Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

neljapäev, 24. august 2023

Fernão de Magalhães

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige.

Fernão de Magalhães (1480 SabrosaPortugal – 27. aprill 1521 MactanFilipiinid) oli portugali meresõitja ja maadeavastaja, kes Hispaania lipu all purjetades püüdis leida läänepoolset teed Vürtsisaarteni Indoneesias. Kuigi ta ei jõudnud ümbermaailmareisilt tagasi, oli ta üks esimesi, kes läbis kõik meridiaanid, sest Mactani saar, kus ta hukkus, oli Vürtsisaartest, kus ta varem oli käinud, lääne pool. Ta oli ka esimene, kes juhtis ekspeditsiooni Euroopast Aasiasse lääne suunas ja ületas Vaikse ookeani. Andmed tema reisist pärinevad peamiselt Antonio Pigafetta reisikirjast.

Elu enne ümbermaailmareisi

Fernão de Magalhãesi vapp.

Fernão de Magalhães sündis vaesunud aadliperekonnas Põhja-Portugalis Trás-os-Montesi provintsis. 10-aastaselt kaotas ta oma vanemad ja läks paažiks João II ja kuninganna Leonori õukonda. Ta sai seal hea hariduse.

Oma esimese ekspeditsiooni tegi Magalhães 25-aastaselt 1505. aastal, kui ta saadeti Indiasse, et seada Francisco de Almeida Portugali viitsekuningaks. 1506. aastal purjetas ta Vürtsisaartele (ka Maluku saared) ja nimetati 1510. aastal kapteniks. Peagi kaotas ta selle nimetuse, kui ta oma laevaga salaja laevastikust eemaldus ja edasi ida poole purjetas. Afonso de Albuquerque juhtimisel osales ta 1511. aastal tänapäeva Malaisias asuva Malakka linna vallutamises.

Pärast Portugalisse naasmist saadeti Magalhães Marokosse, kus ta põlvest haavata sai. Ebaseadusliku äri tõttu mauridega sattus ta 1513. aastal Portugali kuninga ebasoosingusse ja vallandati riigiteenistusest. Ta läks Hispaaniasse ja pakkus oma teeneid kuningas Carlos I-le (hilisem Karl V). Hispaanias õnnestus Magalhãesil leida mõjukaid sõpru, kes toetasid tema plaani leida läänepoolne meretee Vürtsisaarteni ja veensid ka kuningat, kes 22. märtsil 1518 sõlmis lepingu 5 laeva andmise kohta selleks eesmärgiks.

Reis ümber maailma

Laevastik ja meeskonnad

Magellan's voyage ET.svg

Hispaania kuninga Karl V rahastatud laevastikku kuulus viis laeva:

  • Trinidad – lipulaevkaravellveeväljasurve 110 tonni, meeskonnaliikmeid 55, kapteniks Magalhães;
  • San Antonio – karakk, veeväljasurve 120 tonni, meeskonnaliikmeid 60, kapteniks Juan de Cartagena;
  • Concepción – karakk, veeväljasurve 90 tonni, meeskonnaliikmeid 45, kapteniks Gaspar de Quesada;
  • Santiago – karakk, veeväljasurve 75 tonni, meeskonnaliikmeid 32, kapteniks Juan Serrano;
  • Victoria – karakk, veeväljasurve 85 tonni, meeskonnaliikmeid 43, kapteniks Luis Mendoza.

Laevade meeskonnaliikmeid oli kokku ligi 234 ning nende hulgas oli portugallasihispaanlasiitaallasisakslasiflaamekreeklasiinglasi ja prantslasi.

Reis üle Atlandi ookeani

Victoria, mis tegi ainsana läbi kogu reisi ümber maailma. Detail kaardilt.
Abraham OrteliusMaris Pacifici. 1589.

10. augustil 1519 alustas Magalhães reisi Hispaaniast, et jõuda Vürtsisaarteni. Alguses sõideti mööda Guadalquiviri alla. Jõe suudmes Sanlúcar de Barramedas oldi sunnitud üle 5 nädala peatuma, sest Hispaania võimukandjad üritasid portugallasest kapteni reisi takistada. Nii asuti edela suunas teele alles 20. septembril. Pärast varude täiendamist Kanaari ja Roheneemesaartel võeti suund Brasiiliale.

