Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

kolmapäev, 27. jaanuar 2021

Kuidas olla hea inimene?

Kuidas olla hea inimene? Ega ma ise ka seda vastust ei tea, aga uurime järele.
1. Käsitlus:
Eesmärk - Kuidas olla hea inimene?






Elus on palju vastuolusid. Ma saan iga nädal umbes 20 kirja erinevatelt inimestelt, kes on lugenud minu artikleid, ja nüüd on nende peas üks paras segadus. Sest ma justkui räägin eesmärkide saavutamisest ühest küljest, ning siis mõni päev hiljem täiesti teisest aspektist jättes mulje, et eelnevad artiklid ei pea üldse paika. Jah, kui ma isegi loeksin kõiki neid artikleid järjest, võiks tekkida mul täpselt sama küsimus : "Mis on siis tähtis?"
Eesmärkide poole püüdlemine vs Lubamise kunst
Peamised vastuolud, mida inimesed minu kirjutistest välja loevad, on eesmärkide püstitamine vs lubamise kunst.
Esimene nendest kahest ütleb, et juhul, kui me soovime saavutada oma eesmärke, peame me tegutsema eesmärgipäraselt. Ja eesmärgipärase käitumise kohta on üle maailma tõesti tuhandeid raamatuid kirjutatud alates 1937 aastal ilmunud Napoloen Hilli "Mõtlemist muutes rikkast" kuni 2010 aastal ilmunud juba kümnetele raamatutele, mida võib leida kas siis meie enda raamatupoodidest või Amazon.com internetipoest. Nende raamatute suhtes ei ole väga palju müstikat - need kõik annavad meile ülitäpsed retseptid, kuidas saada rikkaks, õnnelikuks ja terveks. Tuleb võtta kätte ja kõik need raamatud lihtsalt osta, ja õnn on garanteeritud.
Teine lähenemine ütleb, et me ei saa oma elu kontrollida. Kuigi see kõlab palju lihtsamini võrreldes esimesega, sest siin ei ole vaja osta neid sadu raamatuid ja ka mitte kõiki neid tarkuseid hakata endale pähe tuupima, vaid lihtsalt leppida tõsiasjaga, et me ei saa niikuinii oma elu kontrollida. Ainuke, mida me kontrollida saame, on just praegune emotsioon, vibratsioon ja meeleseisund, milles me oleme. Ja muidugi lisaks see, mida me just praegu otsustame ette võtta. Kas siis oma eesmärkide suunas või mitte. See on oma lihtsuses isegi liiga lihtne, et omaks võtta. Kuna meile - inimestele - õpetatakse koolist saati, et kõik tähtsad asjad on keerulised ning nõuavad eriteadmisi ja aastatepikkuseid õpinguid, siis ei ole me lihtsalt valmis liiga lihtsaid mõisteid elus omaks võtma. Selle tehnika kaudu ei saa ükski autor sulle garanteerida õnne kolme kuu või kolme aasta pärast, kuid selle tehnika kaudu saad sa endale õnne lubada just nüüd ja praegu. Sest kohe, kui sa mõistad, et sa ei suuda niikuinii kontrollida homset päeva, ja julged leppida sellega, mis just praegu ON, astud sa kohe õnneseisundisse. See on liiga lihtne, et tõsi olla.
Kuidas see töötab? See töötab läbi vibratsioonilise resonantsi, mis on ka Eduteadvuse põhiprintsiip. Ükskõik, mis sinu elus on aset leidnud seni või kas sa oled millekski valmistunud või mitte, juhul, kui sa oled alates tänasest õigest vibratsioonis - sa oled saavutanud eduteadvuse -, ei ole puht füüsikaliselt võimalik, et sinu elu ei läheks heas suunas. Sellisel juhul ei pea sa püstitama endale kilomeetri pikkuseid eesmärke koos detailsete tegevusplaanidega, vaid sa pead lihtsalt õigel hetkel valima sinu jaoks "kandikul ette toodud" võimalused ning need ära realiseerima. See on elamine Eduteadvuses.
Kuidas olla hea inimene?
Kuid on veel üks tee oma eesmärkide suunas liikuda, mille kallal ma ise viimased kuud kõige aktiivsemalt olen töötanud. See on oma olemuselt veelgi lihtsam, kui eduteadvuse loomine läbi lubamise kunsti - see on täielik alistumine ja enda samastamise lõpetamine oma egoteadvusega.
Ma olen kuulnud ja lugenud inimestest, kes räägivad väga tarka juttu. Kuid maailmas on olemas inimesed, kes ise ongi tarkus ja headus. Need on täielikult realiseerunud inimesed, kes ei käitu enam headena, vaid nad ongi oma olemuselt head. See on seisund, kuhu me kõik saame püüelda. Kuid see ei ole nii lihtne, sest see tähendaks lisaks emotsioonide, hirmude ja mõtetega samastamise lõpetamist ka oma füüsilise kehaga samastamise lõpetamist. Aga kuidas seda küll teha?
