Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

neljapäev, 6. juuli 2023

Roberto Calvi tapmine

Avastatud: Roberto Calvi päris surmalugu

Aastaid arvas politsei, et see on enesetapp. Kuid uus uurimine heidab lõpuks valgust pimedale plaanile, mis seisis „Jumala pankuri” hääbumise taga. Jason Bennetto eksklusiivne raport

Selles on kõik koostisosad Hollywoodi filmistsenaariumiks - salapärane tapmine, valatud maffia kapuutsid, vabamüürlaste vandenõu, mitme miljoni naelane pettus, Vatikani osalus ja poliitilise skandaali õhin. Kuid täielik lugu sellest, kuidas Itaalia pankur Roberto Calvi lõpuks Londoni silla all surnuna rippus, ilmub alles pärast Londoni City politsei ja Itaalia ametivõimude detektiivide meeskonna värsket uurimist. Uurimine peaks lõppema lähinädalatel, kuid The Independent on saanud üksikasjad leiude kohta, mis paljastavad esmakordselt, kuidas täpselt Calvi tapeti ja miks. Samuti osutab see võimalikele tapjatele.


See oli 1982. aasta juuniõhtul umbes kell 21, kui Roberto Calvi lahkus oma Chelsea korterist, et nautida pastaroogi ja ube. Pärast hilist õhtusööki kõndis 62-aastane mees lühikese vahemaa Thamesi jõe põhjakaldale ja istus paati. Pankur arvas, et teda raviti õhtuhämarusega kruiisipäevadel, enne kui ta pidi lahkuma Londonist, et oma perega Ameerika Ühendriikides uut elu alustada.



Just siis, kui ta paadil seisis, tuli tema tapja tema selja taha ja asetas köie kaela. Tema palgamõrvar pikutas teda, tõmmates oranži nööri sellise jõuga, et tõstis ohvri õhku. Kui Calvi vaeva nägi, lohisesid tema jalad mööda tekki, jättes kingade kontsadele sügavad kraapimisjäljed. Veidi pärast 18. juuni keskööd viidi elutu surnukeha Blackfriarsi sillale, kus mõrvarelv oli seotud väljavalitu sõlme ja asetatud talle kaela. Tema tapjad panid kaks betoonikamakat finantseerija aluspükstesse ja kaks tema halli ülikonna pükstesse koos sularahaga 15 000 dollarit. Seejärel seoti köis silla mõne tellingu külge ja surnukehal lasti vette libiseda. Sel ajal oli mõõna aeg, nii et varahommikuks oli vesi taandunud ja surnukeha leiti terasvarda küljes rippumas.


Lae alla nüüd

Surm tekitas sensatsiooni, kui avastati, et ohver oli Itaalia suurima erapanga Banco Ambrosiano esimees ja Vatikaniga tihedate sidemete tõttu "Jumala pankurina" tuntud mees. Sel ajal oli panga uurimine Itaalias ja kolm kuud hiljem varises see kokku 800 miljoni naelsterlingi suuruste võlgadega.


Aastate jooksul on Calvi surmast saanud tänapäeva üks intrigeerivamaid lahendamata kriminaalasju ja finantskandaale. Aastaid arvati, et pankur on enesetapu teinud, kuid politsei usub nüüd, et Calvi oli klassikalise mobi tabamuse ohver ja tema keha pandi tellingutele üles hoiatuseks teistele, kes võivad julgeda Mafiosist üle astuda. Värske uurimise eest vastutav mees on detektiiv-superintendent Trevor Smith, kogenud detektiiv, kes kolis mullu mais Metist Londoni City vägedesse. Tema esimene töö oli Calvi juhtumi uuesti uurimine.


Calvi oli viimastel päevadel kütitud mees. Banco Ambrosiano juhina juhtis ta rahamaja, mida maffia kasutas oma kuritegeliku raha pesemiseks, ja oli täiesti teadlik pangas toimuvast ebaseaduslikust tegevusest. Tõepoolest, arvatakse, et ta on oma positsiooni ära kasutanud maffiale kuuluva umbes 50 miljoni naela sifoonistamiseks. Samuti oli tal teadmisi korruptiivsetest sidemetest paljude juhtivate Itaalia poliitikutega - üks väga kõrge liige on endiselt võimul - ja Vatikani finantssaladused, mille pank, Religioossete Tööde Instituut, omas Ambrosianos osalust.