20. novembril ületas Magalhães ekvaatori ja jõudis 6. detsembril Lõuna-Ameerika rannikule. Edasi suunduti mööda rannikut lõuna poole, et leida väina, mis viiks Vürtsisaarteni. 10. jaanuaril 1520 jõudis Magalhães La Plata lahte. Loodetud väin jäi sealt leidmata. 30. märtsil jõuti laheni, millele anti nimeks Puerto San Julián.

1. aprillil toimus kahel laeval mäss. Nälja, haiguste ja kurnatuse tõttu nõuti Hispaaniasse tagasi pöördumist. Magalhãesil õnnestus mäss maha suruda ja ta lasi Victoria ja Concepcióni kaptenid Luis de Mendoza ja Gaspare de Quesada hukata. San Antonio kapten Juan de Cartagena ja preester Sanchez de Reina, kes samuti mässu olid juhtinud, jäeti rannikule maha. 22. mail sõitis eelluurele saadetud Santiago karile ja uppus. Osa mehi tuli maad mööda teiste laevade juurde tagasi. Pärast 7-kuulist talvepeatust Puerto San Juliánis hakati oktoobris nelja laevaga edasi liikuma.

Magalhãesi väina avastamine

21. oktoobril 1520 jõudis Magalhães neemeni, millele andis nime Cabo Vírgenes ('neitsite neem'). Magalhães oli esimene eurooplane, kes nägi Tulemaa saart ja andis sellele nime tõenäoliselt pärismaalaste paljude lõkete järgi. Concepción ja San Antonio saadeti luurele ja nad leidsid kauaotsitud väina. Esteban Gómezi juhitud San Antoniol, kus olid kõige suuremad toiduvarud, puhkes mäss ja mehed otsustasid Hispaaniasse tagasi pöörduda. 28. novembril jõudis Magalhães kolme laevaga Vaiksesse ookeani ja nimetas läbitud väina, mis tänapäeval kannab Magalhãesi väina nime, Kõikide Pühakute väinaks (Estrecho de Todos Santos).

Reis üle Vaikse ookeani ja Magalhãesi hukkumine Filipiinidel

Mälestusmärk Magalhãesile Mactani saarel

Magalhães arvas, et jõuab Vürtsisaarteni ühe kuuga, kuid kulus kolm kuud, mille jooksul ei nähtud muud maad kui mõned väikesed asustamata saared. Suurem osa meestest haigestus skorbuuti.

6. märtsil 1521 jõudis Magalhães kolme laevaga Mariaani saarteni. Pärast varude täiendamist ja konflikti kohalikega seilas ta edasi ning jõudis 16. märtsil Filipiinide Homonhoni saareni. Selleks ajaks oli laevade meeskondadest elus veel 150 meest.

Kohalike keelt mõistis ori ja tõlk Enrique Melaka, kellest sai esimene inimene, kes pärast reisi ümber maailma oma kodukanti tagasi jõudis. Edasi mindi Cebu saarele, kus õnnestus saare kuningas Humabon ja mõned tema alamad ristiusku pöörata. Kui naabersaare Mactani pealik nimega Lapu-Lapu ei lubanud end ristida, otsustas Magalhães kohalikud relvade abil alistada ja ristida. 27. aprillil toimunud lahingus said hispaanlased tulirelvadest hoolimata lüüa ja pidid põgenema. Lahingus sai surma ka Magalhães.

Reisi lõpuosa

Kuna Filipiinidel saadud kaotuste tõttu ei jätkunud meeskonnaliikmeid kõikidele laevadele, otsustati teekonda kodumaale jätkata kahe laevaga. Concepción jäeti maha ja pandi põlema. 35 päeva peatuti rikkas Brunei sultanaadis. 6. novembril jõudsid laevad 115 mehega Maluku saarestikku. Neil õnnestus kaubelda Tidore sultaniga, kellelt saadi väärtuslikke vürtse. Pärast Maluku saartelt lahkumist hakkas Trinidad aga lekkima ja meeskonna katsed leket peatada luhtusid. Kuna väiksemale Victoriale ei mahtunud kõik Trinidadi meeskonnaliikmed, siis liikus Victoria üksi Hispaania pole. Remonditud Trinidad alustas kojusõitu hiljem, kuid portugallased vallutasid laeva. Kui 6. mail möödus laev Hea Lootuse neemest, oli meeskonnal toiduks vaid vähesel määral riisi. Enne Portugali valdustesse kuuluvatele Roheneemesaartele jõudmist suri nälga 20 meremeest. Saartele jäeti maha 13 meeskonnaliiget ja nii jõudis 6. septembril 1522 ümbermaailmareisilt tagasi 18 mehega VictoriaJuan Sebastián Elcano juhtimisel.