Olla hea tähendab olla oma elu looja kõige selle algsemas tähenduses. See ei tähenda enam seda, et ma loen läbi 10 eneseabi raamatut Deepak Chopralt või Joe Vitale'lt, ning püüan siis nende õpetusi ellu rakendada. Ja näiteks iga kord, kui keegi meile midagi ütleb, siis püüame meelde tuletada, kuidas oleks õige sel hetkel käituda.
Ei, see tähendab olla - eksisteerida - oma olemuselt hea. See tähendab dualistliku maailmakäsitluse lõppu meie peas ning taipamist, et kõik meie ümber on oma olemuselt samast allikast. Kui sa mõtled praegu inimese peale, kes sulle viimasel ajal on "kurja" teinud, siis tea, et ta on oma olemuselt just sama hea nagu sina. Te "võitlete" ainult seepärast, et te olete samastunud oma põhimõtetega ning uskumustega. Kohe, kui te astute kõrvale oma egopõhisest maailmakäsitlusest, vaataksite te teineteisele naeratades otsa ning esimene küsimus, mis teie pähe kerkiks, on: "Miks?".
Jah, see küsimus on hea tehnika liikumaks oma tõelise olemuse avastamise suunas. Iga kord, kui sa vihastad, solvud, tunned hirmu, reageerid, sööd aplalt, põgened kartes või nutad haletsusest, küsi endalt: "Miks?". Ja sa tead juba vastust ette: "Sest sa unustasid taaskord, kes sa tegelikult oled ...". Tõuse püsti ja sära!
(https://www.sisekosmos.ee/eneseareng/eesmark-kuidas-olla-hea-inimene/)
2. Käsitlus:
Hoolekandekeskuse hooldaja Merike Henrikson ütles, et hea inimene on see, kes mõistab teiste vajadusi ega pane kellegi kapriise tähele. Hea inimene peab ka olema abivalmis, kaastundlik, aus, usaldusväärne, peab oskama teisi mõista, tal peab olema võime andestada ja ta peab suutma vabandada.
(https://lounapostimees.postimees.ee/2211409/uks-kusimus-kes-on-hea-inimene)
3. käsitlus:
Saksa filosoof Nietzsche orjade moraali järgi on hea inimene see, kes ei kujuta endast ohtu: ta on heasüdamlik, kergeusklik, võib-olla ka veidi rumal. Hiina rahvatarkus ütleb jälle, et Hobune on hea inimene. Siin peetakse silmas hobuse aastal sündinuid. Kes on siis HEA INIMENE? Järgnevalt mõned mõtted…
Tõeliselt hea inimene on see, kes on nõus kõikide armastus- ja õigluseseadustega kogu nende eheduses. Kui ta küsib südametunnistuselt oma käitumise kohta, siis küsib ta endalt, kas ta on neid seadusi kuritarvitanud, on ta teinud kurja, kas ta on teinud alati head, kui see oli vähegi võimalik, kas ta on põhjuseta ignoreerinud võimalust olla kellelegi kasulik, kas kellelgi on põhjust tema peale kaevata ja lõpuks, kas ta on teinud teistele täpselt sedasama, mida ta sooviks, et talle tehtaks.
Hea inimene usub Jumalasse, Tema headusesse, õiglusesse ja tarkusesse. Ta teab, et ilma Jumala abita ei juhtu mitte midagi. Nii käitubki hea inimene vastavalt Jumala tahtmisele.
Hea inimene usub ka tulevikku, mis on põhjuseks sellele, et ta asetab vaimsed omadused eespoole hetke olukorrast. Hea inimene usub, et kõik elumuutused, valu ja pettumused on vaid kannatuse proovilepanek ja ta talub neid nurisemata.
Hea inimene tunneb ligimesearmastust ja talle meeldib teha head lihtsalt headuse pärast, ilma et ta ootaks selle eest mingit tasu. Ta tasub kurja eest heaga, astub tugevate vastu nõrkade kaitseks välja ja ohvardab oma huvid õigluse nimel.
Hea inimene saab raholulu kasust, mida ta on võimeline tooma, teenetest, mida ta osutab, õnnest, mille tekkimisele ta kaasa aitab, pisaratest, mida ta on võimeline kuivatama ja lohutusest, mida ta pakub neile, kes seda vajavad. Hea inimene mõtleb ennekõike teistele ja alles siis iseendale ja kaitseb teiste huvisid enne enda omi. Teisest küljest isekas inimene näiteks arvestab alati kulu ja tulu, mida ta võib saada hea käitumise eest.
Hea inimene on inimlik ja heasoovlik alati kõigi suhtes, s.t et ta ei tee inimeste vahel vahet näiteks rassi või usu järgi.Ta aktsepteerib teiste tõekspidamisi ega mõista hukka neid, kes arvavad teisiti kui tema.
Hea inimene on kannatlik ja mõistev teiste inimeste nõrkuste ja vigade suhtes. Ta ei naudi vigade otsimist teistes või neile tähelepanu juhtimist. Ja kui see on kõigest hoolimata möödapääsmatu, püüab ta leida samaaegselt häid omadusi, et sel moel vähendada halbade osakaalu.
Hea inimene analüüsib oma vigu ja võitleb nende vastu vahetpidamata, kasutades selleks kogu oma jõudu, nii et homme oleks tal võimalik öelda, et ta on jälle pisut parem kui eelmisel päeval.
