Pablo Escobar - üks 20. sajandi kuritegeliku maailma kõige eredamaid ja kohutavamaid esindajaid. Tänu hullu iha pärast luksust ja oma prestiiži huvides on ta hävitanud sadu süütuid elusid. Oma pika kuritegeliku karjääri ajal õnnestus tal teha nii tohutu õnn, et ta oli vabaduse ja puutumatuse eest valmis maksma oma kodumaalt võla.

Image

Biograafia

Tulevane narkootikumide edasimüüja Pablo Emilio Escobar Gaviria sündis 1. detsembril 1949 Lõuna-Colombias asuvas väikelinnas Rionegro. Varases eas elas ta praktiliselt tänavatel, kes tegeles väikeste vargustega ja pehmete ravimitega. Pärast oma tänavagruppide korraldamist hakkas Escobar tegema julgeid rünnakuid, röövimisi ja isegi mõrva, kuid kõik see ei toonud märkimisväärset raha ja siis otsustas ta proovida ennast narkokaubanduses.

Ohtlik, kuid tulus äri õigustas ennast kiiresti. Alguses oli see naaberriikide väike partei, kuid kui Escobar avastas Ameerika Ühendriikide, hakkas kasum eksponentsiaalselt kasvama. Riigid on saanud Escobari jaoks tõeliseks aardeks, sest peamised narkomaanid olid igav rikas, valmis maksma raha meelelahutuse eest.

Esialgu tegutses Escobar vaid vahendajana, ostis narkootikume tootjatelt ja müüs neid välismaal. Kuid tänu kiiretele kanalitele ja piiriühendustele oli nii palju raha, et otsustati kogu narkootikumide äritegevus algusest lõpuni ära võtta. Sellest hetkest alates kõndis Pablo sõna otseses mõttes üle surnukehade. Kõik need, kes temaga ei nõustunud ega sekkunud oma äritegevusse, tappis ta halastamatult. Nii sai temast 25-aastaselt Colombia kõige kuulsam kriminaal.

Olles teinud suure varanduse, läks Escobar poliitikasse, kuid parlamenti teda ei lastud, narkokaubanduse süüdistuse tõttu. Pärast seda läbis Medellini ja kogu Colombia tänavad veel üks vägivallalaine. Karistamatuse tõttu uskus narkootikumide valdaja siiralt, et kellelgi ei olnud õigust talle öelda, mida teha.

Ta alustas tõelist sõda praeguse valitsusega, tappes alaealisi ametnikke, kohtusüsteemi töötajaid ja ajakirjanikke, kes tegid paljastavaid aruandeid. Pablo püüdis parlamendiliikmetelt altkäemaksu võtta ja altkäemaksu võtmist võltsida ja süüdistuste ja parlamendiliikmete puutumatuse eest maksta.

Kõik Pablo jõupingutused ei andnud positiivset mõju ning 1989. aasta lõpus läks Escobar vastu tagasipöördumise punkti, kui tema kartelli liikmed lendasid üle 100 inimese reisilennukiga. Pärast seda kuulutati Escobar terroristiks ja Colombia julgeolekujõud hakkasid Ameerika Ühendriikide toetusel otsustavamalt tegutsema - nad hävitasid laborid ja kinnitasid kõik, kes olid kartelliga mingil viisil seotud.

1990. aastate lõpuks sai Kolumbias hoogu uus Kali narkootikumide kartell, mis oli Escobari otsene konkurent. Mõistes, et kuulus narkootikumide edasimüüja jäi pikka aega, kuulutasid "Kali" ülemused võistlejale sõja. Seal oli populaarne liikumine "Los Pépes", mida sponsoriks kartell. Kolumbia sõjaväelased patrioodid kuulutasid ka sõja Escobari nõrgenemisele. Tema viimased eluaastad, mida ta veetis, üritas leida liitlasi ja viise vaenlastega tegelemiseks.

Surm

Pablo Escobar tapeti 1993. aasta 2. detsembri talvel. Oma elu viimased päevad püüdis Escobar oma lähedastega ühendust võtta, et vaenlased teda „ei märkaks”. Samas tegi ta vea, kui rippus liinil üle 5 minuti oma pojaga. Politsei leidis koheselt koha, kus kõne tehti ja läks sinna.

Julgeolekujõud ümbritsesid maja, kus Escobar asub. Ta püüdis põgeneda üle katuste, kuid nad ootasid teda ka seal. Ametliku versiooni kohaselt tegi snaiper kaks kaadrit kaugusest ja lõpetas seejärel püstolilasuga Escobari elu. Kuid on veel üks teine versioon, kus väideti, et Escobar laskis ise ennast oma püstolist, et mitte elada.

Isiklik elu

1976. aasta kevadel abiellus Escobar väikese lapsepõlve sõbra, Maria nimelise tüdrukuga, kes oli tema juures juba rase. Varsti oli narkokunnil lapsed: poeg Juan Pablo ja alates 1979. aastast tütar Manuela. Nagu paljud ajaloos tuntud brutaalsemad kurjategijad, oli Escobar oma perekonna suhtes äärmiselt sentimentaalne.