Ka Calvi oli seadusega hädas. Ta oli süüdi mõistetud ebaseaduslikult välisvaluuta väljaviimises Itaaliast ja talle määrati nelja-aastane vanglakaristus, mille peale ta kaebas. Maffia oli Smithi meelest hirmunud, et Calvi pöörab informaatori vastutasuks selle eest, et ta põgenes ühest vanglast. Selle vältimiseks oli Itaalia kuritegevuse sündikaadil plaan. Maffia veenis Calvi Itaaliast põgenema, kui oli talle teatanud, et on oma apellatsiooni kaotanud; tegelikult polnud otsust tehtud. Hirmunud pankurile aitas kaasa jõukas Sardiinia ärimees ja Calvi usaldusisik Flavio Carboni. Võltsitud Venezuela passiga relvastatud Calvi ja Carboni läksid Šveitsi ja Austria kaudu Suurbritanniasse. Maffia pani Calvi üles möbleeritud korteris Chelsea kloostrites Sloane puiesteel Londonis. Linn pidi olema peatuspaik, enne kui Calvi sõidab Ameerikasse - võimalik, et Venezuelasse või Panamasse -, kus temaga pidi ühinema ka tema perekond.


Politsei usub, et maffia valis Londoni tema hukkumispaigaks mitmel põhjusel. 1980. aastate alguses oli organisatsioon pealinna võimus tugevalt kinni.

Politsei usub, et maffia valib Londoni oma hukkumispaigaks mitmel põhjusel. 1980-ndate aastate alguses oli organisatsioonil pealinna kokaiiniturul tugev haare ja seal oli mitmeid madalama astme leitnante, kes soovisid Itaalias oma ülemustega oma väärtust tõestada. See oli ka märksa diskreetsem koht hukkamiseks. Nagu Det Supt Smith selgitab: "Tema tapmine Itaalias oleks põhjustanud tuletormi. Maffial oleks olnud väga raske tema surmast distantseeruda. See andis neile veidi hingamisruumi."

Mõrv korraldati ettevaatlikult, et see näeks välja nagu enesetapp ja algul aeti võimud petta. Viis nädalat pärast Calvi surma korraldatud uurimine otsustas enesetapu, kuid tema lesk Clara ja paari Kanadas elav finantshaldur poeg Carlo kaebasid edukalt, et menetlusega on kiirustatud ja politsei ei teinud oma tööd esimestel otsustavatel päevadel korralikult. Järgmine aasta korraldati teine ​​uurimine, kuid see lisas segadust avatud kohtuotsuse tagastamisega.

Ligi 20 aastat hiljem oleks Rooma sündmustel vaja veenda linna politseid Calvi juhtumit uuesti vaatama. 2002. aastal, pärast Calvi väljakaevatud säilmete uut surmajärgset surma, järeldasid Itaalia kohtunike määratud kriminalistid, et ta kägistati enne tellingutelt üles riputamist. Siis, sel detsembril, ütles maffia superhein Antonio Giuffre'ile, teatas politsei Calvi mõrvamisest, sest Mobi ülemused olid vihased selle pärast, kuidas ta oli nende raha vääralt käitlenud. Ta ütles, et kuriteo korraldas kõrge maffia palgameister Giuseppe "Pippo" Calo, kes kannab praegu pikka vangistust.

Selles etapis alustati Londoni City politsei uurimist. Tippajal on juhtumiga tegelenud 40 ametnikku koos spetsialistidega, kes kasutavad kohtuekspertiisi tehnikaid, mida 1982. aastal ei olnud saadaval. Meeskond korraldas rekonstrueerimise, kasutades algseid tellinguposte ning uuris ohvri omamise ja lahkamise tulemusi. Smithi sõnul on tõendite uuesti läbivaatamine veennud teda selles, et enesetaputeooria "ei pea vett kinni". "Kuuekümnendates eluaastates mees, kellel oli ülekaal ja tervis ei olnud hea, oleks pidanud umbes 20-30 jalga redelilt alla minema, tellingutele ronima ja mööda varda särama, köit selle külge ja kaela siduma, siis langetage end alla, kandes neli betoonikamakat, kaks aluspükstes ja kaks pükstes, "ütleb ta. Teadlane pani isegi aluspükstesse tellised ja taasiseseisvus "enesetapu". Õnnetu asjatundja kannatas raskustest reie tagumist; Calvi kehal selliseid jälgi polnud. Samamoodi jätsid tellingupulgad kohtueksperdi kingadele ja kätele rauast viilud, kuid surnud mehelt ei leitud midagi. Calvi kaela selgroolüli märgistused ja kahjustused viitasid kahele kägistamispunktile. Ohvri jalatsitelt leiti ka vihjeid. "Ma arvan, et ta seisis, kui teda kägistati," ütleb Smith. "Värskelt kantud kingakontsadel on sisselõiked; kui sa oled garrottitud, siis prügikasti ja lohista jalad põrandal. Teaduslikud ja meditsiinilised tõendid ütlevad" mitte enesetapp ". Nii et see oli kas Jumala või kellegi teise tegu kes tahab teeselda, et on elu ja surma väega Jumal. Olen rahul, et see on viimane. "