Hea inimene ei toonita mitte kunagi oma ande tähtsust teiste arvelt. Pigem vastupidi: ta püüab teistes inimestes väärtustada ja tõsta esile neid omadusi või oskusi, mis on vähegi kasulikud. Hea inimene ei ole uhke oma rikkuse üle, sest ta teab, et võib selle, mis talle on antud, sama lihtsalt ka kaotada.

  • Heal inimesel on head teadmised
  • Hea inimene on aus
  • Hea inimene hoolib teistest
  • Hea inimene räägib tõtt mitte ei valeta
  • Hea inimene on virk
  • Hea inimene teab, kuidas kaitsta oma au
  • Hea inimene austab oma sõpru ja perekonda
  • Hea inimene armastab rahu
  • Hea inimene on oma riigile hea kodanik
  • Heal inimesel ei ole halbu kavatsusi
  • Hea inimene armastab loomi
  • Hea inimene austab loodust
    Kas hea inimene on HEA INIMENE? Eks igaüks otsustagu seda ise…
  • (https://m.kroonika.delfi.ee/article.php?id=3620009)
    4. Käsitlus:
    Üldse hästi lihtne on üleolevat mõelda, et mida mina küll sellises ja teises olukorras teeks, selle asemel, et lihtsalt olla õnnelik, et meie parasjagu sellises olukorras EI OLE. Huvitav, miks see mul nii kaua aega võttis, et sellele loogilisele lahendusele jõuda? Eks see ole vist inimloomuses kinni, et tahaks muudkui arvata ja targutada, et mida mina küll teeks ja kus mina alles ütleks ja kus mina alles lahendaks olukorda. Aga tegelikult võiks lihtsalt vait olla ja selle asemel, et teiste probleemi “naeruvääristada” proovida talle toeks olla, noh, seda muidugi, kui sa teda päriselt ka tead. Aga ma olen viimasel ajal avastanud, et kui ma ka loen kellegi võõra kohta midagi, kellel halvasti läheb, siis ma mõtlengi konkreetselt oma peas, et ma loodan, et tal läheb kõik varsti paremini. Ei ole küll mingi jeesuseusku vend, aga positiivseid mõtteid saata võib ju ikka, ega see halba tee!
    Endal on ka kuidagi parem olla, kui pole täis mingit üleolevat #fafa, ma küll tean paremini” fiilingut, vaid aitad kui saad, avaldad arvamust, kui küsitakse või kui tunned, et sinu arvamusest ja kogemusest võib kasu olla. Aga noh, see eeldab ka kogemust. Ega vist ilmaasjata ei öelda, et enne kui pole ise samas olukorras olnud, võiks heaga vakka olla.
    Ühel päeval saab minust ka hea inimene! Ma tunnen seda :D!
    (https://mallukas.com/2018/03/15/hea-inimese-meelespea-ole-vait/)
    5. Käsitlus:
    Jõulude eel läheb paratamatult alati mõte heategevusele. Ka sellele, miks küll läheb mõte heategevusele vaid jõulude eel. Ilmselt võib üks põhjus olla selles, et vähemalt Eestis on talvel nii külm ja pime, et tundub, et neil, kellel ka elus on keeruline, on talvel veel eriti keeruline.
    Tegelikult võiks head teha ikka aastaringselt, mitte ainult korra aastas. Kas siis muutes oma elustiili, annetades raha või lihtsalt kedagi ära kuulates. Võimalusi  olla enda ümber toimuvast veidi teadlikum ja mitte iga asja peale öelda, et ise ta on süüdi, on palju. Kindlasti ei ole kõik ise oma hädades süüdi ja isegi kui on, siis kaastunne võiks olla üks nendest inimlikest väärtustest, mis meie tegusid juhib. Mõtlesin, et panen kirja mõned asjad, mida on võimalik maailma ja inimeste jaoks ära teha ja mis tegelikult ei nõua erilist pingutust. Võibolla saab keegi lugejatest inspiratsiooni, kuid eelkõige panen need asjad kirja ikkagi iseenda jaoks, et mõelda läbi, kuidas ma saaksin sel talvel olla parem inimene ja minna uude aastasse uute põhimõtetega.
    1. Naeratan inimestele rohkem. Ka siis, kui nad mulle ühistranspordis otsa jooksevad või muud moodi teevad midagi, mis mind tavasituatsioonis võiks ärritada, siis püüan lihtsalt naeratada. Miks mitte ka tänaval möödujatele. Vaatab, kui kaugele ma sellega minna suudan. Naeratan kõigile.
    2. Otsin kas help.ee või armastanaidata.ee või mõnest muust kohast organisatsiooni, mis mind kõnetab, ja annetan kas raha või oma aega. Kõige parem, kui suudan leida ühe kindla teema, millele ennast püsivamalt pühendada. Kui seda alati ei jõua, siis vähemalt jagan tähtsaid teemasid enda tuttavatega ja ei pigista silma kinni teemadel, mis mind kõnetavad, aga millest on võibolla ebamugav rääkida (poliitika, loomade kaitsmine, rassism, jne.)
