Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

reede, 10. jaanuar 2020

Kuulsad Eesti Akordionistid: Raimond Valgre

Oma uurimistöös tegin ma ülevaate ka mõningatest kuulsatest Eesti akordionistidest.
Esimeseks kuulsaks Eesti akordionistiks on Raimond Valgre.
5.1 Raimond Valgre (1913-1949)
Raimond Valgre sündis 7. oktoobril 1913.a. Riisiperes, kingsepa perekonnas. Peres oli peale Raimondi veel kaks last - Evi ja Enn. Sellest, kuidas tärkas Raimondi muusikahuvi, on üsna vähe teada. Raimond Valgre on kirjutanud üle  100laulu. Tema looming sai populaarseks alles pärast tema surma.
Raimond Valgre õppis klaverit õpetaja Perteli juures Paides, proua Liivi juures Raplas ja Tallinnas Theodor Lemba eratundides, avaldas luuletusi ajakirjas Laste Rõõm. 1931. aastal lõpetas ta Tallinna Riigi Ühistehnikagümnaasiumi ehituserialal. Pärast ajateenistust kaitsevaväes alustas 1933. aastal restoranimuusikuna ja hakkas peamiselt enda tekstidele laule looma. Oma esimese laulu ''Blond Aleksandra'' avaldas ta G. Dieseli varjunime all. Osales lauliku ''Modern lööklaulud'' väljaandmisel. 1930. aastate teisel poolel pääses mängima parimatesse lokaalidesse (Astoria, Maxim, OK, Draamakelder), mängis peale klaveri ka akordioni, kitarri ja trumme; võttis laulutunde. Suviti musitseeris Pärnu Rannasalongis, alustas 1941. aastal samas ka orkestrijuhina. Kuulus II maailmasõja ajal ansamblisse (1942–1944) ja džässorkestrisse (1944–1945). Astus 1944. aastal Tallinna Riiklikku Konservatooriumisse klaveri- ja 1945. aastal kompositsioonierialale, mõlemal puhul kustutati kiiresti üliõpilaste nimistust. 1948. aastal õppis lühikest aega Eesti Heliloojate Liidu algajate ja noorte heliloojate seminaris. Mängis 1946–1947 Tallinna Noorte Maja džässorkestris, hiljem restoranides, viimaseks töökohaks jäi Pärnu Rannakohvik.
Raimond Valgre on kirjutanud üle 100 laulu. Tema looming sai populaarseks alles pärast tema surma (algul tänu Georg Otsale ja teistele lauljatele) ning on püsinud paljude tuntud artistide repertuaaris. Rohkesti on tema muusika salvestisi Eesti Rahvusringhäälingus, kogumik- ja autoriplaatidel. (Raimond Valgre. Eesti Muusika Infokeskus 2019)
Ta on täna pronksi valatuna istumas Pärnus Kuursaali kõrval rannapargis. (Raimond Valgre Skulptuur. Turismiweb 2019)