Pärast reisi

Victoria kaasaegne koopia

Kogu reis kestis veidi üle kolme aasta ning selle pikkus oli ligi 60 440 kilomeetrit. Laeva lastiks oli 26 tonni vürtse (kaneeli ja nelki), mille eest saadud tulu kattis kõik ekspeditsiooni kulud ja andis ka korralikku kasumit. Trinidadi 55 meeskonnaliikmest jõudis 1525. aastal koju vaid neli meest. Portugali vangistusest osteti välja ka 13 Roheneemesaartele jäetud meremeest.

Deserteerunud Esteban Gómez, kes oli San Antonio laeva kapteniks, vahistati pärast tagasijõudmist mais 1521. aastal, kuid vabastati pärast Victoria ja selle meeskonnaliikmete tagasijõudmist.

Reisi tähtsus

Magalhãesi reisil avastati Patagoonia rannik, TulemaaMagalhãesi väin ja Filipiinid. Kuna maakera suurimat ookeani ületades oli valitsevaks ilmaoluks tuulevaikus või nõrk tuul, siis pandi sellele nimeks Vaikne ookean. Reis tõestas, et planeet Maa on kerakujuline ning mered moodustavad ühtse maailmamere. Samuti tekkis vajadus kuupäevaraja järele, kuna reisilt saabunud meeskond oli ühe päevaga eksinud, kuigi oldi veendunud, et logiraamatut on korralikult peetud.

Mälestuse jäädvustamine

Magalhãesi järgi on nimetatud ka kaks suurt korrapäratut galaktikat – Suur Magalhãesi Pilv ja Väike Magalhãesi Pilv.

 Fernão de Magalhães (Paço Vedro de Magalhães, Ponte da Barca , Portugal , Kevad 1480 - Mactan , Cebu , Visayas Centrais , Filipiinid , Aprill 27, 1521 ) oli navigaator Portugali, kes oli tuntud, millel on korraldatud ja hakkas esimene ümbersõit maailma 1519-1522.

Sündinud üllas peres 1505 ta reisis Lääne-Indias,osaledes erinevate sõjaliste ekspeditsioonid. 1512. aastal oli António de Abreu armaadas Moluccas' avastus,mida tuntakse ka Vürtsisaarte nime all, kuid ainult Francisco Serrão laeva, kadunud, oleks jõuda Põhja Moluccas (Ternate, Tidore jne ...), tootjad soovitud nelgi, sest teised laevad oleks tagasi Melaka pärast läheb ainult Lõuna-Moluccas või Banda saarestikus (Buru, Ambom, Seram), mis toodavad muskaatpähkel ja õun  , mis tegi Fernão de Magalhãesil ei ole otseseid teadmisi Moluccas of nelk, kõige majanduslikult oluline ajal.

Kastiilia kuninga Charles V teenistuses (samuti Aragoni ja Itaalia kuningas) kavandas ja juhtis mereekspeditsiooni, mis tegi esimese ümbersõitu maailma. Ta oli esimene jõuda Maa Tule lõunaosas ameerikamandril, ületada väin, et nüüd kannab oma nime ja ületada Vaikse ookeani,mis ta nimetas. Ferdinand Magellan hukkus lahingus Cebu Filipiinidel ekspeditsiooni ajal, hiljem eesotsas Juan Sebastián Elcano kuni tema tagasipöördumist 1522. 

Magellanic Penguin sai nime magellan, nagu Magellan oli esimene eurooplane, kes on näinud üks. Fernão navigatsioonivõimeid tunnustati ka astronoomiaga seotud objektide nimetamisel, sealhulgas Magellani pilved, Magellani Kuukraatrid ja Magellani Marslaste kraatrid  ja nasa magellan'i kosmosesond (nime ingliskeelne versioon). Tema elu ja reisi ümbersõit on üksikasjalikult kirjeldatud biograafiline romaan "Fernão de Magalhães e Ave-do-Paraíso" kirjanik João Morgado.