    3. Vähendan ühekordsete asjade (sh plastik, kohvitopsid, kilekotid jms) kasutamise nii minimaalseks, kui vähegi võimalik. Proovin ka teistele inimestele seda teemat tutvustada ja innustada, et on võimalik teisiti. Näiteks ei osta kohvi kaasa, kui ei ole enda topsi kaasas.
    4. Sorteerin läbi oma asjad ja riided ning viin kõik, mida ma ei ole juba aastaid kasutanud, kas Uuskasutuskeskusesse või leian otsese abivajaja. Kui päris abivajajat ei leia, siis vähemalt leian aja, et pakkuda riideid mõnele tuttavale, mitte ei viska lihtsalt prügikasti. Olen kuulnud, et vahel pannakse ka prügikasti kõrvale, aga ma ei tea, kas sellest on ka reaalset abi.
    5. Kui ma näen, et keegi vajab tänaval abi, siis peatun ja aitan. Näiteks järjekorras jääb puudu rahast või annan sendid tänavamuusikule või pakun bussis istet. Hea mõte on ka lihtsalt vahel tasuda enda selja taga oleva inimese kohvi eest. Olen kuulnud, et nii tehakse :) Tundub tore.
    6. Kuulan ära. Ei paku lahendusi, mida minult ei ole küsitud.
    7. Üllatan oma lähedasi aegajalt millegagi, mida ma oskan. Näiteks teen massaaži või süüa või kutsun enda juurde joogasse. Või kirjutan kaardi või lähen külla. No igatahes peaks lähedastele rohkem aega pühendama.
    8. Kui mulle meeldib midagi, mis keegi on teinud, siis ütlen talle seda. Saavutanud midagi tööalaselt imelist või kirjutanud uue laulu või lahendanud mingi konflikti vms. Olen ka kuulnud ideed, et eriti hea mõte on teha kompliment nii, et ka teised kuuleksid.
    9. Autoga sõites ei trügi, vaid lasen teistel autodel rahulikult enda ette reastuda. Üldse võiks autoga sõites olla rahulikum ja ettevaatlikum.
    10. No ja viimaseks olen enda vastu parem. Ütlen endale, et ma olen tubli ja ei kritiseeri ennast asjade eest, mille eest ma kedagi teist iialgi ei kritiseeriks. Siia punkti alla kuulub ka see, et ei loe enda kohta kirjutatud kommentaare (ja neile kommenteerijatele soovin kauneid pühi ja õnnelikumat elu.)
    (https://www.marilynjurman.com/home/2018/12/11/kuidas-olla-parem-inimene)
    6. käsitlus:

    4 nippi, kuidas olla parem ja õnnelikum inimene

    4 nippi, kuidas olla parem ja õnnelikum inimene
    Me kõik tahame olla head ja tublid inimesed, kuid sageli see lihtsalt ei õnnestu! Elu ei ole kerge, meil on palju kohustusi, pingeid ja vastutust, mis tihtipeale masendust ja väsimust tekitavad. See aga ei tähenda, et me ei võiks püüda olla paremad ja edukamad – kõik on meis endis kinni!
    Me kõik tahame olla head ja tublid inimesed, kuid sageli see lihtsalt ei õnnestu! Elu ei ole kerge, meil on palju kohustusi, pingeid ja vastutust, mis tihtipeale masendust ja väsimust tekitavad. See aga ei tähenda, et me ei võiks püüda olla paremad ja edukamad – kõik on meis endis kinni!
    Allpool on välja toodud 4 nippi, mille abil on võimalik iseennast paremaks ja õnnelikumaks muuta!
    Nipp nr 1 – Ole andestav! Me kõik teeme vigu, kuid just oskus andestada ja mõista on see, mis maailma paremaks paigaks muudab. Õpi inimestele ja ka iseendale andestama! Andesta ka neile, kes on elus halba teinud ja sa suudad leida sisemise rahu – kõik negatiivsed emotsioonid tekitavad meis pingeid ning rusuvad. Kui sa oled võimeline kõigile andestama, oled sa ka õnnelikum ning tunned end parema inimesena.
    Nipp nr 2 – Hoia oma väärikust! Sina ja sina üksi vastutad oma tegude eest! Sa teed vigu nagu iga teine inimene, kuid see ei tähenda, et sa peaksid oma väärikuse kaotama. Ka siis kui keegi teeb sulle haiget või sa lähed kellegagi tülli, tuleta endale meelde, et sa oled väärikas inimene ja et elu on tegelikult ilus ja eriline! Õpi hindama elu ja iseennast ning selle läbi suudad sa olla ka parem inimene!
    Nipp nr 3 – Tee seda, mida sa armastad! Kuula oma sisetunnet, püüdle oma eesmärkide poole ja ära lase kellegil end oma eesmärkide saavutamisel peatada. Kui me tegeleme sellega, mida me armastame, mille vastu me kirge tunneme, oleme me ka õnnelikumad ja paremad inimesed. Õpi iseendast aru saama ja leia see, mille vastu sa kirge tunned!
