Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

neljapäev, 25. mai 2023

Stanley hotell

Stanley hotelli kummitav maine ja kuidas see inspireeris filmi "The Shining"

ESTES PARK, Colorado– 

Kaljumäestikus asub hotell, mida peetakse laialt üheks Ameerika kummitatavamaks kohaks ja millel on sidemed tuntud õudusfilmiga. Öeldakse, et Colorados Estes Parkis asuvat Stanley hotelli kummitavad mitmed erinevad kummitused, varasematest omanikest lasteni ja isegi paar lemmiklooma. Koos kummitava mainega innustas Colonial Revivali stiilis hotell ka kirjanikku Stephen Kingi kirjutama romaani “The Shining” - üks tema populaarseimaid romaane, mis kohandati 1980. aasta filmiks, mille peaosas oli Jack Nicholson.

 Stanley hotelli kummitav ajalugu 

Stanley hotelli ehitas leiutaja Freelan Oscar (F.O.) Stanley, kes kolis Coloradost välja, lootes, et värske õhk ja küllaga päikesevalgust leevendavad tema tuberkuloosi. 1903. aastal saabudes oli ta nõrk ja alakaaluline, kuid vaid ühe hooaja möödudes teatasid töötajad, et tema tervis on taastunud. Hotelli töötajate sõnul oli Stanley nii rõõmus, et lubas igal suvel naasta ja lõpetas hotelli ehitamise, et tuua piirkonda kõrgem hinnatase. Stanley hotell avati 1909. aastal. Stanley suri 1940. aastal 91-aastaselt, kuid väidetavalt rändab ta hotellis endiselt. Töötajad väidavad, et teda on sageli märgatud hotelli piljardisaalis ja baaris. Stanley abikaasa Flora on samuti teatatud, et ta on hotellis märganud iseenesest liikuvaid klaveri klahve.

Staircase in lobby of Stanley Hotel

Veel üks kummitus, mida väidetavalt näidatakse, on hotelli endine perenaine Elizabeth Wilson või proua Wilson. Reisijuhtide sõnul süütas Wilson ruumis 217 laternaid, kui ta plahvatuses raskelt vigastada sai. Ta elas plahvatusest üle, kuid suri aastaid hiljem. Nüüd näib, et Wilson on tavaline ruumis 217. Külalised teatavad, et asjad on kolitud, pagas pakitud ning tuled kustuvad ja põlevad. Samuti näib, et Wilson on üsna konservatiivne - giidide sõnul pole ta vallaliste paaride fänn. Inimesed, kes pole veel abielus, on teatanud, et nad tunnevad  koos voodis olles üksteise vahel külma olekut.

Room 217 where Stephen King stayed

Vaim ei piirdu ainult täiskasvanutega. Reisijuhtide sõnul röövib autistliku lapse kummitus ka platsi ja mängib teadaolevalt külaliste juustega. Personali sõnul on Billy-nimelise poisi tähelepanu tõmmatud inimestele, kes töötavad autismiga või tunnevad arenguhäireid.
Neljandal korrusel on külalised teatanud ka sellest, kuidas kuuldakse lapsi ringi jooksmas, naermas ja mängimas. Giidide sõnul veedavad lapsehoidjad ja lapsed, keda nad vaatasid, seal suurema osa ajast päevas.
Fourth floor hallway

Mitte kõik hotelli väidetavad kummitused ei seisa kahel jalal. Seal on lemmikloomade kalmistu põhjusel, et giidide sõnul on see mõne omaniku looma viimane puhkepaik. Töötajate sõnul on ümberringi nähtud kassi ja koera kummitusi.

Pet Cemetery on grounds of Stanley Hotel

Giidid lõpetavad oma ringkäigud hotelli all olevas koopasüsteemis, kus töötajate sõnul on lubjakivi ja kvarts keskmisest kõrgem kontsentratsioon, mis mõnede arvates tõmbab kinnisvarasse hingi(kummitusi).

Tunnel below Stanley Hotel

Kuidas hotell inspireeris Stephen Kingi

Hiljutise saate "Vaade" ilmumise ajal selgitas Stephen King, et ta elas Boulderis ja töötas "Standil", kui ta koos oma naisega võttis nädalavahetuse nende laste juurest vabaks.

"Lõpuks jäime ööbima kohta, mille nimi on The Stanley Hotel," ütles King. “See oli nende hooaja viimane päev. Kõik lahkusid ja keegi ei tulnud sisse ning me ütlesime: "Kas me saame sisse logida?" "

Töötaja ütles Kingile, et kui nad saavad sularahas maksta, võivad nad jääda, sest hotell oli juba krediidikviitungid Denverisse tagasi saatnud. Kingil oli raha.

"Me olime selles hotellis ainsad inimesed ja väljas puhus tuul ja toad olid kõik tühjad."

Legendi kohaselt nägi King toas 217 viibimise ajal selget õudusunenägu, et tema poega jälitati hotelli ümber. Giidide sõnul tõmbas autor voodist välja, läks õues sigaretti suitsetama ja see juhtus siis, kui ta hakkas alust panema filmile "The Shining".

Aastate jooksul on paljud inimesed väitnud, et nad on hotelli kummitused kaamerasse jäädvustanud. Üks juhtum oli 2016. aastal. Hotelliekskursioonide ajal jagavad giidid ka mõnda fotot, mis nende sõnul meeleolu näitab.

Stanley hotell täna

Täna on The Stanley hotell kaunilt restaureeritud ja võõrustab külalisi aastaringselt.

Need, kes on huvitatud legendaarse hotelli ajaloo ja selle kummitava folkloori tundmaõppimisest, saavad käia mitmesugustel ringreisidel.

Hotell korraldab kogu aasta vältel pulmi, firmaüritusi ja muid pidusid.