Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

reede, 26. mai 2023

Los Angelese kuningas Mickey Cohen

Meyer Harris "MickeyCohen (4. september, 1913 – 29. juuli, 1976) oli 20. sajandi keskpaigas Los Angeleses elav gangster.

Mickey Cohen
Mickey Cohen.jpg
Cohen's 1961 mugshot
Sündinud
Meyer Harris Cohen

4. september 1913
Brooklyn, New Yorki osariik, Ameerika Ühendriigid
Surnud29 juuli 1976 (62-aastasena)
Los Angeles, California osariik, Ameerika Ühendriigid
Resting placeHillside Memorial Park surnuaed, Culver City, California
Rahvusameeriklane
TöökohtCrime boss, gangster
pikkus5jalga 5 tolli (165 cm)
Hüüdnimi"Los Angelese kuningas"
Armsaimad
Lavonne Weaver
 
(
m. 1940)
allkiri
Mickey Cohen signature.svg

Varane elu

Mickey Cohen sündis 4. septembril 1913 Brooklyni juudi Brownsville'i osariigis elavas õigeusu juudi perekonnas. Tema ema Fanny, kes oli 1914. aasta septembris leseks jäänud, oli emigreerunud Ukrainast Kiievist. Varsti kolis Fanny aga oma pere Los Angelese Boyle Heightsi naabrusse. 6-aastaselt müüs Miki tänaval ajalehti. Üks tema vendadest, Louie või Harry, viskas ta maha oma tavalisel nurgal, Soto ja Brooklyni tänavatel (nüüd Cesar E. Chavezi avenüü). Aastal 1922 hakkas ta tegelema pisikuritegevusega Miki reformikoolis.

Poksikarjäär

Teismelisena hakkas Cohen poksima Los Angelese illegaalsetel võitlusvõistlustel. 1929. aastal kolis 15-aastane Los Angelesest Ohio osariiki Clevelandi, et treenida profipoksijana. Tema esimene professionaalne poksimatš oli 8. aprillil 1930 Patsy Farri vastu Clevelandis. See oli üks esialgseid võitlusi kaardil Paul Pirrone / Jimmy Goodrichi mängude jaoks. 11. aprillil 1933 võitles Cohen Los Angeleses Chalky Wrighti vastu. Wright võitis matši ja Mickey tuvastati Los Angeles Timesi spordilehe aruandes valesti kui "Mickey Cohen Denverist, Colorado osariigist". Tema viimane võitlus oli 14. mail 1933 Mehhikos Tijuanas Baby Arizmendi vastu.


12. juunil 1931 peetud matšis võitles Cohen ja kaotas kahekordse maailmameistri Tommy Pauli vastu. Ta löödi esimesse ringi pärast 2:20 külma. Just selle vooru ajal teenis ta hüüdnime "Gangster Mickey Cohen".

Kriminaalne karjäär

Clevelandis kohtus Cohen Moe Dalitzi rõivastuse liikme Lou Rothkopfiga. Cohen kolis hiljem New Yorki, kus temast sai tööraketi Johnny Dio venna Tommy Dioguardi kaasosaline ja Owney Madden. Lõpuks suundus Cohen Chicagosse, kus ta juhtis hasartmänguoperatsiooni Chicago alus, Al Capone'i võimsa kuritegeliku organisatsiooni jaoks.


Keeld ja Chicago riided

Keelustamise ajal kolis Cohen Chicagosse ja osales organiseeritud kuritegevuses, töötades Chicago Outfitteri jõustajana, kus ta kohtus põgusalt Al Capone'iga. Sel perioodil arreteeriti Cohen rolli eest  valesti läinud kaardimängus, mis oli nõudnud mitmete gangsterite surma..

Pärast lühikest vanglas viibimist vabastati Cohen ning ta hakkas korraldama kaardimänge ja muid ebaseaduslikke hasartmänge. Hiljem sai temast Capone'i noorema venna Mattie Capone'i kaastöötaja. Jake Guziku heaks töötades oli Cohen sunnitud pärast konkureeriva mängumehega tülitsemist Chicagost põgenema.


Clevelandis töötas Cohen taas Meyer Lansky ja Benjamin "Bugsy" Siegeli kaastöötaja Lou Rothkopfi heaks. Coheni jaoks Clevelandis oli aga vähe tööd, nii et Lansky ja Rothkopf lasid tal töötada koos Siegeliga Los Angeleses.


