Otsing sellest blogist

UUS!!!

Eeltalv

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige. Eeltalv Mine navige...

esmaspäev, 5. oktoober 2020

Tolteegi kunst

Tolteegi impeeriumi arhitektuur
Tolteegi arhitektuur Tula sisaldas püramiide, suuri paleed ja tiheda linnaeluaseme. Aztecs kirjutas Tula suure Ilu ja muljetavaldava iseloomu, kuid tänapäeval on meil raske teada, kuidas see välja nägi. Mitte eriti palju jääb. Tula põletati 12. sajandi kultuuride sissetungimise teel ja Aztecs hiljem võttis oma kompleksid varemetes kivid ja skulptuurid.
Jääb suur Pyramid C juures Tula
Tula oli varustatud lubjakivi struktuuriga, mis ehitati ümber keskse väljaku või ruudu. Suurim hoone oli kivi püramiid hiljem võttes nime Pyramid C. kahjuks, täna on see natuke enamat kui häving. Parem säilinud on veidi väiksem püramiid, mis on andnud nime Pyramid B.
Pyramid B oli samm-püramiid, ehitatud rida horisontaalseid platvorme, iga natuke väiksem kui üks allpool. Püramiid B oli suur kolonsamit või veeresaal, mis juhtis seda. Teised struktuurid hõlmasid lameda katusega templeid, millel on ruudukujulised koridorid, täiendavad püramiidid, kaks tseremooniat palliväljakut ja paljud kolonnid, kõik ümber keskse väljaku. Inimesed elasid ristkülikukujuliste majad, viis neist sageli rühmitatud kompleksi.
Tolteegi impeeriumi kunst
Tolteegi kunstnikud olid oskuslikud metallisöös, kudumisel ja keraamika. Kuid kõige muljetavaldavam Tolteekide kunst oli kiviskulptuur, suur osa sellest oli Tula arhitektuuri imetlusväärne. Muljetavaldav leevendav nikerdused, kus arvud seisnud veidi pinnalt, samal ajal, kui see on veel küljes, vooderdatud sisekolonnid.
Näide kivi nikerdamiseks asutuses Tula
Murals sisaldas stseene sõjapidamise; pildid ohtlikest loomadest nagu jaguarid, Hundid ja rottlesnakes; ja pilte ohverdusest, sealhulgas kotkaid, kes söövad inimsüdant. Üks suur nikkumine, mida nimetatakse Serpentide seina, kujutab madusid, mis kujundavad inimese skelette, mida ümbritsevad geomeetrilised disainid. See pole kunst nõrkema südamega! Mõned neist nikkumist olid värvitäielikult värvitud.
Tula ' s leiti kaks tähtsat sorti sõjaskivi skulptuuri. Üks vorm, nimega chacmool, oli elumõõdus kivisõdalasest. Figuur on selja peal, oma küünarnukid maas, pea pöördusid ja põlvili. Figuur hoidis laeva, kuhu pannakse jumalate annetused. Mõned õpetlikud arvavad, et chacmooli arvud pärinevad Toltec ' ist, kuid neid leiti ka Chichen Itzast, maiade saidilt Idas.
Näide näidisele nimega chacmool
Teine suur tüüpi skulptuur kutsuti Atlante. Püramiid leiti Pyramid B ülaosas. Nad olid 15 jala pikkune vaba seisev inimarvud, nikerdatud ühe kivi, mida nimetatakse basalt. Arvatakse, et nad toetasid kunagi katuse struktuuri nende kohal.
Üks vaba-alaline Atlante arvud peal Pyramid C
Tolteegi tsivilisatsioon domineeris Kesk-Mehhikos oma pealinna Tula linnast umbes 900 kuni 1150 A.D.. Toltecs oli sõdalane kultuur, kes domineeris oma naabrite sõjaliselt ja nõudis austust. Nende jumalad olid Quetzalcoatl, Tezcatlipoca ja Tlaloc. Tolteegi käsitöölised olid oskuslikud ehitajad, Potterid ja kivipärased ning jätsid muljet muljetavaldava kunstipärandi.
Motiivid Toltegi kunstis
Tolteegid olid sõdalaste kultuur tumedate, halastamatute jumalatega, kes nõudsid vallutamist ja ohverdamist. Nende kunst kajastas seda: on palju kujutisi jumalaid, sõdalasi ja preestreid Toltec kunsti. Osaliselt hävitatud kergendust hoone 4 kujutab väljakuulutamisest, mis viib mehe poole riietatud, kes on riides nagu madu, tõenäoliselt preestriks Quetzalcoatl. Kõige ikooniline tükk säilinud Toltec kunst, neli massiivne Atalante kujud Tula, kujutas täielikult soomustatud sõdalased traditsiooniliste relvade ja raudrüü, sealhulgas atlátl Dart-Thrower.
Tolteegi kunsti Rüüstamine
Kahjuks on palju Tolteegi kunsti kadunud. Võrdlemisi, palju kunsti Maia ja Asteegi kultuuride elab sel päeval, ja isegi monumentaalsed pead ja muud skulptuurid iidse Olmeegi saab veel teretulnud. Kõik Toltec kirjalikud kirjed, sarnane Aztec, Mixtec ja Maya kodifitsece, on kaotatud aega või põletatud innukas Hispaania preestrid. Umbes 1150 A.D., võimas Toltec linn Tula hävitati sissetungijad tundmatu päritoluga, ja paljud Murud ja peenikesed kunstiteosed hävitati. Aztecs hoidis Toltecs kõrgel, ja oli aeg-ajalt haaratud Tula varemed, et viia läbi kivinikitused ja muud tükid, mida kasutada mujal. Lõpuks on rüüstatud alates koloniaalsest perioodist tänapäevani on varastatud hindamatud teosed müügiks mustal turul. Vaatamata sellele püsivale kultuurilisele hävitamisele, on piisavalt näiteid Toltec kunsti kohta, et nende kunstimeisterlikkust proovile jätta.
Toltec arhitektuur
Suure kultuuri, mis vahetult eelnesid Toltec Kesk-Mehhikos, oli vägev linn Teotihuacán. Pärast suure linna langust umbes 750 A.D., osalesid paljud Teotihuacanos järeltulijad Tula ja Toltec tsivilisatsiooni asutamises. Seetõttu ei ole üllatav, et Toltecs laenas tugevalt Teotihuacan arhitektuurilt. Peaväljak on ette nähtud sarnas struktuuris, ja kõige olulisem on see, et see on sama suund nagu Teotihuacán, mis on 17 ° kõrvalekalle Idas. Toltec püramiidid ja paleed olid muljetavaldavad hooned, värvikas värvitud reljeef skulptuurid, millel on fringid ja vägevad kujud hoides katused.
Toltec keraamika
Tula on leitud tuhandeid keraamikat, mõned terved, kuid enamasti katki. Mõned neist tükkidest tehti kaugel kaugetel maadel ja toodi sinna läbi kaubanduse või austusavaldus, kuid on tõendeid, et Tula oli oma keraamika tööstus. Hiljem Aztecs arvas kõrgelt oma oskusi, väites, et Toltec Artisans  "õpetas savi valetama. " Toltecs toodetud Mazapan-tüüpi keraamika sisemiseks kasutamiseks ja ekspordiks: muud tüüpi avastatud Tula, sealhulgas Plumbate ja Papagayo Polychrome, olid mujal toodetud ja saabus Tula kaudu kaubanduse või austusavaldustega. Toltec Potterid toodavad erinevaid objekte, sealhulgas tükke tähelepanuväärne nägu.
Tolteegi skulptuur
Kõik Toltec kunsti ellujäänud tükid, skulptuurid ja kivinikid on kõige paremini üle elanud aja katsetuste. Hoolimata korduvast rüüst, on Tula rikas kividega säilinud kujud ja kunst.
Atalantes: võib-olla kõige tuntuim säilinud tükk Toltec kunst on neli Atalantes, või kivi kujud, mis armu ülaosas püramiid B juures Tula. Need pikad inimkujud esindavad kõrgetasemelist Toltec sõdalasi.  
Chac mool: kõik seitse täielikku või osalist Chac mool stiilis kujud leiti Tula. Neid skulptuure, mis kujutavad meest, kellel on nõu, kasutati ohverduste, sealhulgas inimohvrite ohverdamiseks. Chac Mools on seotud Tlaloci kultuse.
Kergendus ja Friezes: Toltec olid suurepärased kunstnikud, kui ta tuli leevendab ja friezes. Üks suurepärane ellujäämise näide on Coatepantli või "Tula ' i" Serpentide sein  ". Läbimõeldud sein, mis piiritlemine linna Püha jaoskonda, on rikkalikult kaunistatud geomeetriliste kujundustega ja nikerdatud kujutistega madude kohta, mis on inimskeletides. Teiste leevenduste ja friezide hulka kuulub osaline Frieze hoone 4 juures Tula, mis kord kujutas ette läkitusega meest, kes on riietatud tormunud madu, arvatavasti Quetzalcoatli preester.