Politseiuurimise käigus jõuti ka järeldusele, et Calvi suri paadis olles. Ametnikel õnnestus jälgida kaht alust kahtlustatavatele kuuluvate Thamesi jõelaevade fotodelt, kuid seni pole mõrva toimumise täpset kohta õnnestunud tuvastada. Smith jätkab: "Ma arvan, et teda kägistati paadil ja pandi siis sillale. Tõenäoliselt oli ta sama köiega tagant garrotitud. Ma arvan, et edasi juhtus see, et nad sidusid köie tellingute ümber, tõusulaine oli kõrge, ja paat lihtsalt tõmbus eemale, jättes kere maha. "

Intriigi lisamiseks pandi Calvi Blackfriarsi sillalt üles. Asukoha tähtsus oli see, et Calvi kuulus võimsasse vabamüürlaste looži P2, mida aastaid tunti Itaalia varivalitsusena. P2 liige nimetas end frati neri - "mustad vennad". Kuid vandenõuteooria ei veena Det Supt Smithi. "Mind ei müüda masonite lingil. Ma olen müüdud ideel, et maffia näeks välja nagu enesetapp, väga avalik, kuid need, kes teavad, teaksid, et tõeline sõnum oli - see juhtub inimestele, kes meid ületavad. See oli sõnum teistele inimestele - vaadake, mis juhtub, kui proovite meid lahti rebida. "

Smith usub, et afääriga on seotud veel vähemalt üks mõrv Londonis. Kaks kuud pärast Calvi tapmist pussitati Londoni lääneosas asuvas korteris Itaalia narkodiilerit Sergio Vaccarit rohkem kui 15 korda näkku, kaela ja rindkeresse. Arvatakse, et Vaccari, kes arvatavasti oli vastutav Calvi tapetud paadi rentimise eest, vaikiti pärast seda, kui ta ähvardas informaatori poole pöörduda, välja arvatud juhul, kui mõned narkovõlad kustutatakse.

Londoni City politsei uurimine on tekitanud veel ühe potentsiaalselt märkimisväärse arengu. Detsembris Lääne-Londonis arreteerisid ohvitserid 42-aastase Odette Morrise, naise, kes pakkus alibi Calvi esimesel uurimisel Flavio Carboni, mehe kohta, kes saatis pankuri Suurbritanniasse. Morrist peeti kahtlustatuna vandenõus õigusemõistmise ja valetunnistuse väärastamises vandenõus ning kahtlustati väidete kohta, et ta esitas Carbonile vale alibi. Hiljem sai ta kautsjoni. Potentsiaalne tähendus on see, et Carboni on üks neljast inimesest, keda süüdistatakse Itaalias Calvi mõrva kavandamises; kui tema alibi diskrediteeritakse, on see tema kaitsele tõsine löök. Rikas ja mõjukas äritegelane Carboni on eitavalt mõrvas osalemist eitanud. Kolm ülejäänud mõrvade vandenõus süüdistatavad on Sitsiilia maffia tippfiguur Calo, kes kannab praegu eluaegset vangistust 1984. aasta rongipommitamise eest, mis tappis 16 reisijat; Rooma allilma juhtfiguur Ernesto Diotavelli; ja Austria kodanik Manuela Kleinszig ning sel ajal Carboni tüdruksõber.

Kägistamise tõttu uuritakse kolme inimest. Üks on Francesco Di Carlo, tuntud kui Frankie the Strangler, kes viibis Calvi surma ajal Londonis. Heroiini ja kanepi Suurbritanniasse smugeldamise eest 25 aastaks vangi pandud Di Carlo, kes viibib praegu karistust Itaalias, eitas Calvi tapmist. Uuritakse ka Silvano Vittorit, väikesemahulist kohvismugeldajat, kes koos Carboniga aitas korraldada Calvi valepassiga Londonisse lendu, koos teise mehega, keda ei saa õiguslikel põhjustel nimetada.

Calvi poeg, 50-aastane Carlo ja tema 82-aastane ema on kulutanud väikese varanduse eradetektiivide palkamiseks, püüdes mõrvarid kohtu ette tuua. Calvi usub, et võimud on tõe paljastamisele üha lähemal. Ta ütleb: "Ma ei taha, et kedagi saadetaks elektritoolile vms. Mind huvitab rohkem kohtuprotsess. Usun, et see on lugu, millel on Itaalia jaoks palju tagajärgi ja õppetunde - ja see on selline, mis näib lõpuks lõppevat."