Otsing sellest blogist

UUS!!!

Astronoomilised aastaajad

Astronoomilised aastaajad  on perioodid, milleks jaotatakse  päikeseaastat  Maa liikumise järgi  päikeseseisakutes  või  võrdpäevsustes . Ne...

reede, 11. oktoober 2019

Meile Nähtamatu Maailm: Paranormaalsed nähtused ja olendid Eestis

Luupainajad, kodukäijad, energiavampiirid, libahundid
Õhtud üha pimenevad, hämarusest kuuldub kahtlasi samme, taevas võbelevad veidrad valguskerad ja sinised tulukesed. Meie unedesse ilmuvad luupainajad, toanurgas nohiseb kodukäija. Eriti soodne aeg paranähtustega põrkumiseks olevat sügisene pööripäev.
Just sügise lähenedes hakkavad paranormaalsed nähtused mingil põhjusel pead tõstma. Nende uurijad väidavad, et eriti on põhjust silmi-kõrvu lahti hoida pööripäeva paiku, mis tänavu langeb 22. septembrile. Põhjuseks oletatakse sel ajal Maad mõjutavaid geofüüsilisi ja magnetnihkeid.
Tähtis on valida ka õige kellaaeg. Tondiküttimisele pühendatud veebikülgedel soovitatakse valvsaks muutuda kella üheksa paiku õhtul. Paranähtuste haripunkt saabuvat südaööl ning pärast kella kolme öösel olevat juba üsna lootusetu ebamaiste olevustega silmitsi sattuda.
Seletamatus orienteerumiseks koostasime väikese entsüklopeedia. Ehk oled sinagi midagi allloetletust omal nahal kogenud?
A
Ajanihe
Paraentusiastide hulgas ufode lennuväljana tuntud Kaiu rabas läinud 90ndatel üks mees kaduma. Kui hiljem välja ilmus, polevat tihanud läbielatust sõnagi poetada. Pärast kadumist ei elanud mees enam aastatki. Paranähtuste uurija Igor Volke on öelnud, et Kaiu raba kujutab endast niinimetatud aegruumi portaali, kuhu sattunu võib ajataju kaotada. Aegruumi nihet kirjeldab Volke 29.11.2004 Õhtulehes: "Lähed 15 minutiks metsa, aga tuled välja alles kolme tunni pärast. Tekivad hirmud või hoopis eufooria. Kummitada võib ka vererõhutõus ja arütmia."
Aknapiirkond
Koht, kust on võimalik siseneda teise dimensiooni. Üks sääraseid võib olla Rässa küla Muhumaal (seal uitab ka müstiline tulekera lõkits), kus Igor Volke sõnul olla nähtud stseene ammumöödunud aegadest. Näiteks näinud kohalikud vana aja sõjamehi merest välja sammumas. Parafoorumites väidetakse, et seletamatuid ajas rändamisi on kogetud ka Viljandi ja Haljala kandis.
E
Eksitaja
Lõunaeestipäraselt "essütaja" on eriti just sealkandis tuntud vaenulik jõud, mis ohvreid metsa või sohu eksitab. Loodusajakiri.ee väitel muutuvat eksitajateks tihti surnud laste hinged, kes haledalt nuttes teelisi rajalt kõrvale peibutavad. Eksitajaks võivat saada ka uppunu, mõrvatu ning enesetapja.
Energiavampiir
Verd imevast klassikalisest vampiirist suurem tõenäosus on pimedas sügisõhtus kohtuda energiavampiiriga. Hingemaailm.ee kirjelduse kohaselt on ta nõudlik manguja või tülinorija, kelle loomulik energiaringe on üleliigse karmakoorma tõttu häiritud. Et ellu jääda, peab too tegelane energiat ammutama teistelt ja on seetõttu äärmiselt ohtlik – tühjaks imetud ohver võivat koguni hinge heita!
Energiavampiiri lähedust saab tuvastada järgmiste sümptomite järgi: pärast temaga kohtumist tunned end jõuetuna, su süda peksleb ja uni on häiritud.