    Nipp nr 4 – Tee trenni! See võib tunduda kummaline viis paremaks inimeseks saada, kuid see toimib. Kui me tunneme end oma füüsilises kehas õnnelikult ja oleme paremas vormis, oleme me ka paremad inimesed. Trenn leevendab pingeid ja tekitab hea enesetunde. Oluline on, et sa teeksid just seda trenni, mida sa armastad ja mis sulle sobib. Ära tee midagi vastu tahtmist.
    [(www.womanitely.com) viidatud <https://buduaar.tv3.ee/suhted-ja-seks/4-nippi-kuidas-olla-parem-ja-onnelikum-inimene-1/> kaudu]
    Minu enda käsitlus:
    Lõpuks ka minu enda käsitlus heast inimesest. Kõigepealt ütlen ma ära, et ega ma ise ka kõige parem inimene ei ole, nii et see võib tulevikus muutuda.
    1. Tunne edutunnet
    Edukus aitab sul tunda ennast hästi.
    2. Tee seda, mida armastad
    Kui sa teed seda, mida sa armastad, siis ei pea sa mitte ühtegi päeva töötama.
    3. Ole õnnelik
    Õnnelikkus on edukuse eelduseks.
    4. Märka ja naudi pisiasju
    Väikeste asjade märkamine ja nautimine aitab sul säilitada tähelepanu. See aitab sul ka leida vastuseid sellele, mida ja miks sa pead tegema.
    5. Ole vaikuses
    Kuigi vaikus on tänapäeval väga defitsiitne asi, siis on see selleks oluline, et su mõtted ja ideed oleksid sellised, et nendest saab korraliku lause teha. Niimoodi võib probleemidest lahti saada.
    6. Naudi teekonda ja selle kulgemist
    Naudi teekonda, sest kui sa jõuad kohale, siis sa elad hetkes ning märkad ja oskad ka hiljem märgata väikeseid, kuid olulisi pisiasju.
    7. Unusta aeg ja ajakulu
    Pisiasjade märkamine teekonna ajal, kogu aeg nii-öelda liikudes, nõuab sinult palju aega ja energiat, kuid teeb su õnnelikumaks ja viib sind loodusele lähemale.
    8. Väärtusta loodust ja keskkonda
    Inimene on ise ka osa loodusest. Mida lähemal on inimene loodusele, seda paremini ta end tunneb.
    9. Ole võimalikult palju aega looduses
    Looduses olles saab inimene tunda, et ta on ka osa loodusest ning ta enesetunne paraneb.
    10. Lõpeta müra tarbimine
    Liiga tihe muusika kuulamine rikub kõrvu. Samuti rikub kõrvu liiga valju heli kuulamine. Linnades tuleb kõrvu veel eriti hoida, sest vali müra rikub palju kõrvu.
    11. Lõpeta uudiste lugemine ja nendega kursis olemine
    Uudised mõjutavad inimesi. Uudisena käsitletakse rohkem negatiivsete emotsioonidega sündmusi, sest need saavad rohkem lugemisi, vaatamisi, kuulamisi. Kuid negatiivsed emotsioonid toodavad negatiivseid emotsioone. Kui üldse uudiseid lugeda, vaadata, kuulata, siis ainult positiivseid uudiseid.
    Uudistega kursis olemisega on sama lugu, pealegi see vähendab müra.
    12. Ära kunagi vihasta (vaid imesta)
    Vihastamine ei ole kellelegi kasulik. Pigem on see kahjulik, sest see rikub inimestevahelisi suhteid. Sellele on, aga üles ehitatud kogu maailm.
    13. Ole enesekindel
    Endale kindlaks jäämine on oluline, sest sellisel juhul on sul kindlad väärtused ning sul on lihtsam elada.
    14. Eemaldu tänapäeva tehnoloogiast
    Tänapäeva tehnoloogia võimaldab inimestel igasuguseid asju teha,
    15. Ole alati teiste vastu sõbralik
    Teiste vastu sõbralik olles on ka teised sinu vastu sõbralikud. Niimoodi saadakse uusi sõpru, kellest mõned võivad jääda kogu eluks. Sõbrad on olulised, sest inimestel on vajadus teiste inimestega suhelda.
    16. Ära karda oma tundeid (emotsioone) väljendada ja välja näidata
    Tunnete välja näitamine aitab inimestel saada aru teistest inimestest ja nende tunnetest ning mõtetest. Tunnete välja näitamine aitab sul ka rahuneda ja ebameeldivatest tunnetest lahti saada.
    17. Ela hetkes
    Ela praeguses hetkes, nüüd ja praegu. Antud hetkel ei ole oluline see, mida sa plaanid tulevikus teha või mida sa oled varem teinud. Ainuke asi, mis praegu on oluline, on see, et sa oled praegu olemas ja teed seda, mida sa praegu teed.
    18. Ole nii vaimselt kui ka füüsiliselt heas vormis
    Hea füüsiline vorm on hea vaimse vormi aluseks ja vastupidi. Hea füüsiline vorm tagab hea füüsilise tervise ja hea vaimne vorm tagab hea vaimse tervise. Kui need mõlemad on heas korras, siis tunneb inimene end paremana, rahulolevamana, õnnelikumana ja edukamana.
