Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

kolmapäev, 5. juuli 2023

Tartu vana-anatoomikum

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige.

Algehitiseks oli madala kupliga klassitsistlik rotund, mis toetus nelinurksele rustikapindadega soklikorrusele. Hoone on ehitatud ülikooli arhitekti Johann Wilhelm Krause projekti järgi aastatel 18031805. Rotundi ja sokliehitise seovad ühtseks tervikuks neli Toscana pilastrite ja kolmnurkviiludega risaliiti. Rotundil on kõrged kitsad aknad, mille alaosas on balustrid, ülal aga väiksemad mezzanino-aknad.

Peakorrusel asus amfiteatrina ehitatud ringauditoorium. Selle lagi toetus kaheksale sambale (need kõrvaldati aastal 1856). Auditooriumi seintel olid Karl August Senffi grisaille-maalingud. Anatoomikumi kompleksi kuulusid ka luukamber ja surnukuur.

Esimene laiendus

Aastatel 18251827 ehitati J. W. Krause projekti järgi rotundile külge kahekorruselised poolkaarjad tiibhooned. Ehitise kujundus lähtub palladionistliku ringhoovi motiivist.

Teine laiendus

Aastail 18561860 pikendati (arhitekt Carl Rathhausi projekti järgi) anatoomikumi tiibehitisi veel ühe järgu võrra. Ühele tiivale ehitati puust juurdeehitis 1911. aastal.

Professorid

Selles hoones on töötanud Karl Friedrich BurdachCarl Wilhelm von KupfferAugust RauberFriedrich BidderRudolf BuchheimOswald SchmiedebergNikolai PirogovCarl Wilhelm von KupfferMartin Heinrich RathkeJakob Ernst Arthur BöttcherMartin Ernst StyxJohann Friedrich von ErdmannBernhard KörberRudolf Albert Martin BoehmEduard Rudolf KobertNikolai BurdenkoWalter Siegfried LoeweGeorg KingiseppSiegfried TalvikGerhard RooksLembit Allikmets jt.

Õppetöö

Vanas anatoomikumis toimus õppetöö kuni 1999. aastani, mil valmis Biomeedikum.

2002. aasta kevadel-suvel tegutses Vanas Anatoomikumis ajutiselt Eesti Üliõpilaste Selts, sest EÜSi ajalooline seltsimaja aadressil Jaan Tõnissoni 1 oli renoveerimisel.

Aastal 2014 valmis Vana Anatoomikumi ühes tiivas Tartu Ülikooli haridusuuenduskeskus. Selles toimuvad õpetajakoolituse seminarid ja praktikumid, täiendusõpe ning kohalikud ja rahvusvahelised seminarid.


Väidetavalt Vana-anatoomikum kummitavat. Seal olevat ringi liikumas nähtud valget kitliga kummitust. Mõnikord õhtuti on tal kaasas ka valgus.