Noorte

Sabrosa koda, mis kannab Magellanuse vapp.

Ferdinand Magellan sündis Põhja-Portugalis, umbes alates 1480.  do Portovald , Vila Nova de Gaia ja Ponte da Barca väidavad oma loomulikkust. Sabrosa küla väitis kord, et see on navigaatori sünnikoht ja nii on see paljudes töödes. Kuid täna on ilma igasuguse põhjendatud kahtluseta teada, et see eeldus põhines võltsitud dokumentidel, mille on eerinud António Luís Alvares Pereira, mis on sabrosas asuva pereira koha põllumajandustootjate järeltulija, et saada Ferdinand Magellan'i pärandus India arhiivis. Ferdinand Magellan oli Magellani (mõnikord Rodrigo) poeg, sündinud umbes 1442, Rüütel, kes oli Portos valitsemise positsioonidel,ja tema esimene naine Alda de Mesquita, sündinud umbes 1445, ja abiellus teist korda Inês Vaz Moutinhoga, Pedro Vaz Moutinho tütrega, Porto kodanikuna, linnaga, kus ta oli Alderman,ja tema abikaasa Inês Gonçde Mesquitaga.

Ferdinand Magellani kuju Sabrosas

Ta oli Vend Duarte de Sousa, Diogo de Sousa, Isabel de Magalhães, Leonor või Geneva de Magalhães, abielus João Fernandes Barbosa, põlvkonna ja Aires de Magalhães, kes järgnes kiriklik karjäär, sai kirjatellimusi 1509 Braga ja selle registreerimise, tema vanemad eespool on öelnud elanike katedraal Porto.

Tema isa Rui de Magalhães oli Noble Knight of House of D. Afonso,1. krahv Faro,2. krahv Odemira jure uxoris,5. Lord surmava jure uxoris, Lord of Aveiro ja Alcaide-Mor Of Estremoz Castle. Rui de Magalhães oli Aveiro lossi esimene, kus see on dokumenteeritud aastal 1486. Ajavahemikus juunist 1472 kuni juunini 1488 dokumenteeritakse Portos, kus ta on tavakohtuniku, koja prokuröri ja Aldermani ametikohad. 

Portugali krooni teenistuses

Ferdinand Magellan oli umbes kümme aastat vana, kui ta sai Pajem kohtukuninganna D. Leonor, consort D. João II. Ta abiellus Sevillas detsembris 1517 Beatriz Barbosa, tema sugulane, tütar Diogo Barbosa ja tema abikaasa Maria Caldeira, ja oli kaks last: Rodrigo, kes suri väga noor, ja Carlos, kes suri sünnihetkel.

1505. aasta märtsis astus ta 25-aastaselt India mereväesse 22laeva laevastikus, mis saadeti paigaldama D. Francisco de Almeida esimese indiaani asevalitsejana. Kuigi tema nimi ei esine kroonika, on teada, et ta jäi sinna kaheksaaastat, ja et ta oli Goa, Cochim ja Quíloa. Ta osales mitmetes lahingutes, sealhulgas Kaanori mereväelahingus aastal 1506, kus ta sai haavata, ja otsustaval Diu lahingul. Aastal 1509 lahkus ta Koos Diogo Lopes de Sequeira esimeses saatkonnas Malacca,kus ta järgnes ka Francisco Serrão,tema suur sõber ja võib-olla nõbu. Saabudes Melaka septembris, nad olid ohvrid vandenõu ja ekspeditsioon lõppes lennu, kus Magellan mängis olulist rolli hoiatus Sequeira ja säästa Francisco Serrão, et ta oli maandunud. 19 vangi jäeti maha. Tema esinemine teenis talle au tasu ja ametikõrgendust.

Ferdinand Magellani effigy Avastuste mustris Lissabonis, Portugalis.

