Otsing sellest blogist

UUS!!!

Nõuanded säriaja kasutamisel

aamera säriaja muutmisega saab muuta kogu pildi säritust. Kuid sel on ka loomingulisi kasutusvõimalusi, lubades teil kontrollida piltidel te...

reede, 20. november 2020

Kundalini jooga

Joogi Bhajan

Joogi Bhajan ehk Harbhajan Singh sündis 26. augustil 1929. aastal praeguse Pakistani aladel ravitsejate ja kogukonna liidrite perekonnas. Üliõpilasaastatel õppis ta võrdlevat usuteadust ja vedade filosoofiat, lisaks sai ta Punjabi ülikoolist majandusteaduse magistrikraadi. Aastaid hiljem omistati talle San Francisco Humanitaarteaduste Instituudis suhtlemispsühholoogia erialal doktorikraad.

Joogi Bhajan tuli ja murdis kundalini joogas kaua hoitud salastatuse traditsiooni. Kundalini jooga meistriks sai juba 16 aastaselt. 39 aastaselt jättis ta maha tulusa ametkoha India riigiametis, et viia täide oma nägemus - tuua jooga läänemaailma. Oma esimese loengu andis ta 1969. aastal Los Angelese võimlas. Sellest hoolimata, et Los Angeleses ei tulnud tol õhtul kohale ühtegi hingelist, pidas joogi Bhajan loengu tühjale saalile. 1971. aastal sai ta ka Valge Tantra meistriks.

60ndate aastate keerukas narkokultuuris pöördus Joogi Bhajan kõigepealt noorte poole. Ta mõistis, et selle generatsiooni katsetuste taga narkootikumidega, saavutamaks teadvuse muundunud seisundit, oli sügav soov kogeda ülendatud ja vaba teadlikkuse tunnetust. Ta taipas, et ravimid pakkusid parimal juhul vaid odavat ja näilist seisundit, võrreldes rahumeelse sisemise eufooriaga, mida loomulikul teel pakub kundalini jooga. Tema tunnid saidki noorte seas väga populaarseks, saabuti lausa bussitäite kaupa ning juba varsti hakkasid 3HO õppekeskused tärkama üle kogu Ameerika Ühendriikide ja seejärel kogu maailmas.
Läbi 3HO ühenduse rajas Joogi Bhajan tee, millest on tänaseks saanud juba üle poole sajandi sihikindlat tegutsemist ning jooga ja meditatsioon on saavutanud läänes laiaulatuslikku poolehoiu. Joogi Bhajani sõnum on jõudnud maailma meediumitesse ning see ei tähenda mitte jooga ja meditatsiooni tõestatud kasulikkust, vaid eelkõige suurenevat üldsuse huvi spirituaalsuse ja tervisliku eluviisi vastu.
Joogi Bhajan kirjutas üle 30 raamatu alates vaimsusest ja teadvusest kuni suhtluse ja psühholoogiani. Ta asutas mitmeid ettevõtteid, mis tegelevad tema õpetustel põhinevate looduslike toiduainete tootmise ja levitamisega. Joogi Bhajan soodustas majanduslikku arengut igas kogukonnas, kellega kokku puutus. Ta viis läbi iga-aastaseid äriseminare ning kirjutas mitmeid raamatuid, mis pakuvad juhatust nii ambitsioonikale ettevõtjale kui kogenud ärijuhile. Siri Singh Sahibina, Läänepoolkera Sikhide juhina, kohtus ta paavst Johannes Paulus II-ga religioonidevahelise dialoogi pidamiseks. Samuti töötas külg külje kõrval Dalai Lama ja Canterbury peapiiskopiga maailma rahu nimel.
Alates esimesest hetkes kui Joogi Bhajan alustas kundalini jooga õpetamist, kuulutas ta: „Ma olen tulnud, et luua õpetajaid, mitte koguda õpilasi. Ma olen tulnud oma Guru õnnistusega, et teenida neid hingi, kes teenivad Veevalaja ajastul.“ Ta hakkas jagama õpetusi, mida me nimetame „Kundalini jooga nagu õpetas joogi Bhajan.“ Perfektse teadlikkuse ja hiilgusega lõi ta institutsiooni ja õpetused, et teenida Veevalaja ajastu teadvust. Üks õpilane küsis temalt kord: „Kuidas ma saaksin sind paremini tundma õppida?“ ja ta vastas: „Ma olen minu õpetused. Loe neid, praktiseeri neid ja sa saad mind tundma.“ Tema ohvrimeelsuse, pühendumuse ja teadlikkuse kaudu jättis ta meile pärandi, mitte põlvnemise ning raja, mitte isikupära.
Joogi Bhajan lahkus oma füüsilisest kehast 6. oktoobril 2004. aastal, 75 aastasena oma kodus Espanolas, New Mexicos. See tõi kokku inimesed üle kogu maailma, et mälestada selle tähelepanuväärse õpetaja ja humanitaarse inimese elu. Paljud õpetajad, keda Joogi Bhajani inspireeris, on pühendunult üle võtnud selle sügava pärandi edasikandmise. Tema viimase loengu sõnad olid: „Looja ja hing on jääv. Nad kestavad igavesti. Me peame siit ükskord lahkuma. Ühel päeval oled ka sina sellega silmitsi. Kehast saab igavene hing... Las me mõistame, et me oleme Looja lõpmatu kiir... Elu on üksteisele elamiseks. See on elamiseks teineteisele. “

