Otsing sellest blogist

UUS!!!

Aas

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige. Aas  (kõnekeeles ka...

kolmapäev, 22. mai 2024

Fotode kompositsiooni täiustamine

1. Enne päästikunupule vajutamist tehke väike paus

Inimesed tahavad jäädvustada oma puhkuse- või nädalalõpureisi ning näidata külastatud kohti parimal võimalikul viisil. Meie soovitus on, et teeksite enne päästikunupule vajutamist väikese pausi ja mõtleksite sellele, mis teie pildiotsijast või LCD-ekraanilt paistab.

Lühike mõttepaus ja kaadri hindamine aitab teil näha neid kohti pildil, mis tegelikult sinna jääma ei peaks. Tihtipeale piisab väikesest kaameraliigutusest või suumi muutmisest, et eemaldada kaadrist ebavajalikud objektid ja tagada mõjuvam tulemus.

2. Kasutage kompositsioonis aknaid

Järgmisel linnapuhkusel hoidke silmad lahti teie ümber olevate hoonete ja akende osas. Aknad on heaks abivahendiks huvitava kompositsiooni loomisel ja ainulaadse pildi jäädvustamisel. Väljakutse seisneb selles, et te peate leidma koha, kust aknast paistev peegeldus ja kompositsioonielemendid kõige paremini koos töötaksid.

3. Looge huvitavaid kihte

Kasutage stseeni kompositsiooni loomisel kolme olulist subjekti: üks esiplaanil, üks keskel ja üks tagaplaanil. Need kolm objekti aitavad luua pildi visuaalse loo.

Maastike ja linnaruumide pildistamisel proovige leida tugevaid jooni, mis juhivad vaataja pilgu esiplaanilt tagaplaanile. Selleks saab kasutada näiteks teeradasid, jõgesid, rongiteid või teemärgistusi. Joonte tabamiseks tuleb leida õige kaameranurk, mis võib tähendada nii kõrgema punkti valimist või maadligi ronimist.

A close-up of a butterfly on a yellow flower, with the background blurred.

4. Paigutage subjekte kaadris erinevatesse kohtadesse

Tavaliselt on kaameratel märgis või automaatteravustamise raam, mis aitab leida pildi keskpunkti, kuid subjektide keskele paigutamine on efektiivne vaid osade piltide puhul.

Näiteks sobib see hästi tumeroheliste lehtede vahel oleva erksavärvilise lille jäädvustamiseks. Foto keskne osa peab olema piisavalt mõjuv, et köita vaataja tähelepanu. Seega töötab portree puhul ka see, kui ainult nägu on valgustatud ja taust on jäetud tumedaks.

5. Tekitage pildile loomulik raam

Proovige luua oma pildile loomulik raam. Pildi jäädvustamisel mõelge sellele, kuidas pildi äärealad teie subjekti raamida saaksid. Ukse või akna kasutamine on alati heaks mõtteks, kuna tumedamad ääred aitavad suunata tähelepanu kaadris olevatele heledamatele elementidele. Näiteks võite linnavaate jäädvustamisel kasutada enda korteri või hotelli ukseava. Klaasipeegelduste vältimiseks on parem aken või uks lahti teha.

6. Proovige teistsugust vaatenurka

Üldjuhul tehakse pilte ikka inimese silmade kõrguselt. Kaamera üles- või allapoole liigutamisel saavutate aga palju loomingulisemaid vaatenurki.

Kui pilte teeb laps, on tulemused hoopis teistsugused. Nii hooned, puud, taimed kui ka täiskasvanud paistavad alt vaadates palju suuremad. Kui teie kaameral on muudetava nurgaga LCD-ekraan või kui te saate ühendada oma nutitelefoni Wi-Fi-ga, saate asetada kaamera ka põrandale.

Kõrghoonete puhul soovitame kasutada lainurkobjektiivi või standardset objektiivi ja pilgu taeva poole keerata. Kasutage ava prioriteediga režiimi (Av) ja valige avaks kas f/8 või f/11. Seejärel suunake kaamera taevasse ja tekitage hoonetest stseenile raam. Kuna sellistel piltidel on palju valgus- ja varjulaike, võib olla vajalik foto heleduse reguleerimine läbi säri kompenseerimise. Lisaks võib abiks olla ka HDR-funktsioon.

Sarnaselt töötab ka hoone katuselt või enda pea kohale asetatud kaameraga pildistamine.