Uue kuberneri Afonso de Albuquerque teenistuses osales ta koos Serrãoga Malacca vallutamisel aastal 1511 ja naasis alles Lissaboni 1513. Magellan, António de Abreu juhtimisel, saabus Banda saartele. Ambom ja Seram (tootmine muskaatpähkel ja muskaatpähkel) 1512, kuid mitte Põhja Moluccas (mis olid Moluccas piiratud mõttes), kus saabus, et Ternate, oli tema sõber Francisco Serrão tema reed, kes eraldas armada Abreu lohistada torm, kes jäi sinna ja abielus naine Amboina,saades sõjalise nõunik Sultan Ternate. Tema kirjad Magellanile oleksid otsustavatähtsusega, mis sai temalt teavet nelgi tootvate kohtade olukorra kohta (Moluccas do norte). Ferdinand Magellan, pärast seda, kui ta oli loata puudunud, kaotas mõjuvõimu. Azamoris (Marokos), kus ta lahingus haavata sai, süüdistati teda hiljem ebaseaduslikus kaubanduses mauridega, kusjuures mitmed tõestatud süüdistused lõpetasid tööpakkumised alates 15. Hiljem, 1515, pakkumine tekkis meeskonna liige Portugali laeva, kuid Magellan lükkas selle tagasi. Lissabonis pühendas ta end viimaste kirjade uurimisele, Vaikse ookeani nihete uurimisele Atlandi ookeani lõunaosa kaudu ja võimalusele, et Moluccad on Tordesillase lepinguga määratletudkastiilia piirkonnas  koostöös kosmograafrui Faleiroga.

Kastiilia krooni teenistuses

1517. aastal läks ta Koos Rui Faleiroga Sevillasse,olles leidnud linna"Casa de la Contratación"doerist projekti toetaja, mille ta oli vahepeal kavandanud: anda Castillale võimalus jõuda Lääne kaudu Moluccas'i, merede kaudu, mis ei ole Tordesillase lepingus reserveeritud portugali keelele, ning lisaks sellele on Faleiro sõnul tõendanud, et vürtside saared asusid Kastiilia poolkeras.

Burgose piiskopi mõjul said nad Charles V heakskiidu projektile ja alustasid pikki ettevalmistusi reisiks, täis intsidente; Portugali päritolu kartograaf Diogo Ribeiro, kes oli alustanud tööd C-s 1518. Pärast rui Faleiro vaheaega jätkas Magellan viie laeva varustust, mis 256 meeskonnamehega lahkus Sanlúcar de Barramedast 20. Eskadron oli viis laeva ja kokku meeskonna 234 mehed, umbes 40 Portugali sealhulgas Álvaro de Mesquita, magellan nõbu, Duarte Barbosa,nõbu Magellan naine, João Serrão,nõbu või vend Francisco Serrão ja Estãevo Gomes. Ta järgnes ka Henry Malacca.

Ponte da Barca kuju

Ferdinand Magellan tegi 24. See kohustab administraatort kasutama Magellani ja tema relvade nime (trayga las armas de magallanes segun e la manera que yo las traygo que son de magallanes e sosa»).

Antonio Pigafetta, Itaalia kirjanik, kes oli maksnud välja oma taskureisida koos ekspeditsioon, kirjutas täieliku päeviku kogu reisi, mis oli võimalik asjaolu, et Pigafetta oli üks 18 meest tagasi elusEuroopasse Victoria laeva. Sel viisil pärandas ta järeltulevatele põlvedele haruldase ja olulise ülestähenduse, kus palju saab eraldada sellest, mida on teada sellest ajalooepisoodist.

Reis Moluccas

Armaada tegi vahepeatuse Kanaari saartel ja jõudis rannikul Lõuna-Ameerikas,mis saabub detsembril 13 Rio de Janeiro. Jätkates lõunasse, jõudsid nad Puerto San Juliani väina sissepääsu juures, argentiinapraeguse ranniku serval, kus kapten otsustas talveunne jääda. Siis puhkes mäss, mida tal õnnestus omandada osava kavalusega. Pärast viis kuud ootamist, perioodi, mil laev "Santiago" kadus luurereisil ja selle meeskond õnnestus päästa, leidis Magellan väina, mis täna kannab tema nime, lahkudes selles. Teisel luurereis, teine laev oli kadunud, kuid seekord mässu laeval "San Antonio", kus meeskond vangistatud nende kapten Álvaro de Mesquita, Magellan nõbu, ja hakkas tagasireisi piloot Stephen Gomes (tegelikult need lõpetatud reis, levib kuritegude vastu Ferdinand Magellan Hispaanias).

