Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

esmaspäev, 20. veebruar 2023

New Orleans

New Orleansi (Nouvelle-Orléans) asutasid prantslased (pärast ala hispaanlaste käest vallutamist) 1718 ja see oli alates 1722 Prantsusmaale kuulunud Louisiana piirkonna halduskeskus. Pärast Louisiana müümist Ameerika Ühendriikidele sai sellest Louisiana osariigi keskus.

New Orleans on üks kahest USA piirkonnast, mis asub allpool merepinda (teine on Surmaorg). Suur osa linnast jäi vee alla 2005. aasta augustis orkaan Katrina tõttu. Linnas ja selle lähiümbruses hukkus umbes 1500 inimest, kümned tuhanded jäid koduta. 2007. aastal elas linnas hinnanguliselt 273 000 inimest.

New Orleans on liigas NFL mängiva jalgpallimeeskonna New Orleans Saints kodulinn. Meeskonna kodustaadion on Louisiana Superdome.

Linna korvpalliklubi New Orleans Hornets mängib liigas NBA.

New Orleans on kurikuulus linn. Seda mitme asjaolu poolest. Üheks nendest on kuritegevus, siis New Orleansi Voodoo kuninganna Marie Laveau, siis lähedalasuvas mõisas elanud orjapidaja-sarimõrvar Madame LaLaurie, linnas on lisaks loodud kummitustuurid erinevatesse kohtadesse. Linna on mainitud mitmetes lauludes (The Highwayman - „American Remains“). Linna järgi on nimetatud üks muusikažanr (New Orleansi džäss).

Kultuur:

New Orleansis põimuvad omavahel prantsuse, Ameerika ja Hispaania kultuur. Linnas on ka prantsuse kvartal, mille arhitektuur on ülejäänud linnast täiesti teistsugune. Tõsi, erinevalt nimest pole prantsuse kvartali arhitektuur prantsuspärane vaid on hoopis Hispaania koloniaalarhitektuuri tüüpi. 100-aastase sõja tulemusena läks Louisiana hispaanlaste käest prantslaste kätte. Hiljem müüs Napoleon Bonaparte selle ala ameeriklastele.

Kummituslikud kogemused:

Lisaks eelnevalt mainitud Madame LaLaurie (Madame LaLaurie häärber, mõis; tänapäeval asub keset linna) ja Marie Laveaule on linnas veel hulgaliselt kummituslikke ehitisi. Näiteks Carroltoni vangla, Sultani palee, St. Louis kalmistu, Farmaatsia (ravimite) muuseum. Lisaks nendele ka veel erinevad baarid, hotellid, restoranid, majad ja pubid. Kuna linnast on tulnud ka mitmeid mõrvareid, siis ka nende majad võivad olla kummituslikud. Näiteks New Orleansi kirvemehe maja või koht, kus tehti suur massimõrv. 

Kuulsus:

Tegelikult on samasuguste asjade tõttu kuulus, mitte ainult Neuve Orleans (New Orleans prantsusepäraselt kirjutatult) vaid kogu Louisiana osariik. Lihtsalt Louisiana osariigis või täpsemalt New Orleansi linnas juhtunud sündmused on kuulsamad kui kaugemal juhtunud. Mida kaugemal Louisianast või New Orleansist seda vähem kurikuulsamad need on (muidugi leidub hulgaliselt erandeid).