Otsing sellest blogist

UUS!!!

Talv

Talv  on külm  aastaaeg , mis on väljendunud eriti selgelt  parasvöötmes , vähem  lähistroopikas  ja  arktilistel  aladel. Talvele on iseloo...

neljapäev, 7. november 2019

Jeziidid, Jaziidid

Jeziidid ehk jaziidid (kurdi keeles Êzidîtî) on antiikajast pärineva Lähis-Ida monoteistliku usundi jezidismi järgijad.
Nad kummardavad Paabulind-inglit (Melek Tausaraabia keeles ملاك طاووس (Malāk Tā'ūs)). Jeziidid usuvad, et ta on langenud ingel, kes kahetses pattu ning seejärel lõi taas maailma, mille olemasolu oli vahepeal katkenud.
Põhiosa jeziididest on kurdid. Enamik jeziide elab Iraagis Mosuli lähistel. Väikeste rühmadena on neid ka SüüriasTürgisGruusiasArmeenias (moodustavad rõhuva enamuse seal elavatest kurdidest) ja Iraanis. Jeziidide koguarvuks on pakutud umbes pool miljonit.


Kes on Yezidi? Yezidi kodakondsus:juured,usk - Kultuur - 2019




Yezid on kodakondsus, mille Mesopotaamia peetakse ajalooliseks kodumaaks. Need on iidse babüloonlaste otsesed järeltulijad. Religiooni nimetatakse iseendaks jezidismiks ja see on omamoodi kajastatud vanade Babüloni riigi religioonist, mis pärineb juba ammu aastatuhandetest. Teise versiooni kohaselt on selle usu tekkimine seotud islami-eelse uskumuste ja Sufi õpetuste seguga kristlike gnostiliste vaadetega.

Kes on Yezidis

Jezidi kodakondsus levitatakse peamiselt Iraagi, Türgi ja Süüria territooriumil, kuid selle usu elanikud elavad ka Venemaal, Gruusias, Armeenias ja mõnes Euroopa riigis.
Viimased andmed selle arvu kohta näitavad 0, 3-0, 5 miljoni Yezidise olemasolu. On üldtunnustatud seisukoht, et nad on eraldi rühm kurdid. Kuid iga Yezidi kodakondsus oma rahval on unikaalne, eitades kategooriliselt kurdide sugulust. Nüüd on nad rahvusvahelisel tasandil tunnustatud eraldi rahvuskonfessionaalse rühma esindajatest. Selles mängis olulist rolli Armeenia orientalistide püüdlused, kelle jaoks see avastus oli üks tähtsamaid tegureid riigi julgeoleku säilitamisel. Selle põhjuseks on tõsise ohu tagasivõtmine Armeeniast, millel on „kurdi teguriga” mai

Kuid ikkagi nõuavad paljud teadlased seost rahvuse järgi "Kurd - Yezidi". Näiteks N. Ya, Marr usub, et jezidism on kurdi religioon, mida enamik kurdidest tunnistas enne islami vastuvõtmist.


Yezidi kodakondsus: juured

Selle rahva nime nimi on samuti vastuoluline küsimus. Esimese versiooni kohaselt on sõna "Yezidi" pärsia juured ja tõlgitud "jumalaks". Teises versioonis öeldakse, et rahva nimi pärineb hea ja valguse geeniusest, mis on zoroastria õpetuste üks tähtsamaid märke. Kolmanda versiooni järgijad väidavad, et see tuli Caliph Yazidi nimest, kes oli Calip Moabi poeg. Kuid, nagu te teate, ei tähenda üksmeel alati mõistete suhet, seega on viimasel versioonil palju vastaseid. On ka teisi põhjuseid, miks Yezidis ise ei taha uskuda oma kodakondsuse seostesse Caliph Yazidi verine ja mõrvava tapja nimega.
Üks asi on selge: see kodakondsus on üks vanimaid. See rahvas teeb kõik endast oleneva, et säilitada oma identiteet, keel, rituaalid, traditsioonid ja pühad. Yezidis - kodakondsus (foto asub allpool) on väga tihe ja elujõuline.


Lalesh - Yezidise peamine pühamu

Enamik pühakojaid asub Põhja-Iraagis. Suurim on Lalesh Noorani. Inimeses nimetatakse seda kuulsaks või püha Laleshiks. Iga Yezidise ülesanne on palverännakud sellesse kohta vähemalt kord elus. Kui me joonistame paralleele, siis võime öelda, et Lalesh'i tähtsus on võrreldav Jeruusalemma tähtsusega kristlaste, moslemite või Fujiyama Mount Shintoistide seas. Lalesh on Sheikh Adi Ibn-Muzaffari haua asukoht, mida peetakse selle religiooni asutajaks ja reformijaks.


