Liivataigen valmistatakse suure rasvaine ja suhkru kogusega. Oht üle segada. Masinaga või käsitsi. Kui kleepvalk on liiga tugev, siis hakkab taigen ka kleepuma või pudenema. Küpsetatud tooted saadakse laialivalguvad ja rabedad.
Põhitoorained: jahu, või, suhkur, muna, küpsetuspulber.
Pigem vähem aega ja väiksem kraad.
Liivataigna põhitoorained:
Jahu: 3 OSA
Rasvaine: 2 OSA
Suhkur: 1 OSA
Kõik toorained peavad olema jahedad, sest sooja vee kasutamisel hakkab taigen kiiresti venima ja kleepuma. Levinud on taigna valmistamiseks erinevad küpsetussegud.
Taigent ei valmistada kunagi pärmiga.
Liivataigen on tugev taigen, mille muudab sõmeraks või. Kobestajana võib kasutada küpsetuspulbrit.
Liivataigna tehnoloogiline skeem:
1. Segatakse kokku rasvaine(või; margariin) ja suhkur.
2. Teises kausis segatakse kokku vedelikud: muna ja vesi.
3. Kolmandas kausis segatakse kokku kuivained: küpsetuspulber ja jahu.
4. Segatakse kokku kuivained ja vedelikud.
5. Kuivainete ja vedelike segule lisatakse rasvaine ja suhkru segu.
6. Liivataigen on valmis.
Valmistatakse, kas käsitsi või masinaga.
Segatakse kuni tekib ühtlane tükkideta taigen.
Liigsel segamisel hakkab taigen rullimisel venima.
Hea liivataigen peab olema plastiline ja ühtlase konsistentsiga.
Kui taigen on üle 20°C juures, siis sulab rasvaine välja ja taigen muutub rabedaks.
Kui taigent jahutada alla 15°C, siis tekivad taignasse tugevad tükid ja taigent on raske töödelda.
20 minutit seisnud taigen rullitakse lauale 4-7 mm paksuseks.
Liivataignast pooltooted küpsetakse 200-225 kraadi juures 10-15 minutit.
Pooltooted on helepruuni varjundiga.
Liivataignast saab valmistada erinevaid küpsiseid.
Võimalus neid ka viimistleda väga erinevate glasuuride, puistete ja keedistega.
1 kg liivataigna näidisretsept:
0,3 tk margariini
0,3 tk suhkrut
1 muna
0,56 tk jahu
0,005 tk küpsetuspulbrit
Muretaigen:
Muretaigen erineb liivataignast selle poolest, et:
- muretaigen sisaldab vähem rasvainet ja suhkrut
- muretaigen sisaldab (rohkem) vett
- muretaigen on sitkem
Otsing sellest blogist
UUS!!!
Oligotseen
Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige. Oligotseen on kro...
esmaspäev, 25. veebruar 2019
Liivataigen, muretaigen
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
-
Muusika astmed ei ole noodid. Astmete redel algab 1. astmest ja lõppeb 8. astmega. Kõikide helistike heliredel algab 1. astmest. Astmetel...
-
EESTI RAHVAKALENDRI PÜHAD: JAANUAR Talvine kalapüük Mootse talus . ERA, Foto 17846. Kolmekuningapäev (6. I) Nuudipäev (7. I)...
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar