Otsing sellest blogist

UUS!!!

Fotode ning Fotograafia liigid ja žanrid

Millised on fotograafia liigid. Mis on fotograafid Fotode tüübid 1) Must-valge foto. Ajalooliselt on esimene fototüüp. Pärast värvi ilmumist...

kolmapäev, 2. juuni 2021

Majandus, rahvastik ja keskkond

Üldistused:
Maailmas üldiselt on praegu selline seis:
- Majanduses tahetakse igal pool kasvu 
- Looduskeskkonda ja elusloodust jääb aina vähemaks
- Saastamine ja elupaikade hävimine suureneb
- Inimeste arv ja nende mõju loodusele üldiselt kasvab, kuigi läänemaailmas see pigem väheneb.
Täpsustused:
Majanduses tahetakse lõputut kasvu, sest praegune majandusteooria põhineb 17. sajandi majandusteoorial, mida on natukene moderniseeritud. 
Pidevalt raiutakse metsa maha ja hävitatakse muud looduslikku, sest „majandus peab ju kasvama“. Metsa raiumisega hävinevad loomade elupaigad, mis omakorda lööb ökosüsteemi tasakaalust välja. Samas tabavad loomi ka reostus. Tootmisettevõtted on kolinud arengumaadesse, sest seal saavad nad piiramatult loodust rikkuda, samamoodi nõuavad sealsed töötajad vähem palka. Seetõttu suureneb üldine inimeste mõju loodusele. Samas arenenud lääneriigid ei luba piiramatut looduse rikkumist ja nõuavad riikidelt ja firmadelt loodussõbralikkust. Nad keelduvad ostmast loodust rikkuvaid tooteid.
Järeldused:
Tahetakse võimatut ehk siis piiramatut majanduskasvu piiratud tingimustes.   Majandust piirab ühelt poolt loodus ja looduskeskkond. Teiselt poolt, aga ka inimesed ise, oma  kaubanduspiirangutega, erinevate seadustega. Kuna keskendutakse majanduskasvule, siis suureneb inimeste mõju loodusele. See tähendab muuseas ka, et looduskeskkonda ja elusloodust jääb vähemaks, saastamine ja elupaikade hävimine suureneb ning inimeste arv ja nende mõju elusloodusele suureneb.
Soovitused edaspidiseks:
Majandust tuleks võtta nagu elusloodust ja ei tohiks muretseda majanduslanguse pärast. Tuleb leppida majanduse lainetamisega (tõus, langus, tõus, langus jne...). Selle asemel tuleks rohkem rõhku panna eluslooduse ja inimese elukeskkonna säilitamisele. Saastamist tuleb vähendada ja inimese mõju loodusele ning keskkonnale tuleks vähendada. Inimeste arvu tuleks vähendada, kuid see poleks eetiline. Ühesõnaga vähem reostada, toota keskkonnasõbralikumaid biolagunevast materjalist tooteid, arendada bio- ja rohetehnoloogiat, loobuda lõputut majanduskasvu tahtvast majandusteooriast ja minna üle nii-öelda bioloogilisele ehk kasvude ja langustega majandusteooriale, mis väärtustama ka elusloodust. Kaotada tuleks riikide vahelised kaubanduspiirangud.
NB! Siin räägitu on minu arvamus ja see ei pruugi kokku minna (ühtida) absoluutse tõega.