Kundalini jooga Eestis

Kundalini jooga jõudis Eestisse tänu Marika Blossfeldtile (USA/Eesti), keda Eestis tuntakse eelkõige kui koreograafi ja tantsijat.
Marika Blossfeldt: “Tutvusin kundalini joogaga esimest korda New Yorgis, aastal 1993. Ravi Hari Kaur viis läbi sissejuhatava kundalini jooga tunni ning armusin sellesse joogaliiki esimesel pilgul. Jätkasin oma õpinguid Ravi Hariga. Ise andsin esimesed kundalini jooga tunnid Eestis Von Krahli teatri näitlejatele ja tantsijatele 1994.aastal; samal aastal õpetasin kundalini joogat ka Baltoscandali teatrifestivalil.”
Paljud tänased õpetajad on saanud oma esimese kogemuse ja inspiratsiooni kundalini joogast Polli Talu Loomingulises Keskuses.
Marika Blossfeldt kirjutab: “1996.aastal alustasin restaureerimistöödega Polli talus ja 1999.aastal toimusid seal esimesed üritused, sealhulgas ka esimene kundalini jooga nädalalõpu laager. Sinna tuli kokku umbes 8 inimest, aga iga aastaga hakkas inimeste arv kasvama ja nüüdseks toimub nädalalõpu laagreid suve jooksul juba 3-4, lisaks ka nädalapikkune rahvusvaheline laager. Kundalini jooga seemnekesed said Polli talust üle Eesti laiali puistatud. Polli talu joogalaagri osalejatest on saanud omakorda joogaõpetajad ning kundalini jooga huvilisi tuleb Eestis järjest juurde.”
Üks esimestest, kes Polli Talu Loomingulises Keskuses kundalini joogast innustus, oli
Ly Kütt: “Võtsime Tiina Mirka ja Mai-Liis Toivariga ühendust Euroopas kundalini jooga õpetust koordineeriva Satya Singhiga (Saksamaa) ja 2001. aastal korraldasid nad esimese tutvustava seminari, mida viis läbi Freiburgist pärit suurepärane õpetaja Dharma Singh. Sealt hakkas asi kiirelt edasi arenema ja sama aasta suvel sai osa võetud Euroopa joogafestivalist Fondjouanis (Prantsusmaa) ning juba sügisel alustasime Tiina ja Mai-Liisiga õpinguid Moskvas. Aasta 2001 tähistabki aega, kui Tallinnas hakkasid toimuma esimesed regulaarsed kundalini jooga tunnid.”
Tänaseks on Eestis üle 40 rahvusvaheliselt sertifitseeritud kundalini jooga õpetaja, kes on omandanud oma teadmised kas USA-s, Venemaal, Prantsusmaal, Inglismaal või Mehhikos. Rahvusvaheline sertifikaat on välja antud Kundalini Uurimisinstituudi poolt (Kundalini Research Institute, USA) ja kinnitab, et õpetaja on läbinud vastava väljaõppe täies mahus ning sooritanud kõik nõutud eksamid. Alates 2009. aastast saab kundalini jooga I astme õpetajaks õppida ka Eestis.