Alles novembris ületaks eskadrill väina,tungides läbi Lõunamere vetesse (seega balboa)ja ristides ookeani, millesse nad sisenesid kui "Vaikse ookeani", erinevalt väinas tekkinud raskustest. Umbes nelja kuu pärast hakkas nälg, mere- ja haigus (peamiselt alatu)meeskonna petta. See oli ka Vaikse ookeani, et ta leidis udukogu, et täna kannab oma nime - Magellan udukogu.

1521. aasta märtsis jõudsid nad tänapäeva Guami saarestikusvaraste saarele, mis saabus cebu saarele tänapäeva Filipiinide saartel 7. Kohe algas põliselanikud kaubanduse; suur osa teekonna suurtest raskustest oli ületatud. Päevi hiljem, aga Ferdinand Magellan suri lahingus põliselanikud saarel Mactan,tõmmatud varitsus, tapetakse emakeelena Lapu-Lapu. Isegi täna, kui see on püüdnud mõista, kui Ferdinand Magellan suutnud teha Circumnavigation Journey of Globe isiklik, on teada, et Ferdinand Magellan oli juba reisinud liikmena meeskonna Portugali ekspeditsioonid Kaug-Idas, teine Melaka, mõned ajaloolased tõendavad, et Ferdinand Magellan võib olla läinud Francisco Serrão et Moluccas, mis olla tõsi oleks automaatselt teha Magellan nagu esimene mees ümbersõit maailmas, mitte otseses mõttes alguses ja lõpetades reisi samas kohas, kuid latitudinal ümbersõit, sest koht, kus ta suri ja seega lõpetas käsu ekspeditsioon, oli Cebu, Filipiinid, lääne Moluccas, hüpoteetiliselt ära navigaator.

Ekspeditsioon jätkus käsu all João Lopes Carvalho,jättes Cebu märtsi alguses 1522. Kaks kuud hiljem juhib seda Juan Sebastián Elcano.

Tagasitulek

Kaart ekspeditsioon: punaselt liinil sõitis Magellan, oranž liinil sõitis Elcano.

Nad otsustasid Concepcióni laeva lekima,arvestades seda käitavate meeste väikest arvu, ning lõpuks suutsid nad jõuda Moluccas'i, kus nad said oma vürtside tarne. Trinidad lõpetas seal jäänud remonti ja Victoria koju üksi, seelik India ookeani lõunast, et mitte leida Portugali laevad. Trinidad,pärast remonti püüdnud jälgida marsruuti läbi Vaikse ookeani Kesk-Ameerika, kus ta võiks ühendust hispaanlased ja võtta oma lasti, aga lõppes võttes tagasi Moluccas, kus tema meeskond oli vangistatud portugali, kes olid saabunud. Victoria laev kahekordistus Cape of Good Hope 1522, tegi vahepeatusE Cabo Verde,kus mõned mehed peeti kinni portugali, lõpuks jõuda sadamasse San Lúcar de Barrameda,vaid 18 meest meeskonnas.

Üks nau oli lõpetanud ümbersõit maakera jõudes Sevilla 6 September 1522. Juan Sebastián Elcano, ülejäänud meeskond Magellan ekspeditsioon ja viimane laev laevastiku tagasi kolm aastat pärast lahkumist. Ekspeditsioon tõi tegelikult vähe rahalist kasu ja meeskond ei saanud tasu.

Uudishimu: Tol ajal ei olnud International Date Line,ja kui nad saabusid Sevilla meeskond ei lahutanud üks 1081 päeva, mis jäi pardal ekspeditsioon. Ebakindel mõõtmised ei olnud piisav, et ohjeldada järgnevat arutelu reisi kestus, mis näitab, et rahvusvaheline komisjon ekspeditsioonid üle Maa saadetakse Vatikani.

