Otsing sellest blogist

UUS!!!

Hilissügis

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige. Hilissügis Mine nav...

esmaspäev, 16. november 2020

Häälejooga, Naad jooga

Häälejooga - Naad jooga


Häälejooga tundidesse on oodatud kõik, kes soovivad õppida tundma enda hääleinstrumendi võimalusi ja paremini oma häält valitsema. Tunnis osalemiseks ei ole mingeid eeldusi, s.t. sa ei pea tegelema joogaga, samuti pole vajalik viisipidamise oskus.
HÄÄL
Me kõik oleme sündinud koos filigraanse instrumendiga, milleks on meie hääl. Füüsikaliselt on hääl akustiline signaal, mida tekitab kõri ja vokaaltrakt. Tegelikult aga on hääl midagi palju enamat. Häälel on võime ühendada meie keha ja meel välismaailmaga. Hääle abil saame end väljendada sõnaliselt, musitseerida, lõdvestada keha, olla ühenduses enda sügava sisemise rahuga, tühjendada meelt liigsetest mõtetest. Häälel on väga suur mõju meie psüühikale. Häälega võime väljendada tundeid ja emotsioone. Hääl on võimas vahend oma mõtete välismaailmale arusaadavaks tegemisel.
Tihti me ei kasuta oma hääle täit potentsiaali, vaid räägime vaiksel ja monotoonsel toonil, jättes välja ütlemata oma tõelisi soove. Selle taga võib olla hirm tõrjutuse ees või häbi näida normist erinevana või ka midagi muud. Need “normid” on muidugi meie enda meele poolt loodud piirangud, kuid me tajume neid tihti enesest väljaspool. Meie tõelised soovid võivad minna vastuollu nn. sotsiaalsete normidega ja vaba hääle väljendamine võib olla pärsitud. Teisalt, osad inimesed, kes pidevalt kasutavad hääleinstrumenti oma töös – eriti õpetajad ja lauljad, aga ka näitlejad, aeroobikatreenerid, advokaadid, vaimulikud, telefonioperaatorid jt. – võivad enda hääle asetada liiga suure koormuse alla. Nii hääle “ala” kui “ülekasutusest” võivad tekkida probleemid nagu kõri- ja kaelapinged, köhaärritus, kähe, jõuetu, ragisev või katkev hääl jne.
Terve hääle kõla on keeruline defineerida, kuid võib öelda nii, et hääl on hea siis, kui see sobib ükskõik millise tegevusega nii, et sellele pole vaja eraldi tähelepanu pöörata. Kui häält on kerge tekitada, see on kergesti kuuldav, hääl on isikuga sobiv, ilmekas ja vahelduv, siis on tegemist terve häälega.
HÄÄLEJOOGA
Häälejooga on heli- ja hääletreeningu suund, milles on integreeritud nii idamaine lähenemine koos sellele omaste õpetustega, kui ka läänest pärit praktikad. Häälejooga aitab inimesel saada teadlikuks oma häälest, selle tähtsusest igapäevaelus ja oskusest seda eesmärgipäraselt kasutada.
Häälejooga aluseks on nada (kirjapilt mõnikord ka naad) jooga ning mantrajooga, mida kehaliselt toetavad joogaasendid ning dünaamilised liikumisharjutused. Kasutatakse ka erinevaid hingamisharjutusi. Samuti teeme tundides mõningaid läänelikke hääleseade harjutusi.
Häälejooga tunnis:
õpime tundma oma hääleinstrumendi võimalusi.
õpime paremini valitsema enda häält läbi paljude erinevate harjutuste.
saame oma häälega rohkem sõbraks, lõdvestame ennast hääle vibratsioonis.
kasutame helisid, rütme, liikumist ja loitsimist muutunud teadvusseisundite (nagu näiteks meditatiivne seisund või sügav lõdvestus) esilekutsumiseks, milles saab toimuda sügav tervenemine.
harjutame enesevaatluse oskusi.
naudime häälelisi eneseväljendusvõimalusi.
Me pühendume hääle vibratsioonile ja selles olemisele. Kui taipame, et me mitte ainult ei laula, vaid kutsume endas esile jumalikke omadusi, me ei esine, vaid läbime transformatsiooniprotsessi, siis kaob laulja ning jääb ainult hingamine, tähelepanu ja heli. Selles meditatsioonilaadses seisundis saab laulmisest uks sügavaima rahuni meie sees. Süda avaneb, hääl avaneb, käed avanevad, silmad on kergelt suletud – selles seisundis puudub hirmutunne. Meie ja Universumi hingamine saab üheks.