Mis on Kundalini jooga?

Mõistmaks kundalini jooga olemust, tuleks alustada sellest, mis üldse on jooga?
Mõne arvates on jooga religioon; teised jällegi mõtlevad, et jooga koosneb füüsilistest harjutustest, tugevdamaks oma tervist ja elujõudu; kolmandad arvavad, et tegu on psühholoogilise süsteemiga jne. Olemuslikult on jooga suhe (ingl.k. relationship).
Mõiste “jooga” juured on pärit sanskriti keelest (“jugit”) ja tõlkes tähendab see ühendust (ühendada midagi millegagi). Läbi jooga ühendatakse individuaalne teadvus Universaalse Teadvusega. See on tehnoloogia, mille abil avardada oma teadvust. Joogat harrastades saab lõhkuda oma alateadlikke piiranguid. See annab võimaluse kasutada oma kogupotentsiaali kogemaks Lõpmatut Ennast.

Tänapäeva maailmas on jooga hädavajalik, sest üha rohkem inimesi esitab endale küsimusi: kes ma olen? kust ma tulen? kuhu ma lähen? Paraku leiab vastuseid nendele küsimustele vaid enda seest, läbi isikliku kogemise. Määramatust ei saa kontseptualiseerida – seda saab vaid kogeda.
Selleks, et elada täisväärtuslikult, peaks iga inimene aru saama, miks ta on inimene ja mida tähendab olla inimene? Jooga annab tööriistad ja tehnilise “know-how”, kuidas leida nendele küsimustele vastused. Lisaks vastustele elu põhiküsimustele annab jooga ka hea tervise, selge meele ja hingerahu.

Kundalini jooga
Joogide poolt aastatuhandete vältel välja töötatud kundalini jooga tehnoloogia on pärit Indiast. Kundalini jooga jõudis läände läbi Harbhajan Singh Khalsa Yogiji (Yogi Bhajan, PhD) 1969 aastal. Joogi Bhajan pani aluse ka Kundalini Jooga Uurimisinstituudile (KRI, Kundalini Yoga Research Institute, USA) ning ülemaailmsele organisatsioonile „3HO” (healthy, happy, holy - terve, õnnelik, püha), mis koondab enda alla sadu tuhandeid inimesi üle planeedi. Inimesi, kes on valinud oma teeks kundalini jooga.
Nii, nagu kõik jõed voolavad ookeani, on kõikide joogaliikide eesmärgiks kundalini tõusmine. Mis on kundalini? See on inimese kogupotentsiaal. Joogi Bhajan