Puhkus "Aida Ezid"

Detsembri keskel on selle rahva peamine puhkus. Seda nimetatakse "Aida Ezidiks". Seda peetakse leppimise päevaks. Tähistati detsembri teisel reedel. Viimased kolm päeva enne puhkust on kõige rangema ametiaja aeg. Kuni päike langeb, on keelatud süüa, juua või suitsetada. Neljapäeva õhtul veedavad vaimulikud ja laisklased vaimulikke, laulavad usulisi himu ja tantsivad. Reede on päev, mil külastatakse kodakondsusega kolleege, kes on hiljuti oma lähedastelt kaotanud. Nädal pärast "Aida Ezidi" algust algab teine ​​oluline puhkus - "Aida Shams", mida peetakse Päikese päevaks. Tseremooniline ettevalmistus selle jaoks on peaaegu sama.

Puhkus "Hydyr Nabi"

Hydyr Nabi on puhkus, mida kõik Yezidise kummardavad. Kodakondsus, usk, mõtlemine - kõik see peab antud inimese arvates olema iga inimese peamine valik. Ja Hydyr Nabi on patrooningli nimi, mis aitab õigete valikute täitmisel õigeid valikuid. Nabi on armastajate patroonipühak, ühendab ühe terviku pooled. Pühapäeval peaks iga noor poiss ja tüdruk sööma soolaseid lamedaid kooke, et näha oma saatust unes. Spetsialistide jaoks on ilmselge mingi sarnasus armulaste seas esineva Püha Sargise pühaga.


Uus aasta

Nagu paljud vanad rahvad, ei loe Jezidid talvel, vaid kevadest ja täpsemalt aprillist. Uus aasta langeb kokku riigipühaga, mida tähistatakse kuu esimesel kolmapäeval. Selle esinemise ajalugu on seotud Malak-Tavuse nimega - Jumala teenijaga, kes täidab otseselt Kõrgeima Ülima tahet. Malak-Tavusa tõlkis tsaari Peacockiks. Selle nime all luges Yezidis seda Ezraili, mis oli kõrgeim seitsme ingliga, mille on loonud Jumal. Ta on langenud ingel. Ta on tuvastatud Luciferiga kristluses ja Shaitan islamis. Just see usk põhjustas paljude naaberriikide mulje Jezidist kui "kuradi kummardajatest". Kes teab … Kodakondsus (Yezidis ei kuulu mingil juhul sellesse kategooriasse) vaevalt seda nimetada, sest religioonis on palju sõbralikke ja häid traditsioone. Nad ise on kindlad, et aja lõpus tekib Jumala ja langenud ingeli leppimine. Sellepärast on Yezidi religioon Saatanale neetud rangelt keelatud. Muide, teiste religioonide esindajad kritiseerivad seda usku innukalt. Naiste pidu eelõhtul on aeg küpsetada suurt rituaalset kooki (gato). Selle kuju on ümmargune, valmistatud kondiitritoodetest. Huvitav on see, et Yezidi ghatide sees küpsetada helmed. Protsessi juhib vanim naine perekonnas. Puhkuse alguses jagab perekonna peamine mees gata kõikidele sugulastele. Kes saab palli helmestega, on terve aasta õnnelik. Aprilliga seostub ka see teine ​​usk: aprill on nagu kõigi teiste kuude "pruut", mistõttu Yezididel on aprillis range pulmade pidamise tabu; samuti on võimatu ehitada maja, maa kasvatamist, elukoha muutmist.


Yezidis ja armeenlased

Yezid on Armeenias kümnete tuhandete esindajate kodakondsus. Nende rahvaste suhe üksteisega moodustati iidsetest aegadest. Nad on alati olnud sõbralikud rahvad. Neid seostavad sarnased saatused, sest mõlemad nende usu vastu võitlemisel allutati tagakiusamisele ja puudusele, mis sundis neid lahkuma oma ajaloolisest kodumaalt, põgenedes oma jälitajast. Paljud Jezidid asusid hiljem Ida-Armeeniasse.

Armeenia on ainus riik, kus on haridusasutusi, kes õpivad Jezidi keelt. Seal on umbes 23. On mitmeid kirjastusi, mis avaldavad õpikuid ja ilukirjandust Yezidi'is. Fond edendab Yezidi teaduse ja kunsti arengut.
1988. aastal Armeenias aset leidnud laastava maavärina ajal on Yazidi asulad tõsiselt kahjustatud. Sellise NSV Liidu peaministri Nikolai Ryzhkovi soovitusel, kes külastas katastroofi tsooni, kolisid paljud neist (umbes 5, 5 tuhat inimest) Krasnodari territooriumile.
Kuigi see on kurb, et tähistada, aga klassikalise järgi oleme me "laiskad ja ebameeldivad". Ja isegi tänapäeval ei ole nad kaugeltki täiesti teadlikud sellistest iidsetest inimestest nagu Yezidis. Palju teavet on ebatäpne ja hägune. Kuid üks asi on kindel. Yezidi on kodakondsus, kelle esindajad said läbida kõik katsed, säilitades samas ajaloolise välimuse ja originaalsuse. Ja see on palju väärt.

