Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

kolmapäev, 22. märts 2023

William Terris

William Charles James Lewinina sündinud William Terriss (20. veebruar 1847 - 16. detsember 1897) oli inglise näitleja, kes oli tuntud oma teravmeelsete kangelasrollide nagu Robin Hood, aga ka osade poolest klassikalistes draamades ja komöödiates. Ta oli ka silmapaistev Shakespeare'i osatäitja. Ta oli Edwardiani muusikalise komöödiatähe Ellaline Terriss ja filmi režissöör Tom Terriss isa. Lapsena sportlikuna liitus Terriss põgusalt kaupmeestega ja proovis mitmeid ameteid välismaal ja kodus. Omades lavanime William Terriss, tegi ta oma esimese lavaka ilmumise 1868. aastal ja oli 1871. aastal esmakordselt West Endis Tom Robertsoni seltsis. Samal aastal olid tal suured edusammud Robin Hoodis ja Rebecca ning ta tõusis kiiresti Suurbritannia üheks populaarseimad näitlejad. 1880. aastal liitus ta Henry Irvingi seltsiga Lütseumi teatris, esinedes Shakespeare'i näidendites. 1885. aastal kohtus ta 24-aastase Jessie Millwardiga, kellega ta peaosas näitas filmi The Harbor Lights koosseisus G. R. Simss ja Henry Pettitt. Nad reisisid koos Suurbritannias ja Ameerikas. Terriss mängis teiste rollide hulgas ka kangelaseosasid Adelphi melodraamades 1880. aastate lõpust. 1897. aastal pussitas ta mahajäänud näitleja Richard Archer Prince ta surnuks Adelphi teatri lavauksel, kus ta ka esines. Terrissoni kummitus peaks kummitama Covent Gardeni metroojaama ja Adelphi teatrit.
Mõrv
16. detsembril 1897, kui ta astus Maiden Lane'i lavaukse kaudu Adelphi teatrisse, et valmistuda salateenistuse õhtuseks etenduseks, pussitas Terriss surmani pettunud ja pettunud näitleja Richard Archer Prince. Terriss oli aidanud hädas olevatel noorematel näitlejatel leida tööd erinevates lavastustes, milles tal oli käsi. Kuid Prince oli aastate jooksul alkoholi üha enam kuritarvitanud ja muutunud vaimselt ebastabiilseks. Sadamavalgustuse ajal, kus printsil oli väike roll, solvas Terriss midagi, mida prints tema kohta ütles, ja laskis printsi vallandada.  Terriss saatis aga näitlejate heatahtliku fondi kaudu Prince'ile väikeseid rahasummasid ja jätkas teda näitlejatöö leidmiseks. 1897. aasta lõpuks oli Prince kaotanud ja meeleheitel töö, kuid ta oli muutunud töötuks. 13. detsembril 1897 heideti Prince sunniviisiliselt välja Vaudeville'i teatri fuajeest ning teda ja Terrissit nähti vaielda järgmisel õhtul Terrissi riietusruumis Adelphi teatris. Mõrvapäeval küsis prints fondi kontoris raha, kuid öeldi, et tema taotlust ei saa sel päeval arvesse võtta. Seejärel ületas ta ilmselt tänava ja ootas, kuni Arelphi lavaukse lähedal ukseavas varjas Terriss. Mõrv sai Londoni ajakirjanduses sensatsiooniks. Kohtuprotsessil tunnistati Prince süüdi, kuid hullumeelseks ning ta saadeti Broadmoori kriminaalsesse varjupaigatagatisse, kus ta suri 1937. aastal. Tema suhteliselt leebet lauset kohtas teatriringkond vihaga ja hiljem tsiteeriti Sir Henry Irvingut, öeldes, et "Terriss oli näitleja, nii et tema mõrvarit ei hukata."
Kummitus
 Legendi kohaselt kummitab Terrisi kummitus Covent Gardeni metroojaama ja Adelphi teatrit. 2005. aasta Channel 5 dokumentaalfilmis kummituste kohta Londoni metroos teatati, et Covent Gardeni metroojaamas on mitu korda nähtud kummitust, mida foto järgi nimetatakse Terrissiks, ehkki vaatluste arv on aastatega vähenenud. 2008. aasta dokumentaalfilmis “Ghosts on the Underground”, mille on tootnud The History Channel, mainitakse, et Terrissi vaimu nähti hiljutist Covent Gardeni metroojaamas, mis ehitati pärast Terrissi surma.