Kõik joogaliigid on väga head, küsimus on selles, milline joogaliikidest just sulle kõige paremini sobib. Joogi Bhajan on öelnud, et erinevad joogaliigid on nagu teemandi erinevad tahud. Kundalini jooga on teemant ise, sest ta ühendab endas kõikide teiste joogaliikide erinevad küljed. Kundalini jooga on intensiivsem ja dünaamilisem, hõlmates endasse füüsilisi harjutusi (kriyad), hingamistehnikat (pranayama), kehaasendeid (asanad), kätehoiakuid (mudrad), loitsimist (mantrad), lõdvestusi ja meditatsioone.
Mida kundalini jooga (KJ) annab?
  • Õpid oma keha tundma - tekib suurem teadlikkus kehas toimuvatest protsessidest. Õpid neid protsesse kontrollima ja parimal moel kasutama. Muutud sitkemaks, vastupidavamaks ja paindlikumaks. Sinu füüsiline vorm paraneb, sest töötavad kõik lihasgrupid. KJ tugevdab ja ehitab lihaseid, sest lihas, mida ei kasutata pidevalt, hakkab atrofeeruma
  • Üldine tervislik seisund paraneb. KJ tegeleb immuunsüsteemi ja närvisüsteemi tugevdamisega ning kogu organismi puhastamise ja tasakaalustamisega.
  • Stimuleerib kehavedelike ringlust. Suurenenud südamelöökide ja sisemiste kudede ja organite massaazi tõttu suurendab KJ vere, lümfi ja teiste kehavedelike ringlust. Veri peab liikuma varvastest südameni. Varvastes ei ole teist südant, mis pumpaks ja võitleks maa külgetõmbejõuga. Veenides on klapid, mis takistavad verd uuesti alla langemast, nii et joogaharjutused, mis suruvad jalgu ja alakeha, aitavad tuua vere veenidest südamesse. Veri peab jõudma ka ajju. Seda abistavad kõik joogaasendid, kus pea on madalamal kui keha. Lümfiringlus, oluline immuunsüsteemile, toimub läbi kaudse lihastesurve. Lümfisüsteemil ei ole samaväärset organit nagu vereringel süda, nii et joogaharjutuste surve töötab intensiivselt lümfiringlusega. Sisenõrenäärmetel, tervise valvuritel, ei ole lihaseid, mis viiksid nende eritised verre. Jooga masseerib näärmeid, tühjendab neid, hoiab nad elavad ja aitab neil omavahel suhelda. Paljud joogaharjutused hõlbustavad sisenõrenäärmete tööd stimuleerides ajuripatsit läbi rütmilise hingamise ning läbi heli ja mantra rütmi.
  • Koed puhastuvad. Ükskõik kui õigesti me ka ei toituks, kiputakse ülehindama oma keha isepuhastuse võimet. Kusihape, kaltsiumikristallid ning paljud teised jäätmed ja mürgid ladestuvad kudedesse ja liigestesse. Nad muudavad meid kangeks ja põhjustavad palju haigusi. Lihaste venitus ja sisemine massaaz toovad jäätmed tagasi ringlusse, nii et kopsud, neerud, soolestik ja nahk on võimelised neid eemaldama.
  • Koordinatsioon ja aju poolkeradevaheline töö paraneb.
  • Muutud rahulikumaks. Õpid, kuidas keerulistes olukordades neutraalset meelt säilitada ja tasakaalu saavutada. Õpid, kuidas keerulistematel aegadel sisemine taskaal säilitada.
  • Saad parema kontakti oma sügavama olemusega.  Arendad oma tunnetust ja intuitsiooni, mis aitab sul aru saada, kes sa oled ja mis on su eesmärk elus.
  • Saad lisaenergiat ning õpid, kuidas seda ise „toota”.

Kundalini tõus

Kundalini on iga inimese loominguline potentsiaal. 
Kui kundalini tõuseb, siis inimese kiirguse, halo ja aura jõud kasvavad. Ta ei lähe hulluks ega hakka karjuma, need ei ole kundalini tõusu tagajärjed. Kundalini ei lase inimesel olla depressioonis. Nimetad sa seda maojõuks, kundaliniks, hinge või jumaliku teadvuse jõuks - jumalik energia annab inimesele tasakaalu. Tea, et millal iganes su meel on taaskaalu seisundis, sa kiirgad. Sinu vaim tõuseb nagu tõusuvesi.  Joogi Bhajan
Kundalini on algse loova jõu Adi Shakti  kehastus. See on puhas energia, mis andis meile kuju ja võimaldas sündida. Uinunud olekus asub ta kokkusurutuna selja allosas asuvas mahutis. Mingil määral voolab kundalini energia meis juba sünnihetkest alates. Meie eesmärk ei ole aga mitte olemasoleva energia ärakasutamine, vaid suurema koguse energia vabastamine ja ringlusse tõmbamine.