7. Kolmandike reegel

Visuaalselt silmapaistvatel piltidel on tihtipeale selge kompositsioon, kus põhisubjekti ümber on jäetud piisavalt vaba ruumi. Enamike piltide puhul töötab see, kui asetate põhisubjekti pildi keskosast pisut eemale.

Selle tegemiseks kujutage ette, et teie pildiotsija või LCD-ekraan on jaotatud 3 × 3 ruudustikuks. Asetage oma subjekt kas vasak- või parempoolsesse kolmandikku. See aitab eristuda teistest keskele asetatud objektidega piltidest ning muudab tulemuse huvitavamaks ja ainulaadsemaks.

A coastal village in South Africa viewed from a high vantage point, with hills in the distance and the sea stretching to the horizon.

8. Rakendage ruudustiku eeliseid

Kui olete kolmandike reegli selgeks saanud, kasutage ruudustikku ka teiste kompositsioonielementide parendamiseks. Paljud EOS-kaamerad võimaldavad kas pildiotsijal või tagumisel LCD-ekraanil ruudujooni ka päriselt kuvada. Ruudustiku sisselülitamine aitab teil pildi kompositsioonile paremini keskenduda. Horisondi jäädvustamisel ajage see kohakuti kas alumise või ülemise ruudujoonega. See on hea vaheldus tavapärastele keskse horisondiga piltidele.

9. Kasutage ruudustikku videote jäädvustamiseks

Ruudustiku sisselülitamine tuleb abiks ka õues filmimisel, kui soovite kaadri joondust paika saada.

Väga raske on jälgida videoid, mille horisont on viltu. Tekib tunne, justkui kukuks pilt kohe ümber või vajuks külili. Kui soovite proovida huvitavamaid kompositsioone, võite liigutada kaamera järsema nurga alla. Sellist tahtlikku kallet nimetatakse tihtipeale ka Hollandi või Saksa nurgaks ja seda kasutatakse filmides pinge loomiseks – seega olge selle rakendamisel perevideote juures pigem tagasihoidlikud. Kui kallutasite ühe kaadri vasakule, proovige jäädvustada järgmine kaader parempoolse kaldega.

Seda võtet saab kasutada näiteks pinge edastamiseks või uue põneva linna jäädvustamiseks. Kuid ärge minge liiale – põhirõhk peaks jääma siiski tavapärasele videopildile.

10. Kasutage spiraale

Teine kompositsioonitehnika on kuldlõige (tuntud ka kui Fibonacci jada), mille puhul on tegemist looduses esineva reeglipärasusega. Selle tehnika järgimisel on võimalik luua tõeliselt mõjuvaid fotosid. Esimene inimene, kes seda umbes 1200. aastal märkas, oli Itaalia matemaatik Fibonacci, kes leidis, et looduslik arvude suhe mõjub inimsilmale väga meeldivalt. Kuigi seda saab lihtsustatult ka kolmandike reeglina käsitleda, on tegelik suhe siiski 1 : 0,618 : 1.

Idee seisneb selles, et kompositsiooni saab muuta mõjuvamaks, kui loome kaadrisse „joone“, mis juhib vaataja pilku mööda spiraali põhisubjektini. Teooriat saab rakendada nii maastike, portreede kui ka paljude muude piltide juures.

11. Kasutage kolmnurki

Paremate piltide saavutamiseks võib kompositsiooni lisada ka kolmnurki. Näiteks võite proovida jäädvustada kaugusesse kaduvaid tänavaid, jälgides, et neist tekiks kaadrisse kolmnurkne sektsioon.

Seda saab kasutada ka portreepildi tegemisel: paluge laua taga istuval subjektil oma käed asetada nii, et nendest tekiks kolmnurk (küünarnukid rohkem laiali ja lõug kätele toetatud). Selline kompositsioon on esteetiliselt meeldivam.

12. Parema efekti saavutamiseks kärpige pilte

Kui prindite oma pilte PIXMA printeriga, saate valida, kas soovite oma pilte Canoni My Image Garden tarkvara abil kärpida ja seeläbi nende kompositsiooni parendada. Võtke aega, et katsetada erinevate kärpimislahendusi. Maastikupiltide puhul kasutage panoraamkärpimist, et luua laiemat vaadet. Ka mitme pildi järjestikku printimine aitab panoraamefekti saavutada.