Otsing sellest blogist

UUS!!!

Astronoomilised aastaajad

Astronoomilised aastaajad  on perioodid, milleks jaotatakse  päikeseaastat  Maa liikumise järgi  päikeseseisakutes  või  võrdpäevsustes . Ne...

teisipäev, 6. oktoober 2020

ajalooline maia ehk maaja kunst

Iidne Maya kunst
Maiade tsivilisatsioon
Inimestepesumeeskirjaneimakirjutadusreligioonidemõugeohverdustaminekonesididideeniorinaainewarfare
Ajalugu
Preclassic Maya
Klassikaline Maya kokkuvarisemine
Hispaania vallutus Maya
YucatánChiapasGuatemalaPetén
Vte
Iidsete maiade kunst viitab maiade tsivilisatsiooni materiaalsetele kunstidele, Ida-ja Kagu-Mesameeriklasest kultuurile, mis kujunemas hilisemas Preclassic-perioodil (500 BC kuni 200 AD). Selle suurim kunstiline õitsemine toimus seitsme sajandi klassikaline periood (c. 200 kuni 900 CE). Iidne maiade kunst siis läks läbi laiendatud järgse etapi enne ülesvoolikud kuueteistkümnes sajandi hävitatud viisakalt kultuuri ja lõpetada Mayan kunsti traditsioon. Paljud piirkondlikud stiilid eksisteerisid, mitte alati ei olnud seotud Maya polities muutuvate piiridega. Traditsioonilised kunstivormid on säilinud peamiselt kudumine ja disain talupoeg majad.
Maiade kunsti ajalugu
Pärast üheksakümne-ja varajase kahekümnendal-sajandi väljaanded Maya kunsti ja arheoloogia poolt Stephens, Catherwood, Maudslay, Maler ja Charnay, et esmakordselt kättesaadavaks usaldusväärsed joonised ja fotod Major Classic Maya Monumendid. 1913, mis avaldati Herbert Spindeni ' s "Maya kunsti uuring" (nüüd üle sajand tagasi), pani aluse kõikidele Maya kunstiajaloo (sealhulgas ikoonograafia) hilisemale arengule. [1] raamat annab analüütilise töötluse teemade ja motiivide, eriti üldlevinud madu ja Draakoni motiivide, ja ülevaade "materiaalse kunsti", nagu koosseisu templi fassaadid, katuse kamb ja mask paneelid. Spindeni kronoloogiline ravi Maya kunsti oli hiljem (1950) rafineeritud motiiv analüüs arhitekti ja spetsialist arheoloogiline joonistus, Tatiana proskouriakoff, oma raamatus ' uuring klassikaline Maya skulptuur '. [2] kubler ' i 1969 nimekirja Maya ikoonist, mis sisaldab kohapeal "mälestuse" kujutiste ja paikse käsitlemise rituaali ja müütiline pilte (näiteks "triadic märk"), sõlmivad järk-järgult suurendada teadmisi, mis oli varsti uute arengute üle varjutatud.
1970. aastate alguses, Mayan ' te kuningriigid – Esiteks Palenque – tuli okupeerida esirinnas. Kunstiajalootõlgendus liitus Proskouriakoffi ajaloolise lähenemisega, nagu ka MD coe poolt algatatud mütoloogiline lähenemine, mille kunstiprofessor Linda Schele, kes teenis liikuvana. Schele ' i seminaride tõlgendusi Maya kunsti kohta leidub kogu tema töös, eriti kuningate veres, kirjutatud koos Kunstiajaloolase M. Milleriga. [3] Maya kunsti ajalugu oli ka tüssama suur tõus skulptuur ja keraamiline kujutised, tänu ulatuslike arheoloogiliste kaevanduste, samuti organiseeritud rüüst enneolematu skaala. Alates 1973, MD coe avaldas mitmeid raamatuid, mis pakuvad pilte ja tõlgendusi tundmatu Maya vases, koos Popol Vuh kaksik müüt selgitav mudel. [4] in 1981, robicsek ja Hales lisasid nimekirja ja klassifikatsiooni Maya vaase värvitud Codex Style, [5] seeläbi paljastavad veel rohkem tuntud vaimse maailma.
Järgnevate arengute osas on Karl Taube välja töötanud tähtsad küsimused Schele ' i ikoonilise töö kohta. [6] uued lähenemisviisid Maya kunstiga hõlmavad uuringuid iidsete maiade keraamiliste seminaride kohta, [7] kehaliste kogemuste ja meeli (Maya Art, [8] ja hieroglüüsi) kujutamist ikoonograafiliste üksusena. [9] vahepeal kasvab teatud kohtute monumentaalse kunsti monograafiate arv. [10] hea mulje hiljutist Mehhiko ja Põhja-Ameerika kunsti ajaloolist stipendiumist saab koguda näituse kataloogist "iidse Maya kunsti" (2004).
ost hiljuti Triadic rühmad on tõlgendatud pühakute mälestavad maisi Jumala ülestõusmist Flowery mägi. [11] sellised kompleksid ilmuvad ajal hiline Preclassic korda ja järk-järgult väheneb arv kuni nende kadumise alguses Postclassic.
Püramiidid ja templid [Redigeeri]
Sageli on kõige olulisemad templid, mis on seotud Maya püramiidide, mõned üle 200 jala, nagu El Mirador. Kõige tavalisem varjupaik oli kõrguskamm või katusekatk. Kuigi hiljutised avastused on suunatud püramiidide laialdasem kasutamine haua, templid ise tunduvad harva, kui kunagi, sisaldavad buriid.