Alates sündikaadist pärit ihukaitsjast kuni Sunset Stripi nõelani

Pärast Meyer Lansky ja Lou Rothkopfi saatmist saabus Cohen 1939. aastal Los Angelesse tööle "Bugsy" Siegeli all. Nende ühingu ajal aitas Cohen asutada Las Vegases Flamingo hotelli ja juhtis selle spordiraamatute operatsiooni. Samuti oli tal abi võistlustraadi loomisel, mis oli Vegase kihlvedude jaoks hädavajalik. Selle aja jooksul kohtus Cohen seksitöötaja Lavon Weaveriga (töötas alias Simon Kingi nime all) ja paar abiellus 1940. aastal.


1947. aastal tellisid kuriteoperekonnad Siegeli mõrva tema Flamingo hotelli halva juhtimise tõttu, seda tõenäoliselt seetõttu, et Siegel või tema tüdruksõber Virginia Hill raiskasid raha. Ühe ajalehtedes mitte avaldatud teabe kohaselt reageeris Cohen Siegeli mõrvale vägivaldselt. Sisenedes Roosevelti hotelli, kus ta arvas, et tapjad ööbivad, laskis Cohen oma kahe .45-kaliibrilisest poolautomaatkäsipüssist vestibüüli lakke ringi ja nõudis, et palgamõrvarid kohtuksid temaga 10 minuti pärast. Kedagi ei ilmunud ning politsei saabudes oli Cohen sunnitud põgenema.


Coheni vägivaldsed meetodid sattusid Jack Dragna operatsioone uurinud osariikide ja föderaalvõimude tähelepanu. Selle aja jooksul seisis Cohen silmitsi paljude oma elu katsetega, sealhulgas oma kodu pommitamisega Brentwoodis Posh Moreno avenüül. Cohen muutis oma maja peagi kindluseks, paigaldades prožektorid, häiresüsteemid ja hästivarustatud arsenali, mida hoiti, nagu ta sageli naljatas, oma 200 rätsepaülikonna kõrval. Cohen palkas ihukaitsja Johnny Stompanato, enne kui Stompanato tapeti näitlejanna Lana Turneri tütre Cheryl Crane´i poolt. Cohen ostis Stompanato matuste jaoks odava kirstu ja edastas seejärel meediale Turneri armastuskirjad Stompanatolt.

Hilisemad aastad

1950. aastal uuris Cohenit koos paljude teiste allilma tegelastega USA senati komitee, mida tuntakse Kefauveri komisjoni nime all. Selle uurimise tulemusel mõisteti Cohen 1951. aasta juunis süüdi maksudest kõrvalehoidmises ja mõisteti neljaks aastaks vangi.


Ben Hecht väitis oma autobiograafias ajakirjas "sajandi laps", et Cohen kutsus teda üles ütlema, et tahab anda oma panuse Hechti raha kogumisel Menachem Begini Irguni toetamiseks tema võitluses Iisraeli iseseisvuse eest. Cohen kutsus kokku koosolekul inimesi, kes tegelesid temaga ja palusid Hechtil neile põhjuse olulisust arutada. Seejärel paluti igal inimesel välja öelda summa, mille ta annetaks. Mõnel juhul ütles Cohen annetajale "sellest ei piisa" ja nad andsid lubaduse. Hiljem, kui Cohen arreteeriti, helistas ta vanglast Hechtile, et küsida, kas tal on kautsjoni abistamiseks vajalikku sularaha. Kui Hecht vabandas, jättis Cohen viisakalt hüvasti ja nad ei rääkinud enam kunagi.


Kui ta vabastati oktoobris 1955, sai temast rahvusvaheline kuulsus. Ta juhtis lillepoode, värvipoode, ööklubisid, kasiinosid, bensiinijaamu, meeste pudukaupu ja sõitis autori Richard Lamparski sõnul isegi Los Angelese Brentwoodi lõigul San Vicente puiesteel jäätiseautot.

Coheni Cadillac

Aastal 1957 kirjutas ajakiri TIME lühikese artikli Coheni kohtumisest Billy Grahamiga. Cohen ütles: "Olen kristliku eluviisi tõttu väga kõrgel tasemel. Billy tuli üles ja enne, kui meil oli sööki, ütles ta: mida te seda nimetate, seda, mida nad ütlevad enne sööki? Armu? Jah, armu. Siis me rääkisime palju kristlusest ja muust. " Väidetavalt, kui Cohen oma elustiili ei muutnud, puutusid temaga kokku mõned kristlikud tuttavad. Tema vastus: "Kristlikud jalgpallurid, kristlikud kauboid, kristlikud poliitikud; miks mitte kristlik gangster?"