    19. Ära valeta
    Valetamine viib aju lühisesse, sest sa tead, et see, mida sa praegu ütled ei ole õige. See omakorda teeb su enesetunde kehvemaks ja vähendab pikas perspektiivis ka õnnelikkust, mille tulemusena väheneb ka edukus.
    20. Ära süüdista ennast asjades, mida sa ei saa muuta
    Kõige lollim asi, mida teha juhul kui asjad ei olnud sinu kontrolli all, on süüdistada ennast selles, mis juhtus. Pigem, kui süüdistada, siis süüdistada juhtunus kedagi teist. Kuid kõige parem oleks kui sa või tegelikult ka keegi teine ei hakkaks üldse kedagi süüdistama vaid vaid vaataks kuidas sellest olukorrast edasi minna. Juhtus, mis juhtus, kuid pärast seda tuleb teha juhtunust omad järeldused ning liikuda edasi.
    21. Ära tee midagi vastu oma tahtmist.
    Tee ainult seda, mida sa armastad ja mida sulle meeldib teha. Ning proovi selles edukas olla. Ainult nii saad sa olla õnnelik. Tee seda, mis muudab sind õnnelikuks. Ära tee midagi, mis sulle ei meeldi ja mida sa ei taha teha.
    22. Kuula oma keha
    Kuula alati oma keha. Kui sa oled väsinud, siis puhka. Kui sa tahad süüa siis söö. Ära tee oma kehale vastumeelseid tegusid. Keha annab sulle märku, mida ja millal sa pead tegema. Täida neid juhiseid.
    23. Ära lase teistel ennast mõjutada.
    Ära lase teistel sind kuhugi juhtida, kuhu sa ei tahtnud või ei plaaninud minna. Sa oled vaba inimene ning ainult sina saad teha endaga ja oma kehaga seotud otsuseid, mitte keegi teine.
    24. Andesta kõikidele.
    Kaua aega ei ole mõtet tülis olla. Juhul kui sa saad aru, et see tüli ei lahene, siis Anna natukene järgi ning palu ka teisel poolel järgi anda. Kui tuleb välja, et üks pool eksis, siis peab see pool vabandust paluma.
    25. Väärtusta ennast (enda elu) ja teisi (teiste elusid)
    Pea oluliseks seda, et sa oled praegu elus. Ükskõik, kus sa ka praegu elad ja/või kuidas on su elutingimused ja/või kuidas on su finantsiline olukord ja/või kui hea on su tervis pea meeles seda, et kusagil võib kellegil veel halvem olla ja tal ei pruugi olla ka lootust, et tal läheb elu paremaks. Kuid ta võib ikkagi õnnelik olla.
    26. Aita ja toeta teisi inimesi nende eesmärkide saavutamisel
    Kui sina aitad teisi inimesi nende eesmärkide saavutamisel, siis aitavad nemad võib-olla tulevikus sind sinu eesmärkide saavutamisel.
    27. Sea endale eesmärke, mille poole püüelda
    Eesmärkide seadmine on oluline, sest siis sa tead kuhu sa tahad jõuda ja mida sa pead selleks tegema.
    28. Ära sea endale liiga detailseid ega liiga pikaajalisi eesmärke
    Liiga detailsed ja/või liiga pikaajalised eesmärgid võivad viia inimese masendusse või depressiooni, sest neid ei ole võimalik lähimal ajal täita.
    29. Puhka regulaarselt
    Regulaarne puhkamine on oluline nii su füüsilise kui vaimse tervise poolelt. Igaks päevaks tuleb ennast korralikult välja puhata, sest siis jõuab inimene päeva jooksul rohkem asju ära teha ja korda saata.
    30. Tee oma (ebameeldivad) kohustused esimesel võimalusel ära
    Kõige parem on muidugi kui sul ühtegi kohustust ei ole, sest need saavad olla ainult ebameeldivad. Meeldivad tegevused on harjumused. Kui oma kohustused esimesel võimalusel ära teha, siis saab tegelema hakata ainult meeldivate tegevustega. Meeldivate tegevustega tegelemine muudab inimesi õnnelikemaks.
    31. Aksepteeri ennast ja teisi inimesi.
    Kui sa oled teinud mingis asjas mingi otsuse, mis teisi otseselt ei puuduta, siis sa ei tohi hakata seda otsust teiste arvamuste pärast muuta. Kui keegi teine on teinud mingi otsuse, mis sind otseselt ei puuduta, siis sa ei tohi teist sundida oma otsust muutma.
    32. Austa kõiki elusolendeid.
    Kõik elusolendid on inimestega mingil määral sarnased. Nad koosnevad enam-vähem samadest ainetest, nende elukeskkond on sarnane.
    Nad teevad asju ka samamoodi. Nad söövad-joovad, eritavad väljaheiteid.
    33. Toeta nõrgemaid ja vähemusi.
    See on oluline selleks, et kõikidel inimestel oleks hea elada. Rohkem ei olegi ju vaja. Kui sa ise sinna kogukonda ei kuulu, siis ei tohiks sind ju huvitada, mida nemad seal teevad.
    34. Vaata kõiki elusolendeid eraldiseisvatena.
    Iga elusolend on teistest natukene erinev. Vaata neid kõiki eraldi, ka liigisiseselt. Jälgi neid, kuid ära sekku nende eludesse. Vajadusel aita neid.
