Otsing sellest blogist

UUS!!!

Paleoproterosoikum

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige. Paleoproterosoikum ...

esmaspäev, 20. mai 2024

Kuidas pildistada ilutulestikku?

ILUTULESTIKU JÄÄDVUSTAMINE

Uued ja loomingulised viisid ilutulestiku pildistamiseks

Värviline ilutulestik öise taeva taustal on tõeliselt maagiline vaatepilt – miks siis mitte seda jäädvustada? Lisaks parimate ilutulestikufotode jäädvustamisele on oluline mõelda ka teistele elementidele, mis teie ürituse ja pildid eriliseks muudab.

Ilutulestikku võib kõige sagedamini näha erinevatel üritustel, nagu vana-aasta õhtu, sünnipäevad, pulmad ja festivalid. Tihtipeale kogetakse neid sündmuseid koos sõprade või perekonnaga, seega nende kaadrisse kaasamine aitab teil jäädvustada üritusi lõbusal ja loomingulisel viisil.

Oma nõuannetes räägime just sellest ja veel rohkemastki, vastates kümnele kõige sagedamini esitatavale küsimusele, sh kuidas valida ilutulestiku jaoks õiget säriaega ja kuidas kasutada uusi ideid tõeliselt originaalsete ja loominguliste võtete jaoks. Vahet ei ole, kas kasutate PowerShot kaamerat, peeglita kaamerat või digipeegelkaamerat – meie ilutulestiku fotograafia juhend katab kõik, mida vajate.

1. Milline on parim koht ilutulestiku pildistamiseks?

Kindlasti tasub mõelda, milline oleks kõige parem koht ilutulestiku pildistamiseks. Seega planeerige ette ja leidke endale koht, kus midagi vaadet ei takistaks. Vaadake valitud koht päevasel ajal üle ja uurige välja, millises suunas tuul puhuma hakkab.

See on eriti oluline siis, kui läheduses tehakse lõket, kuna suits või sädemed võivad teie kaadrisse jõuda. Kui planeerite statiivi kasutamist, siis valige kindlasti koht, kus inimesed pildistamise ajal ees ei liiguks.

2. Kuidas jäädvustada peol ilutulestikuga kaasnevat meeleolu?

In a long-exposure image, a sillhouetted figure has drawn a bright pink five-pointed star with a sparkler.

Hea viis peomeeleolu jäädvustamiseks on pildistada perekonnaliikmeid, kes loovad säraküünalde abil lõbusaid ja kunstilisi mustreid. Rakenduses Canon Photo Companion App leiate terve õpetuse sellest, millised on parimad tehnikad ja sätted valgusega joonistamise jaoks.

Teine viis huvitava võtte saavutamiseks on jäädvustada ilutulestiku peegeldust aknal, samal ajal kui teie sõbrad või pereliikmed sealt välja vaatavad. Tehke paar testivõtet ja veenduge, et pildistavad inimesed oleksid hästi säritatud, seejärel salvestage need sätted selleks hetkeks, kui tulevärk pihta hakkab. Kui kasutate PowerShot kaamerat, nagu Canon PowerShot G7 X Mark II või mistahes vahetatavate objektiividega EOS-kaamerat, siis kasutage jäädvustamiseks kindlasti RAW-formaati, kuna see annab teile paindlikkuse erinevate pildiosade säri reguleerimiseks tarkvara Canon Digital Photo Professional abil.

3. Kuidas saavutada selgeid ilutulestikupilte?

Kuna te ei tea ette, millal kõige suuremad ja värvilisemad paugud tulevad, on teil mõistlik aktiveerida kaamera sarivõtterežiim. See suurendab teie võimalusi jäädvustada kõige dramaatilisematest plahvatustest vähemalt üks või kaks pilti.

Statiivi puhul on teil võimalik kasutada rakendust Canon Camera Connect, mille abil saate telefoni või tahvelarvuti kaudu oma kaamerat eemalt kontrollida. Lisaks võite kasutada ka juhtmega ja juhtmevaba kaugjuhtimispulti või kaamera viiteaega. Kõik need võimalused aitavad teil käivitada säri ilma kaamerat puudutamata, mis omakorda vähendab kaamera värisemist ja hoiab teie fotod teravana.

4. Kuidas pildistada ilutulestikku ilma statiivita?

Kui jäädvustate käest hoides, siis kasutage kujutisestabilisaatorit, mis hoiab teie fotod teravana (kui teie kaameral või objektiivil on kujutisestabilisaator). Nii saate tasakaalustada kaamera hoidmisel tekkivat värisemist, kuid pange tähele, et see funktsioon võib lühendada teie säriaega.

Kui teie kaamera objektiivil on lüliti, siis saate selle abil kujutisestabilisaatorit aktiveerida või desaktiveerida. Lüliti puudumisel peate seda tegema kaamera menüüsätete all.

5. Milline objektiiv sobib ilutulestiku pildistamiseks?

Pink fireworks burst in the night sky over a bridge.

Kuigi fotod, millel on kujutatud vaid värvilist ilutulestikku, võivad olla väga võimsad, siis hoonete või teiste ehitiste lisamine muudab teie fotod veelgi huvitavamaks. Suumobjektiivid lubavad teil oma kompositsioone hõlpsalt varieerida, mis on eriti kasulik statiivi kasutamisel. Lai suumobjektiiv, nagu Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM või Canon EF 17-40mm f/4L USM, võimaldavad teil kõik vajaliku kaadrisse saada. Suurepäraseid pilte saate ka siis, kui kasutate objektiivi koos supersuumiga kompaktkaameraga või siis kaameraga kaasas olnud standardobjektiivi.