1961. aastal mõisteti Cohen taas maksudest kõrvalehoidmises süüdi ja ta saadeti Alcatrazi. Ta oli ainus vang, kes kunagi Alcatrazist välja pääses; tema võlakirja allkirjastas USA ülemkohtu esimees Earl Warren. Pärast tema apellatsioonide ebaõnnestumist saadeti Cohen Georgia osariigis Atlanta föderaalvanglasse. Tema sel perioodil tugevalt soomustatud Cadillac konfiskeeriti Los Angelese politseiosakonna poolt ja nüüd on see väljapanekuks Uus-Meremaa lõunaosa automuuseumis. 14. augustil 1963 üritas kinnipeetav Burl Estes McDonald Atlanta föderaalses vangistuses viibimise ajal Cohenit pliitoruga tappa. 1972. aastal vabastati Cohen Atlanta föderaalsest vangistusest, kus ta oli võtnud sõna vangla kuritarvitamise vastu. Tal oli valesti diagnoositud haavand, mis osutus maovähiks. Pärast operatsiooni jätkas ta ringreisi Ameerika Ühendriikides ja tegi telesaateid, ükskord koos Ramsey Clarkiga.


Surm

Cohen, kes oli 62-aastane, suri unes maovähki 1976. aastal ja teda peetakse Californias Culver City Hillside mälestuspargi kalmistul.

Popkultuuris ja meedias

Filmid

  • Filmis Bugsy (1991), Mickey Cohenit kujutab näitleja Harvey Keitel. Keitel pälvis parima toetava näitleja Oscari nominatsiooni.
  • filmis L.A. Confidential [salajane Los Angeles](1997), James Ellroy 1990. aasta romaani põhjal tehtud filmis on Mickey Cohenit kujutatud näitleja Paul Guilfoyle natuke, kuid sellel on suur mõju kogu ülejäänud filmi tegevusele.
  • Filmis  Gangster Squad  [Gängsterite tiim] (2013),Cohenit portreteerib näitleja Sean Penn ning ta on filmi peamine antagonist, teda kujutatakse sadistliku ja julma mehena, kes naudib mõrvu ja kavatseb laiendada oma kuritegelikke ettevõtteid teistesse Ameerika Ühendriikide suurematesse linnadesse. Filmis näidatakse väljamõeldud versiooni Coheni allakäigust: Cohen lüüakse rusikavõitluses ja LAPD arreteeris ta ühe oma alluva isikliku tapmise eest, kui ta tegelikult maksudest kõrvalehoidumise eest vangi pandi. Samuti mõistetakse talle eluaegne vanglakaristus, kui reaalses elus vabastati Cohen lõpuks vahi alt ja ta suri loomulikel põhjustel.

Mängud

  • Patrick Fischler annab oma hääle ja sarnasuse Mickey Coheni mängimiseks 2011. aasta videomängus L.A. Noire (tegevus toimub 1947. aastal), kes osaleb üksikutel juhtumitel töötades ka osakonna juhataja asetäitjana.

Kirjandus

  • James Ellroy L. A. kvarteti raamatusarjas mängib Cohen olulist toetavat rolli kolmes romaanis: The Big Nowhere [suur mittemiski] (1988), L. A. Confidential [salajane Los Angeles] (1990) ja White Jazz [valge džäss] (1992).
  • Pensionile läinud ajalehemehe Howard Scott Williamsi 2017. aasta memuaaris "The Gangster Butler" [„Gangsteri Butler”], kus ta jutustas lugusid, millest ta rääkis aastatel 1948–1976, jutustab ta, et poseerib Coheni pealikuna, et saada loo kohta teavet.

Televisioon

  • Frank Darabonti teleseriaalis Mob City, Cohenit portreteerib Jeremy Luke.

Mickey Cohen (1913-1976)

Mickey Cohenist sai lääneranniku reketiboss 1947. aastal pärast seda, kui tema mentor ja eelkäija Bugsy Siegel mõrvati.