    35. Saa hästi teiste inimestega läbi
    Teiste inimestega hästi läbi saamine on oluline, sest kui sa saad teiste inimestega hästi läbi, siis on sul hea võimalus saada nendelt inimestelt eripakkumisi. Samamoodi on sul sellisel juhul lihtsam sõpru leida ning sul on lihtsam ka mõista sinust erineva mõtteviisi ja maailmavaatega inimesi.
    36. Jaga oma teadmisi, oskusi ja kogemusi
    Sa pead jagama oma teadmisi, oskusi ja kogemusi, sest jagades saavad ka teised teada seda, kuhu sa oled jõudnud ja kuidas sa sinnamaani oled jõudnud. Nad saavad ka teada, mis vigu sa oled teinud ning oskavad tulevikus ise sama asja tehes samu vigu vältida.
    37. Hoia oma tervis korras (nii vaimne kui ka füüsiline)
    Tervislikud eluviisid aitavad inimestel olla parem, õnnelikum ja edukam inimene. Kui füüsiline tervis on korras, siis on tavaliselt ka vaimne tervis korras. Füüsilise tervise korras hoidmiseks tuleb trenni teha.
    38. Toitu tervislikult
    Tervislik toitumine aitab tervist korras hoida.
    39. Leia oma tegelik mina
    Leia üles see, milline sa tegelikult oled ning mida sa tegelikult teha tahad. Leia üles need tegevused, mis teevad sind õnnelikuks.
    40. Unusta raha ja selle väärtus
    Raha on küll oluline, kuid rahast veel oluliseim on see, et sul on tervis korras, et su ümber on head ja hoolitsevad inimesed, et  sind ümbritsev keskkond on puhas, et sa ise oleksid õnnelik, edukas ja oma eluga rahul.
    41. Unusta asjad ja eriti nende omamine
    Asjade omamine ei tee kedagi õnnelikuks. Pigem on lugu just vastupidi. Mida vähem asju sul on seda õnnelikum sa oled.
    42. Leia endas meelerahu
    Sa pead leidma endas meelerahu. Meelerahu saavutamiseks on oluline elada veelgi stressivabamat, elusamat, efektiivsemat, rõõmsamat elu.
    43. Ole teiste elusolendite vastu hea, kena (iseloomult), lahke ja abivalmis
    Teised elusolendid on samamoodi elus ning nad tunnevad samu tundeid nagu sa isegi. Seetõttu aita neid ja võib-olla aitavad nemad kunagi tulevikus ka sind.
    44. Aita teistel paremaks inimeseks saada
    Vahet pole, mis on sinu arusaam heast inimesest. Räägi või jaga mingil muul viisil teistele inimestele ka oma arusaama heast inimesest ning võib-olla võtavad nad, kas osaliselt või täielikult sinu arusaama üle. Kui seda ei juhtu, siis pole hullu, võib-olla rääkisid sa seda neile liiga vara või liiga hilja. Võib-olla on neil juba olemas iseenda arusaam heast inimesest. Kui see on nii, siis lase neil jääda oma arusaama juurde ning ära proovi oma arusaama peale suruda. Kui neil oma arusaama ei ole, siis aita neil see leida. Kui ta selleks valmis ei ole, siis ära sekku. Las ta leiab selle ise, kui ta on selleks valmis.
    45. Ole rahul nii enda vaimse kui ka füüsilise poolega
    Kui inimene on rahul nii enda vaimse kui füüsilise poolega, siis on tema enda jaoks tervis korras. Selleni jõudmiseks tuleb hoida oma füüsiline ja vaimne pool tasakaalus. See tähendab, et tuleb tegeleda nii enese harimisega kui ka sportimisega.
    46. Maga piisavalt
    Piisavalt magamine on oluline selleks, et sa oleksid ärgates valmis tegutsema. Samamoodi laseb see ajul puhata ja mõtteid korrastada. See vähendab ka tervisehädasid ja nende mõjusid. Piisavalt magamine suurendab mälu mahutavust ja parandab mälu.
    47. Unusta sotsiaalmeedia (või lausa lahku sealt)
    Sotsiaalmeedia loob inimestele pettekujutlusi, et teistel on parem elu kui sul. See võib muuta su mõttemaailma ja unistusi. Samamoodi vähendab see tähelepanu ühele asjale suunamise võimet, võib teha inimesi haigeks, võib vähendada õnnelikkust ning vähendada rahulolu seenda ja oma eluga.
    48. Jää alati iseendale kindlaks
    Ükskõik, mis olukord ka on, tee otsuseid alati nii nagu sina õigeks pead. Lähtu oma otsuste tegemisel alati sellest, mis on sinu vaated ja mida sa pead õigeks või õigustatud tegevuseks. Ära lase teistel ja teiste arvamustel ennast ja oma arvamust muuta.
    49. Tee nii, et kõigil oleks hea olla
    Ole alati kõigile toeks ning aita neid nende probleemide lahendamisel. Ära suru inimestele midagi peale, küll aga võid sa neile soovitada sinu arvates paremat varianti. Kuid kui nad sinu varianti vastu ei võta ja jätkavad omal teel, siis toeta neid ikka edasi, ükskõik kuhu see tee neid ka viib.
