Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

kolmapäev, 13. september 2023

SEB Pank

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige.

SEB Pank on Eesti suuruselt teine pank, mille omanik on Rootsi pank Skandinaviska Enskilda Banken (SEB). Enne seda, kui Rootsi pank Eesti panga kõik aktsiad omandas, kandis see nime Eesti Ühispank, seejärel SEB Eesti Ühispank.

Eesti Ühispank ühines 1998. aastal Tallinna Pangaga. Ühinenud pank võttis aasta jooksul üle mitmed Tallinna Panga klienditeenindusvõtted ning töötas välja must-kuldse firmadisaini. Eesti Ühispank võttis 1990ndate teisel poolel kasutusele telefonipanga, makseautomaadid ja internetipanga, mida peeti tollal Eestis mugavaimaks. 2000ndail kasutas Eesti Ühispank pangakaartide esikülje kujundamisel tuntumate Eesti kunstnike maale, niisugused pangakaardid võisid käibel olla kuni 2007. või ka 2008. aastani.

Eesti Ühispangal oli Lätis tütarpank ja Leedus partnerpank Vilniaus Banka, mistõttu panga kliendid said teistes Balti riikides pangateenuseid soodsamalt kasutada.

Pärast kõigi Eesti panga aktsiate omandamist muutis emaettevõte panga nime: Eesti Ühispangast sai SEB Eesti Ühispank ja pärast seda SEB Pank. Finantsettevõte muutis firmadisaini kõigis Balti riikides ning nüüd on panga tunnusvärv heleroheline. Ajapikku on SEB juhtimisstruktuuri muudetud, vähendades teistes riikides töötavate pankade iseseisvust ja koondades pangagrupi juhtimist Rootsi

Skandinaviska Enskilda Banken

Mine navigeerimisribaleMine otsikasti
SEBi tütarettevõtte SEB Panga peakontor Tallinnas (keskel)

Skandinaviska Enskilda Banken AB (lühendatult SEB) on Rootsi päritolu rahvusvaheline panganduskontsern, mis tegutseb peamiselt Põhja- ja Baltimaades. Põhitegevus on pangateenused, kuid SEB pakub ka erinevaid kindlustusi ning liisingut.

Panga asutas Rootsi perekond Wallenberg. Skandinaviska Enskilda Banken AB tegevjuht on Johan Torgeby ja nõukogu esimees on Marcus Wallenberg.

Skandinaviska Enskilda Bankeni aktsiad on noteeritud Stockholmi börsil.

Ajalugu

SEB moodustus aastal 1972, kui ühinesid 1856. aastal asutatud Stockholms Enskilda Bank ja Skandinaviska Banken.

Stockholms Enskilda Banki asutaja oli André Oscar Wallenberg. Skandinaviska Enskilda Bankenit kontrollib Wallenbergide perekond oma valdusettevõtte Investor AB kaudu. Skandinaviska Bankeni oli Oscar Ekman 1864. aastal Göteborgis asutanud kui Skandinaviska Kreditaktiebolaget AB.

1997. aastal ostis pank kindlustusseltsi Trygg-Hansa. Seejärel integreeris pank kindlustusfirma säästu- ja elukindlustusosa ning müüs varakindlustuse edasi.

Aastal 1998 muutis pank oma logo ja nime, SE-Bankeni uueks nimeks sai SEB. Samal aastal astus Skandinaviska Enskilda Banken kolme Balti panga omanikeringi, need olid Eesti ÜhispankUnibank Lätis ja Vilniaus Bankas Leedus. 2000. aastal osteti pank Saksamaal - Bank für Gemeinwirtschaft (BfG) - ning järelejäänud osad kolmest Balti pangast.

Osakonnad

Skandinaviska Enskilda Bankeni peakontor Stockholmis aastal 2008.

Skandinaviska Enskilda Banken on üks suuremaid Rootsi panku. Pank koosneb viiest osakonnast:

  • Ettevõtete pangandus, mis on suunatud suurtele ettevõtetele ja institutsioonidele. Osakonnal on 18 riigis, peamiselt Põhjamaades ja Saksamaal.
  • Jaepangandus, mis pakub pangandus-ja nõustamisteenusi eraisikutele ning väikestele ja keskmise suurusega äriklientidele.
  • Varahaldus, mis juhib investeeringuid, sealhulgas investeerimisfonde ja privaatpanganduse teenuseid.
  • Elu- ja pensionikindlustus, mis pakub elukindlustustooteid eraisikuile ja äriklientidele peamiselt Rootsis, Taanis ja Balti riikides.
  • Baltikum, mis pakub pangandus-ja nõustamisteenusi eraisikuile ning väikestele ja keskmise suurusega äriklientidele nii Eestis kui ka Lätis ja Leedus.

Tütarettevõtted

SEB tütarettevõtted tegutsevad Euroopas, Aasias, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas. SEB tütarettevõtete hulka kuuluvad näiteks

Euroopas:

Põhja- ja Lõuna-Ameerikas:

Aasias:

  • SEB China (Hiina)
  • SEB Hong Kong
  • SEB India
  • SEB Private Banking Singapore (Singapur)

SEB gruppi kuulub Hollandis registreeritud kinnisvaraettevõte Baltectus N.V., mis on Baltimaade kinnisvaraettevõtete EstectusLatectus ja Litectus omanik.