Reaktsioon Portugalis

Uudised Ferdinand Magellan'i reisist Moluccas'i Charles V teenistuses, mered, mida Portugal väitis ja väidetavalt keelas laevade läbipääsu Castilla poolt, nagu on sätestatud Tordesillase lepingus,nii atlandi ookeani lõunaosas, kui ka India ookeani ja taas Atlandi ookeani tagasituleku luues portugali kohtus mõningase kartuse. Reis tõi kaasa rahvusvahelise vaidluse Portugali ja Castile, kuna mõlemad riigid nüüd väitis suveräänsust saarte jõudnud ja esmakordselt avastas Francisco Serrão 1512, ilma et oleks võimalik kindlaks teha, kus poolkera saarestik asus, kuna see oli võimatu ajal kindlaks pikkuskraad väga täpselt. See vaidlus, edaspidi "Moluccade küsimus",lahendati, makstes kuningas John III lunaraha 350 000 kuldtukat oma vennale, keiser Charles V-le, saarte valduse õiguse eest. Seoses Magellan ja tema teekond, ta hiljem kirjutada Louis de Camões aastal Canto X d'Os Lusíadas: "Magellan, et tegu, tõega, / Portugali,kuid mitte lojaalsus", viidates oma teenuseid Kastiilia kuninga heaks. 

Kronoloogia

Meeskonna

Need 18 meest naasis Sevillanau Victoria 1522:
Juan Sebastián Elcanoalates GetariaMaster
Francisco Albo, AxioPiloot
Rhodose miikaelPiloot
Juan de Acurio, bermeoPiloot
António Lombardo (Pigafetta)vicenzaÜlelugeja
Martin Judicibusist, Genova (Savona)Laeva juht
Hernando de Bustamante , mida AlcántaraMadrus
Nicolas kreeka, NapoliMadrus
Miguel Sánchez, RhodosMadrus
Antonio Hernández Colmenero, alates HuelvaMadrus
Francisco Rodrigues, Sevilla portugallaneMadrus
Juan Rodríguez, alates HuelvaMadrus
Diego CarmenaMadrus
Hans Aachenist (Aesgrão johannes)Gunner
Juan de Arratia, BilbaoMadrus
Vasco Gómez Gallego Portugali, baionaMadrus
Juan de Santandrés, alates CuetoGrumete (Grumete)
Juan de Zubileta, barakaldoPajem - Registreeritud raamatus pardal Juan de Vizcaya aastaselt 14.

Ainult neli meest 55-st Trinidadi algsest meeskonnast naasid lõpuks Hispaaniasse aastal 1525.

Ferdinand Magellani elulugu

Ferdinand Magellan (1480–1521) oli Portugali navigaator, armaada kapten, kes tegi esmakordselt ümbersõitu üle Atlandi ookeani, Vaikse ookeani ja India ookeani, otsides uut teed Indiasse, kust tulid väärtuslikud vürtsid.

Fernão de Magalhães sündis Sabrosas, Trás-os-Montese piirkonnas, Põhja-Portugalis, 3. Ta kuulus Portugali aadli neljandasse ordusse (relvakvoodi aadlikud) ja oli haritud kuninganna D. Leonori, Täiusliku D. João II abikaasa.

25-aastaselt osales ta vabatahtlikult reisil Ida-Indiasse, piirkonda, mis hõlmas Hiinat, Jaapanit, Indiat, Araabiat ja Pärsiat, mis on kaasas esimese Asevalitseja Portugali Ida-.

Alates 15. "Vürtse" müüdi vähendatud kuludega. Peamine eesmärk oli leida meretee Moluccasesse, kuulsad saared, kust vääriskaup tuli.

Alati reisib läbi ida, ta oli osa ekspeditsioonid Quíloa, Sumatra ja Melaka. 1506. aastal sai ta Cananoris haavata. 1508. aastal naasis ta Indiasse, kus ta sai diu lahingus taas haavata.

1510. aastal sai ta kapteni tiitli, tunnustades osutatud teenuseid. Aastatel 1513–1514 osales ta Maroko vallutamisel Azamori vastases võitluses. Taas sai ta vigastada, saades sandiks ühest jalast.

Süüdistatuna läbirääkimistes Moorsiga, mis Portugali jaoks oli riigireetmise sünonüüm, kaotas ta prestiiži kuningas Manueliga (kuningas João II järeltulija), kellel takistati Portugalis töötamist jätkamast.