Kundalini energiat kogeme, kui näärme- ja närvisüsteemi energiad ühinevad, tekitades ajus sellise tundlikkuse, et aju kui tervik hakkab vastu võtma ja integreerima signaale. Nii tahtele allumatu, kui ka tahtele alluv närvisüsteem tulevad teadvuse kontrolli alla, võimaldades meil olla täielikult teadlik endast ja oma keskkonnast.
Et kundalini aktiveeruks, tuleb ta lahti kerida ja ühendada käbinäärmega, mis asub lagipeas.
Käbinääre lõpetab täismahus nõre tootmise peale 8. eluaastat. Samal tasemel edasi töötamiseks vajab ta nabapunkti varundatud energiat. Nabapunkt asetseb kolm sõrme allpool naba ning ta on keskus, mis on 72 000 närvi- ja meridiaani (ehk nadi) alguspunkt. Kui kundalini energia puutub käbinääret, siis alustab viimane nõre tootmist samal tasemel kui nooruses. Seda nimetatakse kundalini tõusuks ehk valgustumiseks.
Kundalini ei virgu ega tõuse enne, kui omavahel on ühendatud ja tasakaalustatud apana ja praana energiad.
Apana on väljutav jõud, mis mõjutab kehas protsesse nii jäme- kui peentasandil, et seeläbi vabaneda negatiivsest energiast ja jääkainetest. Kundalini tõusus võib teda võtta kui „elutähtsat õhku“, mis tegutseb allpool naba.
Praana on aatomi elujõud, mis läbistab igat rakku ja on meie kehas ladustatud abaluude vahele jäävasse kaheksanda selgroolüli õõnsusse. Seal asub praanakeskus ehk praananärv, mis juhib U kujulist lihast. See lihas vastutab südamelöökide, diafragma liikumise ja kõigi nende tahtele allumatute funktsioonide eest, mida juhib autonoomne närvisüsteem. Kundalini tõusus võib praanat võtta kui „elutähtsat õhku“ ülalpool naba.
Kui praana ja apana, peale sügavat sissehingamist, hinge kinnihoidmist ja juureluku rakendamist, nabapunktis kohtuvad ja segunevad, tekib seal tohutu psüühiline kuumus. Võib öelda, et peakanal sushumna süttib selgroos kui elektripirn. Lääne meditsiinis on sushumna vasteks kesknärvisüsteem.
Reageerides hingamise kontrollile ja mõttelisele suunamisele, lahkuvad ühinenud praana ja apana  energiad nabapunktist ning laskuvad sabakondi tippu, kus survestavad kundalini laienema ja tõusma. Edasine hingamise kontroll ja tahte rakendamine põhjustavad kundalini tõusu piki peakanalit sushumnat, laadides energiaga kõrgemad teadvusekeskused ehk tšakrad. Sel viisil saab inimese energiat muundada kõrgematesse vormidesse.
Et kundalini saaks voolata, tuleb kanalitest eemaldada takistused. See saavutatakse kasutades hingamist, mantraid ja kehalukke.
Surve juur- ehk esimeses tšakras saadab jõu nabapunkti. Seda survet nimetatakse juurelukuks. Diafragma luku rakendamine saadab jõu kurgutškarasse. Kaelalukk saadab jõu ajju. Kui kundalini kuumus tõuseb, hakkab käbinääre tootma nõret, millele ajuripats vastab nagu pulseeriv radar, hoides meele negatiivusest vaba.
Kui mõlemad näärmed on aktiveeritud, siis avaneb kolmas silm - kroontšakra värav.
Kundalini energia loomupärane suund on liikumine piki selgroogu üles ja pealaest välja. Seal seguneb ta universumi vaimse energiaga, nende energiate kombinatsioon langeb kehale ning läbib seejärel kogu inimese organismi, puhastades ja tervendades igat rakku.
Kundalini ei ole ohtlik, kui on tehtud sissehäälestumine, soojendusharjutused, järgitud kõiki juhiseid ja alati rakendatud kaelalukk. Kui kundalini on tõusnud, on edasine ülesanne hoida teda üleval ja kanalid puhtad.