Tikal, templipüramiid silmapaistva katuse kammiga
Majutusasutuses Chichén Itzá on püramiid nimega EL Castillo (edaspidi "loss"). Nelja treiliga, igaüks koos 91 sammud (ülemise platvormi nad kokku kuni 365), ja võttes muid arhitektuuri elemente ilmuvad astronoomiliselt olulised numbrid, see on hea näide Maya müüt ja astronoomiline tsüklit ühendatud arhitektuuri. Samuti nimetatakse Kukulcán püramiid, struktuur pakub tähelepanuväärne ekraan, mida täheldatakse tuhandeid kaasaegseid külastajaid equinoxes. Seadistus päikese kiired on planeeritud Põhja-balustrade, luua illusioon madu mähis läbi sammud püramiid. Madu koosneb mitmest kolmnurga kuju, mis annab mulje teemant tagasi madu. Põhja treppist on tohutu madu pea skulptuurid, muutes selle mõju veelgi veenvam. Kuigi on laialt levinud veendumus, et see valgus-ja varjuefekt saavutati eesmärgiga registreerida equinoxes, [12] [13] on idee väga ebatõenäoline: on tõendatud, et nähtust võib täheldada ilma suuremate muudatusteta mitme nädala jooksul on võimatu kindlaks määrata mis tahes kuupäeva, jälgides seda toimet üksinda. 14
Maya arhitektuur erineb oluliselt teistest Meso-Ameerika kultuuridest. Mütoloogia ja Astronoomilise sündmuste segu võib leida peaaegu kõik Maya palee või püramiidide struktuurid. Samuti märkas Toltecs rasket mõju Chichén Itzá arhitektuuris. Toltecs tungis Mayasse ja ühines nende kultuuritraditsioonidega aastal 1000. 15
Observatooriumid [Edit]
Maya oli innukas Astronoomid ja oli kaardistanud selestiliste objektide etapid, eriti päike, Venus ja kuu. Paljudel templites on ukseteed ja muud funktsioonid, mis ühtlustatakse selestiliste sündmustega. Ümmargused templid, sageli pühendatud Kukulcan, on ehk need, mida sageli kirjeldatakse kui  "observatooriumid " kaasaegse häving Tour-juhendid. Nüüd on teada, et paljud eri tüüpi hooned ja kasutusalad olid orienteeritud astronoomilistele põhjendustele, peamiselt päikesetõusud ja Päikeseloojangud konkreetsetel kuupäevadel. 16 [17] registreeritud kuupäevad on koondunud neljale põllumajanduskultuurilisele märkimisväärsele hooajale ja kalduvad üksteisest eraldi kalendrilise süsteemi algperioodide kaupa (13 ja 20 päeva), mis viitab sellele, et suundumused võimaldasid kasutada vaatluskalendreid eesmärk on hõlbustada põllumajanduslike ja sellega seotud tseremoniaalse tegevuse nõuetekohast planeerimist. [18] Kuigi enamik olulisi maiade hooneid olid orienteeritud astronoomilistele kriteeriumitele, olid nende esmased funktsioonid usulised, elukas-või administratiivsed; silt  "observatoorium " rakendatud mis tahes struktuurilise tüübile on seega vaevalt õigustatud.
Ballcourts [Redigeeri]
Nagu lahutamatu aspekt Mesoamerican elustiil, kohtud nende rituaalne pallimängu vaatama ehitati kogu Maya valdkonda, sageli suure ulatusega. Palliväljakud mängivad kaks pikka seina. Varem Maya ajaloos ehitatud kohtud (nagu Cobá juures) olid kaldunud küljed, samal ajal kui need ehitati hiljem (nagu Chichén Itzá), olid vertikaalsed küljed. Sageli, otsad olid suletud, et luua-kujuline kohus vaadates eespool.

Great ballcourt asutuses Chichen Itza
Kui Maya mängis Palliväljakul mänge, oli pall valmistatud tahket kummi ja oli mõnikord sama palju kui jalg diameetriga. See möödus meeskondade vahel, mis oli kohtu vastupidises otsas. Mängijad võivad lüüa seda ainult oma põlvede või puusadega, nagu jalgpall või Jalgpall täna. Punkte võiks kriipsutada, kui vastased ei tagasta palli õigesti. Kesk-Mehhikos, ja hilistel aegadel Yucatán, rõngad kividest loodi kõrgel pool seinad kohtu. Peeti erilist Triumfi mängija lüüa palli läbi sõrmuse. 19
Koobas saidid [Edit]
On ka koobas saite, mis on olulised Maya. Maya koopapaikade hulka kuuluvad Jolja koobas, koobas kohas Naj Tunich, Candelaria koopad ja nõid koopas. On ka koobas loomine müüdid seas Maya. Mõned koopa saidid on veel kasutusel kaasaegne Maya Chiapas mägismaa Mehhikos.