Kes oli Mickey Cohen?
Mickey Cohen sündis New Yorgis Brooklynis ja kasvas üles Los Angeleses. Pärast rahutut lapsepõlve tekkisid Coheni esimesed sidemed juudi ja itaalia tipptegijatega teismeeas poksimängus osalemise ajal. 20-ndate aastate alguses asus ta tööle legendaarse mobsteri Bugsy Siegeli heaks. 1940. aastate alguseks oli Cohen Siegeli partnerite Meyer Lansky ja Frank Costelloga liitlane; heaks kiitnud Lucky Luciano; ja mida sponsoreerisid tema vanad Clevelandi toetajad Milano perekond koos teiste silmapaistvate riiklikult järjestatud mobritega. 1947. aastal mõrvati Siegel ja Cohenist sai hiljem Lääneranniku kuritegevuse boss. Tema sidemed olid nii laiad ja sügavad, et kuigi ta anti kohtu alla igat tüüpi süütegude, sealhulgas mõrvade eest, mõisteti ta vaid kaks korda süüdi tulumaksu maksudest kõrvalehoidmises.

Varane elu
Cohen sündis Meyer Harris Cohen 4. septembril 1913 New Yorgis Brooklyni Brownsville'i naabruses. Ta kolis Californias Los Angelesse väikelapse moodi koos lese emaga, vene-juudi immigrandiga, kes rääkis vähe inglise keelt. Viie vanema õe ja vennaga kasvas Cohen üles vaeseks Boyle Heightsis, Los Angelese raskes sulatusmajas. Tema töökas ema pidas pisikese toidupoe ja Keelu ajal tegutsesid tema vennad narkokaupluses, kus ta õppis bootlegist alkoholi valmistama.

Harva koolis kasvas Cohen kirjaoskamatuks ja vaevalt juhendatavaks. Ilma korralike juhisteta töötas ta välja viltu moraalse kompassi ja otsis pidevalt võimalusi raha teenida, kas seaduslikult või ebaseaduslikult. Kümneaastaseks saades oli ta reformikoolis kahe astme veteran. Ta müüs ajalehti kesklinna finantsrajoonis ja kastis amatööride ringkäikudesse. Ta jooksis kodust ära 15-aastaselt ja elas Clevelandis, seejärel New Yorgis ja Chicagos. Suure depressiooni tabanud poksis noor Cohen professionaalselt ning tegutses hiljem vabakutselise banditina ja peamiste mobsteritega kooskõlastatud jõustajana.

Mobi varased rollid
Pärast Clevelandis puhkenud mured pani mobide sündikaat Coheni Chicagosse, kus Cohen juhtis oma relvastatud sissemurdmismeeskonda ja töötas väikestel töödel Al Capone'i legendaarseks tehtud Chicago rõivastuse ebaseadusliku hasartmängude ringis. Kuigi paljud allikad, sealhulgas Cohen ise, väidavad, et tema ja Capone kohtusid, pole selle kohta veenvaid tõendeid. Nende kahe isiklik kohtumine oleks aga olnud ebatõenäoline, kuna Capone oli maksudest kõrvalehoidumise eest vanglas 1934. aastal, kui Cohen esimest korda Chicagosse saabus. Kuid oma Chicago perioodil lõi Cohen tihedad sidemed Capone'i allilma organisatsiooniga.

Lollakas Siegel
Coheni ja rivaali kaasanud vägivaldne avalik rünnak ajendas ta naasma koju Californias 1937. aastal, kui Cohen oli tema 20ndate alguses. Naastes L.A. juurde, oli Cohen nüüd karastunud, endiselt kirjaoskamatu ja vaga. Tema mentorid korraldasid liidu karismaatilise ja mõrvarliku New Yorgi mobilegendi Ben "Bugsy" Siegeliga, kes asus läänerannikul idaranniku sündikaadi juurdeehituse ja hobuseraua traadi teenistuse loomiseks, mis kontrollis hasartmänge riiklikul tasandil. Kohalike, hästi juurdunud L. A. reketite ja nende politseiliitlaste vastu võitlemine võttis Siegel koos oma leitnandiks Coheniga kontrolli rikka ja hedonistliku territooriumi üle. 1940. aastate alguseks hõlmasid nende tulusad operatsioonid hasartmänge, prostitutsiooni, narkootikume ja ametiühingute kontrolli.
Lääneranniku Boss

Pärast arenemata Las Vegase teerajamist mõrvasid snaiperid 1947. aastal mõne kuu pärast Flamingo kasiino avamist snaiperi. Cohen, 34-aastane, asus Lääneranniku reketibossiks. Mobüüride kuningate toetusel sisaldas kasumlik Coheni täieliku kontrolli plaan ajalehte, traadikaaslast ja riigi peaprokuröri. Ta palkas ka eraõpetaja, kes õpetas teda lugema ja kirjutama ning lisas oma maneerisse pisut lihvimist. Ta oli seotud suuremate Hollywoodi tegelastega, aga ka L. A. tolleaegsete tipp-poliitikutega. Frank Sinatra, Robert Mitchum, Dean Martin, Jerry Lewis ja Sammy Davis Jr olid vaid mõned tähed, kes uue ülemuse ees kummardasid.