Kundalini jooga tehnikad

Hingamine
Elu on üksainus pikk hingetõmme, mis algab esimese sissehingamisega sündides ja lõpeb viimase väljahingamisega lahkudes. Kui tihti sa mõtled oma hingamisele? Aga kui tihti söömisele ja joomisele? Kui kaua saad olla hingamata? Kui kaua aga söömata-joomata? Elu oleneb täielikult hingamisest ning koosneb lakkamatust hingetõmmete ahelast. Hingamine on inimese kehafunktsioonidest kõige tähtsam, sellest sõltub inimese eluea pikkus ja tervis. Hingamine on kundalini joogas väga oluline töövahend ja hingamisele pööratakse teadlikult tähelepanu.
Asendid
Asendeid kasutatakse kundalini joogas kriyades. Sõna „kriya“ tähendab tegutsemist. Iga sisaldab kriya asendeid, mudraid ja hingamist ning nende omavahelist kombineerimist kindlas järjekorras. Kriya on harjutuste kogum.
Mudrad
Mudrad on spetsiaalsed maagilised käteasendid, mille abil saab juhtida energia liikumist kehas. Inimese organism kajastub kätel ning joogid on kaardistanud piirkonnad, mis mõjutavad teatud osi meie kehas ja ajus. Seega on mudra keha väljendus, millega on võimalik mõjutada oma keha seestpoolt. Kundalini jooga järgi on iga sõrm ühendatud ka kindla planeedi energiaga. Iga kindla käeliigutuse ja mudraga saab käivitada erinevaid energiaid enda abistamiseks, näiteks leevendada sisemist rahutust või tõsta enesekindlust.

Kehalukud
Lukud on oluline tehnika, mille abil suurendame harjutuste kasulikkust. Kehalukud juhivad pranat (elujõud) ja apanat (väljutav jõud).

Kaelalukk  on kõige sagedamini kasutatav lukk. Üldine reegel on, et seda rakendatakse mediteerimise ajal ja enamuse hingamisharjutuste ajal. Alati kui hoiad hinge sees või väljas, rakenda kaelalukk, kui just õpetaja ei ütle teisiti. Kaelaluku hoidmine aitab hoida fookust ning energia liikumine on loomulik. Samuti aitab kaelaluku hoidmine harjutuste ajal kontrollida, et su kael harjutuste sooritamise ajal ülepingesse ei läheks.

Diafragmalukku kasutatakse alati peale täielikku väljahingamist. Selle luku hoidmine masseerib soolestikku ja südamelihaseid, stimuleerib puhastumisprotsesse ning aeglustab vananemisprotsesse. Samuti muudab see sind rahulikumaks, kaastundlikumaks ja sõbralikumaks.

Juurelukk koordineerib, stimuleerib ja balansseerib energiad seksuaalorganite ja nabapunkti piirkonnas. Harjutuse lõpus võetav juurelukk tõstab vabastatud energiat ja kristalliseerib harjutuse mõju. Juurelukk stimuleerib seljaajuvedeliku korralikku voolamist ja tõstab energiat mööda selgroogu ülespoole.

Suureks lukuks nimetatakse seda, kui kõik kolm lukku on korraga kasutusel. Rakendatakse ainult peale täielikku välja hingamist.  Kui kõik kolm lukku on korraga rakendatud, siis saavutab keha ideaalse tervenemisstaadiumi.
Mantrad
Mantra on meele projektsioon läbi heli. Heli on energiavorm.
Kundalini joogas kasutatakse gurmukhikeelseid mantraid. Mantraid kasutatakse tervendamiseks, energiakeskuste mõjutamiseks ja teadvusseisundi muutmiseks. Mantra jõud on vibratsioonis, rütmilises korduses ning positiivses sisenduses.

Mantrate laulmise eesmärk mediteerimise ajal on saavutada ülim meeleseisund, mida nimetatakse anahat’iks. See annab sisemise tugevuse, võime olla täielikult avatud selleks, et teha, mida sa tegema pead. Selles seisundis oled rõõmus, tõeline, kaastundlik, lõdvestunud.

