Käesoleva postituse allikaks on 2016. aastal Tartu Kutsehariduskeskuses Pagari erialal õpitud õppeaineaine "Tervislik Toitumine".
Jahu:
Mida kõrgem sort, seda rohkem saab sealt energiat. Jahu sort, tüüp on kirjas pakendil. Täisterajahu on tervislikuim, sest seal on rohkem kiudaineid, see jahu on kiudainerikkam. Kiudainetest saab rohkem energiat.
Süsivesikud ehk sahhariidid [valem: Cn(H2O)n]
Tselluloos: (taimed); pole inimesele tähtis.
Kitiin: (seened; lülijalgsed loomad); saab vähe energiat, inimene ei suuda tugevat kitiinkihti lagundada.
Pektiin: (taimed); Kiudained
Laktoos: (Piim; piimatooted); energia
Sahharoos: (valge suhkur ehk puhas sahharoos; kommid) Inimesele kahjulik (rasvumine).
Inuliin: (taimed) kiudained
Fruktoos ehk puuviljasuhkur: (puuviljad; kasulik)
Maltoos ehk linnasesuhkur: (õlu;
Tärklis: (teraviljad, tärklis; kasulik)
Glükogeen: (Loomadel: maks, liha; kasulik kindlas koguses)
Glükoos ehk viinamarjasuhkur: (kasulik; energia)
Lipiidid jagunevad:
1. Rasvad:
1.1. Taimsed:
- õli
- seemned
1.2 Loomsed:
- D-Vitamiin (lihas; piimas)
- Või
Rasvad annavad energiat.
2. Fosforliidid:
3. Kolestoriidid
- Kolesterool
4. Hormoonid (steroidid)
5. Letsitiin
- Muna
2. Valgud:
Valgud koosnevad aminohapetest.
Valkudel on organismis palju erinevaid ülesandeid:
Ehituslik - lihastes, juustes, küüntes
Kaitse - antikehad
Valgud koosnevad aminohapetest.
Valkudel on organismis palju erinevaid ülesandeid:
Ehituslik - lihastes, juustes, küüntes
Kaitse - antikehad
Valgud on ensüümid.
Transport - Hemoglobiin (Valk, mis asub punastes verelibledes, transpordib hapnikku).
Energeetiline:
Toiduvalgud:
Täisväärtuslikud - Sisaldavad kõiki vajalikke aminohappeid. Täisväärtuslikud valgud on loomsed valgud, mida leidub lihas, munas, piimas.
Väheväärtuslikud - Osad asendamatutest aminohapetest on puudu. Taimsed valgud.
2Na+Cl2=2NaCl
Sool:
Soola kahjulik mõju seisneb soola liigtarbimises. Eelistada tuleks meresoola, sest lihtsa rafineeritud lauasoolaga liialdamine võib põhjustada kõrgvererõhktõbe ja südame-veresoonkonna haigusi. (http://omamaitse.delfi.ee/toidutrendid/sool-meie-toidulaual-millist-soola-eelistada-ja-kui-palju-seda-suua?id=76968314)
Soola tarbimise vähendamiseks tuleks:
1. Valida poest väikese soolasisaldusega tooteid
2. Kui toidule soola lisada, siis teha seda lõpupoole.
3. Kasuta vähem soola kui retsept ette näeb.
4. Maitsesta toitu maitsetaimedega.
5. Kasuta mõõdukalt suure soolasisaldusega koidukõrvalisi
6. Tasakaalusta toidukordi.
Otsing sellest blogist
UUS!!!
Raku jagunemine: Mitoos
Rakutsükkel Mõned rakud meie kehas ei ole jagunemisvõimelised nagu näiteks mõned närvirakud ja punased vererakud. Enamus rakkudest aga kasva...
kolmapäev, 27. veebruar 2019
Toitained ja süsivesikud
Tellimine:
Postitused (Atom)
-
Muusika astmed ei ole noodid. Astmete redel algab 1. astmest ja lõppeb 8. astmega. Kõikide helistike heliredel algab 1. astmest. Astmetel...
-
EESTI RAHVAKALENDRI PÜHAD: JAANUAR Talvine kalapüük Mootse talus . ERA, Foto 17846. Kolmekuningapäev (6. I) Nuudipäev (7. I)...