Jezidi traditsioonid

Jezidise jaoks on iseloomulik ühiskonna kastide-teokraatlik struktuur. See tähendab, et nad saavad abielluda ainult sama kasti esindajaga. Abielu teise religiooni inimestega on üldse keelatud.
Põlvest põlve põlvkondadele valitakse sama eluviis. Lisaks ei saa teiste kastide esindajad saada preestriteks.
Jezidise sõnul on nad valitud inimesed ja see on pärilik tegur, st see edastatakse vanematelt põlvedelt noorematele.
Nende usu tekkimise ja arengu ajaloo kohta pole praktiliselt mingeid kirjalikke tõendeid. Nende pühakirjad ei kajastu enam kunagi paberil. Nad hoolitsesid oma usu eest ja uskusid, et paganate käes oli väga raske hoida kirjalikke kirjalikke tekste. Ja nad saavad paljastada oma traditsioonide ja rituaalide sakramente. Ajaloolised faktid rahva, religiooni kanonite, palvete tekstide, religioossete rituaalide kohta - kõik läksid suhu suhu suunda juba sajandeid.

Püha tekstid

Mõned pühakirjad on olemas. Religioosne doktriin on esitatud kahe püha raamatu lehekülgedel - Jilwa ja Mashafe Rush. Esimene on „Ilmutusraamat“, teine ​​on „Must raamat”. Nende sisu ei saa mõista teise religiooni esindaja, sest raamatud on kirjutatud Lõuna-Kurdi murdes.
Sest paganate sama hirmu tõttu panid Jezidid oma kirjalikult nii palju salajast tarkust, et ükski välismaalane ei saanud oma tekste välja kirjutada.

Keelud ja eeskirjad

Yezidise veendumus keelab tema järgijaid väga. Ainult kõigi ettekirjutuste ja keelude järgimine kogu elu vältel võimaldab inimesel jääda tõelisse usku uskvasse.

Kõige rohkem on toidu tabud. Välimuselt on ka palju tabusid. Sa ei saa näiteks kanda siniseid riideid.
Tuntud ka elementidega seotud keelud: tuli, vesi ja maa. Tõenäoliselt peituvad nende eeskirjade juured zoroastria õpetustes, mis keelavad ülalmainitud elementide hävitamise.

Uue palverännaku koha avamine Armeenias

Hiljuti toimus Armeenias väga oluline sündmus Yezidisele, kus kogunesid suur hulk palverändureid erinevatest riikidest. Armavari Marzi Aknalichi küla lähedal avasid nad uue palverännaku koha. See sündmus oli põhjus, miks 29. septembril (avamise päev) kogu maailma Yezidise rahvusnõukogu korralduse järgi tähistavad need inimesed Yezidise palverännaku päevana. Tempel sai nimeks peamise Yezidi pühamu, mis asub Põhja-Iraagis, Laleshis.
Delegatsiooni eesmärk oli ka külastada Armeenia genotsiidi ohvrite mälestusmärki Tsitsernakaberdis, kus 1915-1918. rohkem kui 1, 5 miljonit armeenlast hävitati, kellest paljud olid Yezidis.
Mis rahvas ilma pühamu oma kodumaal. Uus tempel on Yezidise esimene religioosne objekt väljaspool Kurdistani. See mahutab 30 inimest, vormis meenutab Yezidi koonusekujulist pühamu. Ehitise materjaliks oli tellis ja hoone peal on marmor. Lähedal on söögituba, mis mahutab 2000 inimest.
Üks kõige olulisemaid hiljutisi sündmusi Yezidi ühiskonnas oli 30. juunil 2008. aastal Jerevanis toimuva World Yezidise konverentsi korraldamine, kus osalesid usklikud kogu maailmast. See oli seal, et kutsuti kokku 2 miljonit Yezidist kogu maailmast, et säilitada ja edastada nende järeltulijate ajaloost, religioonist, traditsioonidest ja kunstist. „Kõik maailma jezidid, liituda - hola, hola, hola, hola Sultan Yezidi pesakond!” Nii kõlab Yezidise kreedo ja peamine eesmärk.
See etnos elas mitte ainult tänu asjaolule, et enamik esindajaid hõivas mägismaa raskesti ligipääsetavaid piirkondi. Jezidid hoidsid sajandeid kaitset ja kaitsesid paljude vallutajate eest, mis võimaldasid säilitada oma esivanemate religiooni tänaseni.
Kokkuvõttes tuleb öelda, et jezidism on usk, Yezidis on kodakondsus. Moslemid ei ole rahvus, vaid pühendumine religioonile (islam), mistõttu nende mõistete tuvastamine ei ole õige.