Otsing sellest blogist

UUS!!!

Fotograafia žanrid

Raportide fotograafia Fotograafia žanrid Selle suuna eripära fotograafias on see, et peamine osa reporteri niši on hõivatud professionaalide...

laupäev, 23. märts 2019

YouTube

YouTube on Google'le kuuluv veebisait, kuhu selle kasutajad saavad videoid üles laadida, jagada ja vaadata.

Multimeediumiteenuse pakkuja veebis ja veebisaidi omanik on Alphabet Inc. – sama firma, millele kuulub ka Google.

YouTube'i aktiivseid kasutajaid, kes ise videoid üles laadides sisu loovad, nimetatakse juutuuberiteks (inglise keeles youtuber). Mitmed juutuuberid kasutavad oma videokanalit videopäevikuna (videoblogina), postitades enam-vähem korrapäraselt videoid oma elust või hobist.

YouTube'i asutasid 2005. aasta veebruaris kolm endist PayPali töötajat Steve Chen, Chad Hurley ja Jawed Karim. YouTube'i esimene peakontor asus Silicon Valleys San Mateos. Veebisait alustas tööd 14. veebruaril 2005. YouTube'i esimene video oli 19 sekundi pikkune "Me at the zoo" – Jawed Karim San Diego loomaaias elevantide juures. 2006. aasta novembris omandas Google YouTube'i 1,65 miljardi USA dollari eest. Sealtpeale on YouTube Google'i tütarfirma.

2016. aasta mais oli YouTube külastatavuselt teine veebisait maailmas ja Eestis kolmas.

YouTube'i vaadatuim video oli 2011. aasta mais avaldatud Justin Bieberi muusikavideo laulule "Baby" (9. detsembriks 2016 oli seda vaadatud 1 502 646 027 korda). Aastal 2012 ületas selle vaatajate arvult "Gangnam Style" (9. detsembriks 2016 oli seda vaadatud 2 704 237 899 korda). Aastal 2017 ületas "Despacito" vaatamiste arvu rekordi ning 24.04.2018 seisuga on "Despacitol" 5,03 miljardit vaatamist. YouTube'i vaadatuim amatöörvideo oli "Charlie bit my finger - again!" (tõlkes "Charlie hammustas mu sõrme – jälle!"), mida oli 9. detsembriks 2016 vaadatud 844 856 950 korda. Kõige rohkemate vaatamistega video, mis ühtlasi pole muusikavideo, on "Masha and the Bear: Recipe for Disaster" (tõlkes Maša ja Karu: Õnnetuse retsept"). See on kuues vaadatuim video YouTube'is, millel on 24.04.2018 seisuga 3 miljardit vaatamist.

Ettevõte asub San Brunos Californias. Kasutajate tehtud videote kuvamiseks kasutatakse Adobe Flash Videot ja HTML5. YouTube'is on laias valikus videosisu: filmi- ja telesaadete lõike, muusikavideoid, amatööride videoblogisid jms. Enamiku YouTube'i sisust on üles laadinud eraisikud, ehkki YouTube'i partneritena pakuvad oma materjale ka meediakontsernid CBSBBCVEVOHulu jt firmad.

Registreerimata kasutajad saavad videoid üksnes vaadata, registreeritud kasutajad aga võivad videoid piiramatus koguses ka üles laadida. Võimaliku sobimatu sisuga videoid tohivad üles laadida ainult need registreeritud kasutajad, kes on kinnitanud, et nad on vähemalt 18-aastased.

Eesti juutuubereid

Eesti tuntud juutuuberite hulka kuuluvad näiteks HDTanelMartti HallikHensugustaMärt KoikVictoria Villig, Maria Rannaväli, Einar Kuusk,  ja KanadonMuhedad.

Olemas on ka Youtube Premium, mis on voogedastuse platvorm. See pole veel Eestis saadaval. YouTube'is on olemas ka Youtube enda kanal, mis õpetab inimesi videoid tegema. Google on loonud ka YouTube kasutamise õpiku.

YouTube'is on võimalik teha otseülekandeid ja esmaesitlusi. Otseülekanne on praegu toimuva tegevuse edastus ja esmaesitlus on eelsalvestatud video esimene vaatajatele näitamine. 

YouTube videote privaatsusseadeid on kolm:

Privaatne: videoid näed ainult sina

Registriväline: Videoid näevad sina ja inimesed kellega sa videoid jagad

Avalik: Videoid näevad kõik kasutajad.

YouTube'is on võimalik luua brändi kontosid. Brändi kontod on sellised kontod, millel puudub meiliaadress ja mis saab kasutada ainult teatud Google tooteid: Google Drive, YouTube, Google+ jne...

Google'il üldiselt on hästi palju rakendusi, mida kõiki on võimalik kasutada tavalise Google kontoga. Lisaks on Google Bloggeris võimalik luua ka blogisid, mille puhul kasutajaks on bloggeri kasutajanimi. 

YouTube kasutavad youtuberid, bloggerid, vloggerid, muusikud, tavalised elanikud jne...