Süüdimõistmine ja karistused

Pärast Siegeli mõrva pidas vana kool ja ebaefektiivne L. A. maffia boss Jack Dragna Cohenit oma peamiseks rivaaliks. Pärast seda, kui Cohen teda austas, puhkes Los Angelese tänavatel jõugu sõda. Coheni elus tehti mitu katset, sealhulgas varitsused tänavatel ja restoranides ning tema kodus plahvatas pomm. Kohalik korrakaitse käis Coheni järel kättemaksuga ning Washingtonis äratasid tähelepanu aastaid kestnud jõudesõjast tulenevad pealkirjad. Pärast seda, kui seda juhtinud senaator Estes Kefauver moodustati senatikomitee, üldtuntud kui Kefauveri komitee. Aastatel 1950-51 tegi Kefauveri komitee maskeeringu ja ohustas kogu allilma, avaldades seda esimest korda uuel meediumil, televisioonis. Pärast Kefauverit süüdistasid Fedid Cohenit tulumaksupettuses süüdimõistmises, kohtuprotsessis ja süüdi. Ta mõisteti neljaks aastaks föderaalvanglasse. See oli tema esimene veendumus.


Lana Turner-John Stompanato skandaal

Naastes 1955. aastal Hollywoodisse, lavastas Cohen eduka tagasituleku. Ta tunnistas, et teda tuleb reformida ja riigi kuulsaim usutegelane ameeriklane Billy Graham üritas teda muuta kristluseks. Veel pealkirju ilmus. Kui Cohen ei suhelnud glitteratiga restoranides ja klubides, ekspluateeris ta neid. Üks tema erialasid oli filmitähtede šantažeerimine saladustega, sageli seksuaalse iseloomuga, mida nad tahtsid avalikkuse eest varjata. Ekraanijumalanna Lana Turneri lindistamine seksika nägusa Coheni kaaslase John Stompanatoga oli palju ihaldatud meelelahutustükk ja tulus ettevõtmine. Kui Stompanato Turneri magamistoas lõpuks surnuks osutus, puhkes veel üks Coheni osalenud tulekahju. Ametivõimud järeldasid, et Turneri teismeline tütar tappis Stompanato ema kaitseks ja juhtum suleti. Kuid Cohen väitis sõna otseses mõttes, et see ei olnud tõde, ja määras Turnerit, vabastades Stompanatole oma armastuskirjad ajakirjandusele.


Alcatraz

Koos oma suure vaenlase USA peaprokuröri Robert F. Kennedyga, kes oli juhtumiga tihedalt seotud, mõisteti Cohen teist korda süüdi maksudest kõrvalehoidumise eest - 1961. aastal. 15-aastaseks mõistetud vangistus ületas ta varasemate valgekraede kuritegude registri, mida tema iidol ja eeskuju Al Capone. Nagu Scarface, teenis ta oma esimesed kuud Alcatrazis, enne kui temast sai esimene ja ainus vang, kes eales kurikuulsast vanglast välja pääses - tema võlakirja allkirjastas istuv USA ülemkohtu kohtunik. Pärast Riigikohtule edasikaebamise ebaõnnestumist viidi ta Georgia osariigis Atlanta föderaalvanglasse ja Alcatraz suleti. 1963. aastal kannatas Cohen Atlanta rajatises tigeda rünnaku, mis jättis ta osaliselt halvatuks.


Viimased aastad ja surm

Cohen vabastati vanglast 1972. aastal ja ta reisis mööda riiki, külastades selliseid sõpru nagu New Orleansi mob boss Carlos Marcello, kohtudes ajakirjandusliikmetega ja esinedes sageli televisioonis. 1974. aastal tegi ta jälle pealkirju, kui oli puutunud puutumatult kaasa ajalehtede pärija Patty Hearsti kurikuulsas röövimises. Cohen suri unes 29. juulil 1976 Los Angeleses maovähi komplikatsioonidesse. Ta oli 62.


Filmid

Coheni kujundusega populaarsed filmid on Bugsy (1991), L.A. Confidential (1997) ja Gangster Squad (2013).