Otsing sellest blogist

UUS!!!

Fotograafia žanrid

Raportide fotograafia Fotograafia žanrid Selle suuna eripära fotograafias on see, et peamine osa reporteri niši on hõivatud professionaalide...

teisipäev, 20. juuli 2021

Anarhokapitalism

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige.
Anarhokapitalism on libertaarse anarhismi vorm, mis nõuab riigi kaotamist ja eraisikute ning firmade kontrolli kõigi ühiskondlike ja majanduslike asutiste üle. Anarhokapitalismi loojaks võib pidada Murray N. Rothbardit, kes jõudis selleni, ühendades omavahel klassikalise liberalismi, individualistliku anarhismi ja austria majanduskoolkonna vaated.
Murray Rothbard leiab, et eraettevõtjad võiksid enda kanda võtta kõik riigi funktsioonid, mille järele on tegelik vajadus. Robert Nozicki minimaalriiklik ühiskond erineb vaid üksikasjades Rothbardi skeemist ning selle toetuseks loob ta eraomandust õigustava õiglusteooria. Nende kitsendusteta kapitalismi väljendavate arutluste tuumaks on inimvabaduse põhialusena vaadeldav absoluutne õigus omandile. Samas vaimus on kirjutatud Blocki "Defending the Undefendable" ("Kaitstes kaitsmatut"), milles nõutakse näiteks prostitutsiooni seaduslikustamist, kui see on vabatahtlik tehing – millesse riigil pole mingit õigust sekkuda.