Energiasammas
Pärast energiavampiiriga kohtumist on mõistlik külastada mõnda energiasammast. Eesti tuntuim energiasammas asub Otepääl, aga tõelised para-asjatundjad nimetavad seda põlglikult turismimagnetiks. Võimsaimaks peetakse hoopis Tuhala Nõiakaevu lähedal avastatud sammast, vägeva samba leiab ka Kirnast. Eesti Ekspress väidab, et energiasamba lähedusse sattunud inimesel tõmbuvad käed soojaks, jalad hakkavad surisema ja üledoos ajavat mõnikord iiveldamagi.
Kõige värskemad Elu uudised otse sinu postkasti
Energofoor
Energofoorid on energeetilised helendavad objektid, mis pole tulnukad, vaid keskkonnaanomaaliad. Energofooride hulka kuuluvad näiteks keravälk, ümmargused hõljuvad kerad ja helendavad sambad. Neid nähakse Eestis üsna sageli.
H
Hall ehk külmtõbi
Luupainaja sugulane hall paneb ohvri üle kere värisema. Kui sind tabavad külmavärinad, võib see olla viirus, aga ka sul häbematult seljas ratsutav hall. Tavaliselt käivat halliks naised, kes jätavad oma keha maha ning asetavad selle näiteks mõne posti najale. Rahvauskumus pajatab, et kui halli hüljatud keha ümber lükata, olevatki tondil lips läbi. Veel aitavat halli vastu, kui võtta kolm pihlakapulka, neisse ristid lõigata ning kolm korda issameiet lugeda.
I
Ingel
Mitte kõik üleloomulikud olendid pole halvad. Veab neil vähestel, kes oskavad suhelda inglitega! Eesti tuntumaid inglitesse uskujaid on muusik Lea Liitmaa, kes on teemat nii õrnaks nimetanud, et seda olevat raske võõrastele seletada. Inglite kohalolu ta lihtsalt tundvat.
K
Kaiu raba
See Raplamaa piirkond väärib eraldi väljatoomist, sest seal vohab ufosid nagu metsa all seeni. Rabas olevat maandunud ja seal otsekui mülkasse vajunud lugematuid tundmatuid lennumasinaid. Kaiu kandi rahvas on Õhtulehele tunnistanud, et rappa minna kohalikud eriti ei tihka. Halvaendeliseks peetavas paigas haihtuvat mõnikord ka inimesed. Peale ufode kummitavat seal Teise maailmasõja sõdurid, kes eksitavat pahaaimamatuid rappa.
Kodukäija
Kõige tõenäolisem on kodukäijaid kohata varsti saabuval hingedeajal. Rahvakultuur.ee andmetel võivad kodukäijaks hakata näiteks enesetapjad või lapsevoodil surnud naised – lahkunud, kel jäi midagi hinge peale. Kodukäija võib olla ka kellelegi võlgu, ülekohtu ohver või muidu paha inimene. Kellele ringikondavad kooljad ei meeldi, sellele soovitab vanarahvas tüütu tegelase kalmule pahema jala kontsaga rist teha.
Kummitus
Vikipeedia kohaselt on kummitus mütoloogiline kollitav olend (sünonüümid on vaim, tont, viirastus). Eesti tuntumad kummitused kollitavad Tallinna vanalinnas, neist kuulsaim on Lühikese jala väravatorni Must Munk. Eluajal olnud ta Tallinna timukas, kes vanajumalaga rahu tegemiseks mungaks hakkas. Nüüd olla Lühikeses jalas tihti tema kohalolekut tunda – kõndija võib tajuda, et keegi luusib tema kannul.
Kummitavat isegi riigikogus ja Stenbocki majas. Toompea lossis öösiti valves olijad kuulvat tihti salapäraseid samme või nägevat end ukseorvas ilmutavat mehekuju. Valitsuse residentsis aga kõndivat ringi tütarlaps, kelle valge kleit olla vereplekkidega üle külvatud. Näitsikut olla kohanud isegi ekspeaminister Mart Laar.