Ferdinand Magellan loobus oma kodakondsusest ja pakkus hispaania kuningat teenima. 1517. aastal saabus ta Sevillasse ja läks siis Valladolidisse kuningas Charles V-ga kohtuma.

Tänu olulistele sõpradele õnnestub paljastada oma plaane jõuda Ida-Indias, reisides läbi Lääne. Abiga astronoom Portugali, ka pagendatud, Rui Faleiro, töötada välja projekti reis, mida rahastas Christopher Of Haro, rikas omanik Antwerpen, vaenlane Portugali kuningas.

Esimene ring maailmas

22. märtsil 1518 kirjutasid Magellan ja Faleiro d. Carlos V-le kohustuse, millega nad kuulutasid hispaania keelt kõik maad, mille nad leidsid läbi lääne navigeerimise käigus, ning mis saaksid 1/5 saadud kasumist, sõltuvalt kuludest.

Armaada koosnes viiest laevast, "Vitória", "Santiago", "Conceição", "Santo Antônio" ja magellani juhtimisel olevast laevast "Trindad", mille meeskond, sätted ja relvad olid kaks aastat.

Meeskond, kus on üle 265 mehe, koosneb hispaania, portugali, itaalia, prantsuse, saksa, kreeka, inglise, aafrika ja Malaisia meremehed, kes oleks tõlgid.

Ferdinand Magellan ja tema eskadrill väljuvad Sanlúcarist, Andaluusia sadamast, 20. Reis oli aeglane, sest puuduvad soodsad tuuled. 29. novembril saabuvad nad Cabo de Santo Agostinho lähedale Pernambucosse.

13. detsembril sisenevad nad Rio de Janeiro lahte, et tuua varusid ja parandada laevu. 10. jaanuaril 1520 saabusid nad Rio de da Prata nimelisse jõkke.

31. märtsil saabuvad nad St. Matthiase lahte ja otsustavad minna suvele kevade saabumiseni. Selles piirkonnas leidsid nad suure kasvuga ja suurte jalgadega inimesed, keda kutsuti "patagones", (täna, Patagonia).

Aasta lõpus mai, laev "Santiago" valamud ja mõned meremehed õnnestub päästa ise. 24. augustil jätkab laevastik oma teekonda. Ajal jõe "Santa Cruz", laevastiku kaks kuud tõttu tormid.

No dia 21 de outubro encontram o "Cabo das Onze Mil Virgens", finalmente chegam a uma passagem que os levariam ao outro lado do oceano. A paisagem era aterrorizante, rochas íngremes, penhascos altíssimos, labaredas das fogueiras dos indígenas.

Piirkonna nimi oli "Tulemaa". 1. novembril algab väina ületamine, mida nimetatakse "Kõik pühad" (täna, Magellani väin). Ülesõit kestis 27 päeva. Kui nad jõudsid uude ookeani nad kutsusid seda "Vaikse ookeani", oma rahulik vesi.

Märtsil 6, 1521, peaaegu ilma tarnete taleida mõned saared, kus on lai valik puuvilju ja värsket vett. 16. aastal saabuvad nad Filipiinidele, kus pärismaised on neid hästi vastu võtnud.

27. aprillil, kui nad maanduvad Mactán, Ferdinand Magellan on tabanud nool ja sureb rannas. Armaada jäänused jätkasid teekonda Juan Sebastián Elcano alluvuses.

21. detsembril saabuvad kaks ülejäänud nausi, "Trinidad" ja "Vitória", sihtkohta ja teevad moluccades tohutuvürtside saadetise. Edasi-tagasi reisi, nad seelik Cape of Good Hope mail 19, 1522. 7. septembril naaseb Sanlúcari sadamasse ainult 18 meest.

Kuigi Ferdinand Magellan ei jõudnud isiklikult vürtsisaarele, saavutati tema ülesanne, tuli väga lähedale ja näitas, et maailm on ümmargune.

Oma saavutuste auks anti navigaatori nimi väinale (Magellani väin), kahele lähimale udukogule (Magellani pilved), Tšiili lõunatsoonile (Magellani territoorium) ja Mikroneeni saarte (Magellan Saarestik) kogumile.

Ferdinand Magellan suri Mactánis Filipiinidel 27. aprillil aastal 1521.