Otsing sellest blogist

UUS!!!

Raku jagunemine: Mitoos

Rakutsükkel Mõned rakud meie kehas ei ole jagunemisvõimelised nagu näiteks mõned närvirakud ja punased vererakud. Enamus rakkudest aga kasva...

laupäev, 16. veebruar 2019

Toiduainete Töötlus, Seadusandlus

Seadus - ühiskonnas kokkulepitud reegel, mis on kirja pandud. Kehtib kogu riigis.
Määrus - Euroopa Liidust tulev õigusakt.
Direktiiv - Euroopa Liidust tulev õigusakt, millest juhindudes loovad riigid oma seadused. Riigi enda seadus võib olla karmim kui määrus ette näeb, aga mitte mingil juhul ei tohi riigi seadus olla leebem kui Euroopa Liidu direktiiv.
Olulised seadused toiduainetööstuses:
Toiduseadus
Rahvatervise seadus
Tööohutus- ja tervishoiuseadus
Tarbijakaitseseadus:
Mõõtesseadus
Pakendiseadus
Jäätmeseadus
Toidupakendi määrus 1169/2011
Toidus lubatud lisaainete määrus 1333/2008
Euroopa Liidu määrused 852-854, hügieenipaketi osa.
852 - Selles määruses sätestatakse toiduhügieeni üldnõuded
853 -
854 - loomne toit
Olulised määrused leiab:
Riigiteataja kodulehekülg:
www.vet.agri.ee
Nõuded toidupakendi märgistusele:
- Toitumisalane teave ei tohi olla eksitav.
- Toitumisalane teave peab olema täpne, selge ja tarbijale kergesti arusaadav.
Kohustuslik toidupakendile märkida:
1. toidu nimetus
2. koostisosade loetelu (alanevas järjekorras)
3. toidu tootmisel või valmistamisel kasutatav allergeen või talumatust põhjustav, mis tahes koostisosa või abiaine.
4. teatavate koostisosade või koostisosade gruppide kogum.
5. toidu netokogus
6. minimaalse säilimisaja tähtpäev või tarvitamise tähtpäev („kõlblik kuni“, „parim enne“)
7. toitumialane teave (alates 2016. jaanuarist kohustuslik)
8. mis tahes eritingimused säilitamise ja/või kasutamise kohta.
9. toidukäitleja nimi või ärinimi ja aadress
10. päritoluriik või lähtekoht
11. tarvitamisjuhis, kui ilma selleta oleks toidu asjakohasel viisil tarvitamine keeruline
12. jookide puhul, mille etanoolisisaldus on üle 1,2 mahuprotsendi, tegelik etanoolisisaldus mahuprotsentides.
Allergeenid:
Jahu, muna, pähklid, mandlid, juust, kaneel, tomat, kiivi, maasikas, tsitruselised.

Toiduhügieen

Ma otsustasin siia blogisse kirjutada ka oma Tartu Kutsehariduskeskuses käimise ajal saadud materjalid. Ma õppisin seal koolis pagariks. Õpe oli põhihariduse baasil kutseõpe (Ilma keskhariduseta). Õpe kestis ühe aasta. III taseme kutseõpe. Kutseeksamit ei olnud (Kutseeksam annab II taseme). Ma õppisin seal aastatel 2016-2017. Ma lõpetasin selle kooli.
Alustame toiduhügieenist.
Toiduhügieeni eesmärgid on:
1. Kaitsta toitu saastumisohu, ohtlike ainete ja võõrkehade eest.
2. Takistada olemasolevate bakterite paljunemist määrani, mis võib põhjustada tarbija haigestumist.
3. hävitada toidust kõik patogeensed bakterid põhjaliku töötlemise abil.
Ohud toidus:
Füüsikalised ohud:
Keemilised ohud: veterinaarravimite jäägid,
Pesemis- ja desinfitseerimisained,
Taimekaitsevahendid,
Lisaained
Bioloogilised ohud:
Bakterid,
Hallitus- ja Pärmseened,
Viirused
Mikroorganismid - Suurimad ohud toidus.
Mikroorganismid hõlmavad baktereid, hallitusseeni, mikroseeni.
Mikroorganismid jagunevad:
- Kasulikud: osad bakterid, pärmseened
- Kahjulikud: hallitusseened, mõned bakterid
Mikroobide paljunemise takistamiseks tuleb hoida kõrge riskiteguriga toitu toatemperatuuril võimalikult lühikest aega.
Haigestumist soodustavad:
- nakatunud inimese kontakt toiduga
- valmistoidu või toorme ristsaastumine
- seadmete mitteküllaldane sanitatsioon
- rohkem tootmist, et suurendada käivet
- parem haiguste registreerimine
- laboridianostika on täienenud
- inimesed on tundlikumad
- halb hügieen köökides
- suurenenud on pooltoore liha ja valmistoitude söömine.
- tarbijad nõuavad pikema säilitusajaga toiduaineid.
- suuremad haiguspuhangud (saavad alguse toitlustamisega tegelevatest ettevõtetest
- suured farmid (rantšod) - intensiivne loomakasvatus
Kuju:
- kokid
- pulgakujulised
- kõverdunud vormid
Pulgakujulised - bakterid eoseid ei moodusta.
Toksiinide moodustamine: eksodoksiinid,
Suure riskiteguriga toit - suure valgusisaldusega toit:
1. liha
2. lihatooted
3. piimatooted
4. munatoidud
5. Kala
6. keedetud riis