Kummitada võib ka uutes hoonetes. "Pealtnägija" uuris kolm aastat tagasi pealinnas Tornimäe tänaval luksuslikus tornmajas fotodele jäänud seletamatuid anomaaliaid. Kurja juureks võivad olla maja alla maetud katku- ja pidalitõbised.
Kujumuutev ufo
Et ufo on lendav taldrik, teab iga laps. Aga ära lase end heidutada, kui tundmatud lendavad objektid pidevalt kuju muudavad, näiteks kerast kolmnurgaks. Teateid kujumuutvast ufost on näiteks Hiiumaalt Heltermaalt.
Külmking
Külmking on saartel tuntud kuri tont (tavaliselt halb inimene), kes ka pärast surma maa peale halba külvab. Vikipeedia eristab külmkinga kodukäijast – kodukäija uitab oma endises kodus, aga külmking varitseb avalikes kohtades. Folklore.ee andmetel võib külmking võtta mis tahes kuju – ta võib end ilmutada heinakuhja, kassi-koera ja ka külma õhuvooluna.
Kaks aastat tagasi kohtas Saaremaal Sõrves Stebeli patareis külmkinga kohalik koolipoiss. "Ma ei tea kindlalt, oli see külmking või polnud, aga umbes saja meetri kaugusel minust hõljus puude vahel hägune laik," kirjeldas poiss Saarte Häälele.
L
Libahunt
Libahundiks võib rahvauskumuste järgi hakata igaüks, kui endale hundinahk selga vedada ja maagilist loitsu ümisedes kolm korda ümber nõiakivi kõndida. Aga samuti võib inimest libaks käima sundida kellegi teise needus. Libahundid murravad loomi ega ütlevat ära inimestestki.
Luupainaja
Kui öösiti kõris pitsitab ja rinnus rõhub, võib sul kallal olla luupainaja. Vanarahvas uskus, et luupainajat saab teisele kaela läkitada nõidusega. Samas on geobioloog Kalju Paldis Õhtulehele kinnitanud, et nõidusejutt on jama ja luupainaja pesitseb hoopis kindlates kohtades. Temast lahtisaamiseks peab laskma ruumi biovälja puhastada. Rahvakultuur.ee soovitab luupainajast vabanemiseks aga parema jala varvast liigutada või tagurpidi meie­isapalvet vuristada.
Lõkits
Muhus Rässa külas kiviaedade ja mere kohal hõljuv täiskuud meenutav tulekera, mida kohalikud lõkitsaks kutsuvad, on üks neid külalisi, mis saabub ühes esimeste kottpimedate õhtutega. Rässa inimeste sõnul on lõkitsat nähtud vaid hilissuvel või sügisel. Mõistatuslikku kera olevat uurimas käinud isegi teadlased.
M
Mardus
Mardus on rahvaluules tuntud kui surmahaldjas, kes ilmub inimese või looma kujul sinna, kus keegi varsti hinge heidab. Mõnikord ilmutavat ta end lihtsalt kaeblemise või ulgumisega. Arvatakse, et surmahaldja kodupaik on Maardu lähistel, sest just selle olendi järgi olevat mõis, mille järgi hiljem hakati linna kutsuma, oma nime saanud.
Mohni saar
Veel üks eraldi esiletoomist vääriv paik, kus sensitiivide väitel liikuvat enneolematutes kogustes ebamaist energiat, on Mohni saareke, kunagine salapiiritusevedajate kants. Saarel olevat askeldamas nähtud vibalikku halli kogu ning aeg-ajalt juhtuvat seal veidraid asju. 1990ndate keskel jäi Mohnil mõistatuslikult kadunuks saarekese majakavaht.
P
Poltergeist
Kui rahulikus kodus hakkab mürgeldama pahatahtlik energia, mis mööblit ühest nurgast teise lennutab, on sinna arvatavasti kolinud poltergeist. Mõne aasta eest piinas poltergeist üht peret Tallinnas Risti tänaval. Loopinud asju ja rebinud pererahva rõivaid puruks. Kuigi abistamas käisid mitmed nõiad, said õnnetud ohvrid lõpuks abi alles pendlimees Veeliks Jalakalt. "Saatsime seal surnuenergiat ära. Arvasin, et õhk läks paremaks. Kuid järsku lendas mu king vastu koridoriseina," muljetas poltergeistiga võidelnud sensitiiv Õhtulehes.
