Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

kolmapäev, 2. august 2023

GENEETIKA: Dihübriidne ristamine

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige.
Dihübriidsel ristamisel vaadeldakse kahe erinevates kromosoomipaarides paikneva, teineteisest sõltumatu alleelipaari pärandumist. 
Mendeli 3. sõltumatu lahknemise seadus

Homosügootide ristamisel moodustuvad F2 põlvkonnas vanemate tunnuste kõikvõimalikud kombinatsioonid, kui geenialleelid asuvad erinevates kromosoomides (teineteisest piisavalt kaugel ).

Erinevates kromosoomides paiknevad geenid päranduvad üksteisest sõltumatult. 9:3:3:1 = fenotüübiline lahknemissuhe domineerimise korral mõlemas alleelipaaris.
Ristati valge lühisabaline kass pruuni pikasabalise kassiga. F1 isendid olid kõik pruunid ja pikasabalised. 
 Koosta pärandumisskeem
 Määra vanemate ja F1 ning F2 järglaste genotüübid.
Dihübriidne ristamine:
1. Pruunisilmse tumedajuukselise mehe ja sinisilmse heledajuukselise naise lapsed olid kõik pruunide silmade ja tumedate juustega. Milliste tunnustega ja millise tõenäosusega võivad olla lapselapsed. Kui pruunisilmse tumedapäise tütre mees on  samuti pruunisilmne ja tumedapäine ning mõlema tunnuse suhtes heterosügoot.
A – brünett
a – blond
B – pruunisilmne
b - sinisilmne
P: AABB x aabb
F1: AaBb
P: AaBb x AaBb
V: 9/16 brünett ja pruunisilmne; 1/16 blond ja sinisilmne; 3/16 blond ja pruunisilmne; 3/16 brünett ja sinisilmne 
Mendeli III seaduse tõttu võib dihübriidset ristamist vaadelda kahe monohübriidse ristamisena.
Sel viisil monohübriidsetel ristamistel saadud genotüüpide esinemise tõenäosused korrutatakse, domineerimise korral näiteks: (3:1)x(3:1) = 9:3:3.1
2. Ristati must pikakarvaline merisiga analüüsivalt valge lühikese karvaga meriseaga. F1 isendid olid pooled mustad pikakarvalised, pooled mustad lühikese karvaga. Määrake vanemate ja F1 järglaste genotüübid. 
3. Inimesel pruun silmavärvus domineerib siniste üle, paremakäelisus vasakukäelisuse üle, kusjuures nimetatud geenid paiknevad eri kromosoomides. Millised lapsed võivad sündida kui 
 pruunisilmne paremakäeline (mõlema tunnuse suhtes homosügootne) abiellub sinisilmse vasakukäelisega, 
b) mees on sinisilmne ja paremakäeline, naine pruunisilmne ja paremakäeline (mõlema tunnuse suhtes heterosügootne)?
4. Mõlemal vanemal on vererühmad AB, Rh+. Millise tõenäosusega võiks neil sündida poeg vererühmadega B, Rh–? Milliste vererühmadega lapsi ja millise tõenäosega võib selles peres veel sündida? 
P: IAIBRr x IAIBRr
Vastus: 6/16 AB Rh+; 3/16 A Rh+; 3/16 B Rh+; 2/16 AB Rh-;1/16 A Rh-; 1/16 B Rh-
Dihübriidne ristamine:
5. Punaseõielist kitsalehelist lõvilõuasorti ristati valgeõielise laialehise sordiga. Esimese põlvkonna hübriidtaimed olid kõik roosaõielised ja keskmise lehelaiusega. Missuguseid taimi on oodata F2 põlvkonnas? Missugune osa F2 taimedest peaks sarnanema kummagi lähtesordiga? 
Ā Ā – punane
aa – valge
Āa – roosa
BB – kitsaleheline
bb – laialeheheline
Bb – keskmise lehe laiusega
P: ĀĀBB x aabb
F1: ĀaBb
P: ĀaBb x ĀaBb

V: 1/16 punane kitsalehine  (ĀĀBB) ja 1/16 valge laialehine (aabb)
Dihübriidne ristamine:
6. Lainesjuukseline bariton abiellus lainesjuukselise metsosopraniga. Vanemate mõlemad tunnused olid intermediaarsed. Missugune on tõenäosus, et nende laps on 
 lainesjuukseline bass 
b) lokkisjuukseline sopran? 
(Bass, bariton, tenor; Alt, metsosopran, sopran ).