    50. Anna alati endast parim
    Mida iganes sa ka teeks, tee alati nii palju kui su teadmised ja oskused võimaldavad. Ära kunagi tee midagi alla oma võimete või ära kunagi jäta midagi ilma mõjuva põhjuseta pooleli.
    51. Mõista ennast ja püüa mõista ka teisi elusolendeid
    Mõista seda, milline sa oled ja miks sa midagi teed. Leia endale ja oma tegudele eesmärgid ning liigu nende poole. Eesmärk ei pea olema väga kauge. Pigem olgu see mitmetest eesmärkidest koosnev eesmärkide jada, mille ühes otsas on kiirestiteostuvad ja teises otsas kaugeleulatuvad eesmärgid.
    52. Tee oma tegevusi mõistlikult lahtimõtestatult
    Igal tegevusel peab olema mõte.  Iga inimene peaks igat tegevust tehes mõtlema, mida ta teeb, miks ta seda teeb, miks see tegevus on vajalik, mis on selle tegevuse eesmärk. Tegevus on mõistlik ainult sellisel juhul, kui inimene oskab selle tegevuse puhul kõigile eelmainitud küsimustele korralikult vastata.
    53. Väärtusta oma teadmisi, oskusi ja kogemusi ning jaga neid
    Pea oluliseks seda, mida sa juba tead. Pea oluliseks seda, et sa tead, mida ja kuidas võib teha ning kuidas ja mida ei või teha ning, et sa oled tegelikult seda juba teinud. Muidugi räägi sellest teistele inimestele edasi, et ka nemad seda kõike teaks ning oskaks veel paremini teha.
    54. Väärtusta loodust
    Pea oluliseks seda, et on olemas taimed ja loomad. Taimed, loomad ja üldse kogu elusloodus on oluline, sest nad muudavad meid rõõmsamaks. Ja annavad tunde, et me ei ole maailmas üksi. Nad loovad meile keskkonna, kus elada. Nad lagundavad surnud elusolendeid, millest toituvad taimed, kellest omakorda toituvad taimtoidulised loomad ja kellest toituvad loomtoidulised loomad, kes ära surres lähevad toiduks lagundajatele, kes teevad nendest mineraalained, mis on toiduks taimedele.
    55. Pea meeles, et sul on õigus teha vigu
    Pea meeles, et ükski inimene pole täiuslik ning kõik teevad vigu. Pigem on oluline oma vigadest õppida, et järgmine kord paremini teha.
    56. Õpi oma vigadest ja proovi järgmine kord paremini teha
    Juhul kui sa oled teinud mingi vea, siis saa aru, milles sa vea tegid, miks sa sellise vea tegid, kuidas sa selle vea tegid ja mida saaks järgmine kord paremini teha. Analüüsi see viga läbi, leia eelnevalt nimetatud küsimustele vastusedning proovi uuesti. Kui uuesti ei õnnestu, siis korda sama käiku, muuda natukene ja proovi uuesti. Kui leiad uue vea, siis paranda ka see ära ning proovi uuesti. Proovi niikaua kuni õnnestub. See on muuhulgas ka edukuse valem.
    57. Ole alati positiivne
    Ole alati positiivne, kui võimalik, sest positiivsus nakatab ka teisi. Samuti on see üheks aluseks ka õnnelikkusele, rõõmsameelsusele ja edukusele. Kui inimesed on positiivsed, siis on ka kogu ühiskond positiivsemalt meelestatud ja sallivam ning väheneb viha, kurbus ning kuritegude arv.
    58. Ole kõige suhtes uudishimulik
    Huvitu alati kõigest, sest kunagi ei tea millega sa tulevikus tegelema hakkad või mida sul võib tulevikus vaja minna. Iga asi, mida sa avastad, õpid või tead võib millalgi olla sulle kasulik.
    59. Ole alati rõõmus ja heatujuline (kui võimalik)
    Alati, kui võimalik, siis ole hea tujuga. Kui võimalik, siis ära kunagi tee tegevusi, mis su tuju alla võtavad. Proovi teha ainult neid tegevusi, mis sulle ka tegelikult meeldivad ja milles sa oled hea. Kui sa ei tea, milles sa hea oled, siis proovi teha võimalikult paljusid erinevaid asju, et seda teada saada. Ainult see suudab hoida sind õnnelikuna ning saata ajusse õnnetunde keemilisi komponente, serotoniini ja dopamiini.
    60. Hoia oma väärikust.
    Hea oleks kui sa ei muutuks teiste silmis kehvaks inimeseks, kuid eelkõige ei tohi sa muutuda enda silmis kehvaks inimeseks. Seetõttu tuleb viisakalt käituda ning mõnel puhul ka „ei“ öelda. Kuid kui sa seda ei suuda või arvad, et muutud selle pärast kehvemaks, siis ära tee seda. Eelkõige jää iseendaks.
    61. Pea iseennast heaks inimeseks
    See on kõige tähtsam. Kui sa oled enda arvates hea inimene, siis sa oledki hea inimene. Ning see ei tohi teiste arvamuste  või kusagilt lugetu pärast muutuda.