Kuidas mantra töötab? Inimese suulaes on meridiaanipunktid, mida võib võrrelda klaveri või arvuti klahvidega. Retsiteerides mantrat puudutame keelega teatud kindlaid punkte ehk nö. klahve suulaes ning tulemuseks on soovitud kõlaga heli. Taolise tegevusega stimuleerime kesknärvisüsteemi ja peaaju ja muutes nö. ajukeemiat on võimalik mõjutada meelt, luues positiivseid meeleseisundeid. Kuna mantra on alati hingamisega seotud, aitavad mantrad korrastada ka hingamist. Suuõõne ülemises osas hammaste taga asub 84 meridiaanipunkti, 64 punkti asuvad hammaste taga, ja ülejäänud 20 suulae keskel.  Iga liigutus, mida me keelega teeme, mõjutab neid meridiaanipunkte. Mantrate laulmine vaikselt või häälega on teadlik meetod, et kontrollida ja juhtida meelt.

Olulised mantrad kundalini joogas
Ong Namo Guru Dev Namo: ma kummardan jumaliku tarkuse ees, jumaliku õpetaja ees
See mantra aitab keskenduda oma kõrgemale minale ja juhib vaimselt nii õpetajat kui õpilast läbi kundalini jooga tunni. See on meditatsioon, see on teadlikkuse seisund. Selle mantraga alustatakse alati tundi või isiklikku praktikat.

Aad guray nameh, jugaad guray nameh, Sat guray nameh, siree guroo dayv-ay nameh: ma kummardan ürgse tarkuse ees, läbi aegade kestnud tõelise tarkuse ees, ma kummardan tõelise tarkuse ees, ma kummardan suure nähtamatu tarkuse ees.
Kaitsemantra, mis juhib ja kaitseb

Wahe Guru: olen ekstaasis kogedes kirjeldamatut tarkust. See mantra väljendab pimedusest valguse kätte jõudmist (ignoreerimisest tõelise aru-saamiseni).

Sat Nam: tõde on mu nimi. Kõige sagedamini kasutatav mantra kundalini jooga praktikas. See mantra avab hinge ja näitab sulle su elu eesmärki.
Meditatsioon
Mis vahe on palvel ja meditatsioonil?
Palves räägid sina Loojaga. Meditatsioonis muutub aga meel täiesti puhtaks ja vastuvõtlikuks ning sa saad kuulda, mida Looja Sinule räägib. Meditatsioon on meele treenimise ja puhastamise tehnika. Joogid räägivad, et peavad mediteerima, hoidmaks oma meele ja keha puhta ning tervena. Joogas öeldakse, et nendel hetkedel või minutitel, mil su enda mõtted sind ei ründa, on meel sinu kontrolli all. Taoline seisund on teekonna algus. Praktika käigus suudad sa meelt „tühjana hoida“ üha kauem ning peagi märkad, et elad lähedamas kontaktis omaenda Kõrgema Mina või jumalikkusega.
Meditatsiooni kasud:
  • Arendab neutraalset (meditatiivset) meelt.
  • Suurendab heaolutunnet, seesmist rahu ja stabiilsust.
  • Arendab intuitsiooni.
  • Vabastab teadvustamata harjumusi, alateadlikke hirme ja blokke.
  • Suurendab keskendumisvõimet, meeleselgust, mentaalset teadlikkust ja võimet olla kohal.
  • Vaikne mediteerimine laseb alateadvusel tühjeneda. Vaikus teeb sind teadlikuks mitmetest meele kogemustest.
Lõdvestumine
Korralik harmooniline lõdvestus ravib keha.
Oskus lõdvestuda on oluline füüsilise ja vaimse heaolu saavutamisel.
Väga raske on lõõgastuda inimestel, kellel on kalduvus lõõgastumiseks lülitada sisse hoopis telekas, tarvitada alkoholi või meelemürke.
Lõdvestus noorendab, vabastab jäigad mustrid, tsirkuleerib näärmete uuendamist, koondab emotsioonide energia. Samuti õpetab lõdvestamine, kuidas tulla toime stressiga ja lasta selle minna. Lõdvestamine integreerib peale vana mustri purustamist uue mustri.