6. Kuidas saavutada selgeid ilutulestikupilte?

Kui seadistate oma kaamera teravustama eelmääratud kauguselt, siis ei pea te hiljem teravustamise pärast muretsema ning saate keskenduda ainult kompositsiooni ja säri õigeks saamisele.

Lülitage oma kaamera käsitsi teravustamise peale või liigutage oma objektiivi teravustamislüliti MF asendisse ning seadistage oma fookus lõpmatusse. Kui teie objektiivil on väike aken, mis näitab teravustamiskaugust, siis valige see, millel on ∞ sümbol. See on parim valik taevase tulemöllu jäädvustamiseks.

Kui soovite lisada foto esiplaanile elemente, siis teravustage punkti, mis jääb esi- ja tagaplaani keskele – umbes ühe kolmandiku kaugusele stseenis, et muuta kõik teravaks. Seda tehnikat nimetatakse hüperfokaalteravustamiseks ja ideaalse hüperfokaalkauguse kohta saate lugeda rakendusest Canon Photo Companion.

7. Milliseid sätteid tuleks ilutulestiku pildistamiseks kasutada?

Kui jäädvustate käest hoides, siis kasutage värisemise ennetamiseks kõige lühemat säriaega. Pikema ajal jooksul on lihtsam kasutada lainurkobjektiive ja kujutisestabilisaatoriga objektiivid (need, millel on nimes IS) aitavad kindlamalt fookust hoida. Statiivi puhul saate alustuseks kasutada palju aeglasemat kiirust, nagu üks või kaks sekundit.

ISO väärtuse kohandamine pärast säriaja ja ava määramist aitab teil saavutada hea särituse. Madalam ISO, nagu ISO 100 või ISO 125, tagab teile teravama, värvikama ja väiksema müratasemega tulemuse, ning suurema sensoriga kaamerad – nagu täiskaadrilised digipeegelkaamerad või peeglita kaamerad – annavad teile parima tulemuse.

Suurema ava, nagu f/8, kasutamine aitab teil saavutada maksimaalse teravuse, ohverdamata huvitava esiplaaniga piltide väljasügavust. Kui säriaeg on liiga pikk, siis suurendage ava f/4 või f/5.6-ni.

8. Kuidas pildistada ilutulestiku kujundeid?

Light trails show the path of three fireworks shooting upwards and bursting in gold, green, blue and red shapes above a field.

Teie kaamera aegvõtte režiim võimaldab teil hoida katikut avatuna nii kaua, kui soovite. See tähendab, et saate jäädvustada taevas plahvatavat ilutulestikku ja valgusjoontest tekkivaid vaimustavaid kujundeid. Aegvõtterežiimi kasutamiseks valige kas käsitsirežiim või säriaja prioriteediga režiim ja keerake kõige viimase valikuni (30″ edasi). Vajutage katiku avamiseks päästikunuppu ja uuesti, kui soovite seda sulgeda.

Säri käivitamiseks ja lõpetamiseks on hea kasutada juhtmega või juhtmevaba päästikuvajutust, nagu Canon BR E1, või rakendust Canon Camera Connect.

9. Kuidas leida ilutulestiku jaoks õiget säriaega?

Öine taevas ja plahvatav ilutulestik on võrreldes tavaliste subjektidega üsna ebatüüpiline stsenaarium ja teie kaamera võib sellisel juhul liiga pika säriaja määrata. Kui jäädvustate käsitsirežiimis või poolautomaatses režiimis, nagu säriaja või ava prioriteediga režiim, saate selle vältimiseks kasutada särikompensatsiooni.

Otsige ekraanilt -/+ nuppu või ikooni ja määrake säriajaks –1 kuni –2. Kui kasutate käsitsirežiimi, saate LCD-ekraani või kaamera pildiotsija kaudu silma peal hoida ka särimõõdikul ja valida sätete kombinatsiooni, mis lükkavad särimõõduki näidu vasakusse otse.

10. Kuidas ilutulestiku taustal siluette pildistada?

Loominguliste ja ebatavaliste ilutulestikupiltide saavutamiseks jäädvustage tegevuse taustal inimeste siluette. Seda on hea teha siis, kui taevas on veel veidi valgust ja siluetid kenasti välja paistavad. Kui jäädvustate aga eriti tegevusrohket stseeni, mis on täidetud valguse ja värvidega, siis võib siluettide pildistamine õnnestuda ka hiljem.

Sellise pildi puhul on väga oluline oma asukoht läbi mõelda. Suurem vahekaugus ja lainurkobjektiiv võimaldab teil pildistada paljude inimeste siluette. Kui liigute subjektidele lähemale ja suunate kaamera ülespoole, siis suurendate inimeste mõju.

Veenduge, et teie särisätted tõlgendaks inimesi siluettidena. Üldjuhul saate sellise tulemuse kaamera soovitatud sätete abil, kuid parima efekti saamiseks võib olla vajalik negatiivse särikompensatsiooni kasutamine (vt 9. nõuanne). Ärge kasutage liiga pikka säriaega, kuna teie subjektid võivad kaadris liikuda ja efekti ära rikkuda.