R
Rohuring
Valgamaal Riidaja külas torupillitalu pidav Ants Taul avastas kodu lähedalt enam kui 16meetrise diameetriga rohuringi – õhufotodelt on selgesti näha tihedatest tumerohelistest taimedest moodustuv korrapärane sõõr. Sellegi tekkel arvavad paranähtuste spetsialistid pistmist olevat maaväliste jõududega. Mujal maailmas laialt levinud viljaringe, mida on peetud ufode maandumisplatsideks, silmati "Reporteri" andmetel tänavu juulis Põlva lähedal. Saladuslikku heinaringi olla 1990ndate lõpus täheldatud ka ufo-ranna poolest tuntud Rutjas.
Rutja rand
Seda Põhja-Eesti liivast kaldariba kutsutakse paranähtuste fännide hulgas ufo-rannaks, sest imelikke objekte nähtud seal juba Nõukogude ajal, kui rannas asus piirivalvekordon.
U
Ufo
Ufo ehk tundmatu lendav objekt esineb seda näinute juttude põhjal nii erinevates värvides ja vormides, et neid loetlema hakata oleks mõttetu – kui näete taevas midagi, mis ei meenuta pilvi, tähti, kuud, päikest, satelliite ega lennukeid, võibki tegemist olla ufoga. Kuigi massiliselt hakati ufosid siinmail nägema vabadel 1990ndatel, saadi neist üksikuid teateid ka Nõukogude ajast. Igor Volke on kinnitanud, et juba pärast Tehumardi lahingut Saaremaal silmasid kohalikud seal skafandris mehikesi ja veidraid sigarikujulisi objekte.
V
Vampiir
"Videviku" saaga on vampiirid kogu maailmas staariseisusse tõstnud. Teame kõik ka verejanulisest krahvist Draculast. Mõne aasta eest ilmus Eesti Ekspressis "Intervjuu vampiiriga", kus üks noormees vihjas, et peale poosetajate on Eestis olemas ka imepisike ja ülisalajane ehtsate vampiiride kogukond. Aeg-ajalt saavat grupp kokku ning vahetavat omavahel verd. Tavaliselt rahuldavat päriselu-vampiirid verenälga vabatahtlike doonorite abiga, aga liiga kauaks nälga jäetuna võivat nad ka agressiivseks muutuda.
Millest järeldada, et majas kummitab?
Seletamatud helid: sammud, kriipimine, nagin, kolksatused, nutt, sosinad, karjatused
Ruumide ja kappide uksed avanevad ja sulguvad iseenesest
Lambid, teler, raadio või kodumasinad lülituvad ise sisse-välja
Kaotad pidevalt asju ja leiad neid imelikest kohtadest
Varjud seal, kus miski varju heita ei tohiks
Lemmikloomad hakkavad veidralt käituma
Tunne, et sind jälgitakse või puudutatakse
Jahedad või kuumad õhuhoovused
Üks tuba terves majas on põhjendamatult ülejäänutest jahedam
Seletamatud lõhnad
Kuidas paremini tonte näha?
Õpi mediteerimist – see muudab meeled ja taju teravaks. Sule silmad, tunneta ümbrust ning terita kõrvu.
Pea meeles, et viirastus ei jõllita sulle otsa, vaid neid nähakse vilksamisi silmanurgast.
Tunneta energiavälja – tondist mööda või suisa läbi sammudes võib sind tabada ootamatu külmaaisting.
Võta kätte ese, mis meenutab pendlit (näiteks kaelakee) ja küsi, kas keegi tahab sinuga kõnelda. Kui pendel hakkab liikuma, oledki tondiga ühenduse saanud.
Ole ettevaatlik! Kui tunned hirmu või ebamugavust, mine parem mujale.