Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

reede, 28. aprill 2023

Ashtanga Vinyasa jooga ja Ashtanga Monkey jooga

Ashtanga Vinyasa jooga

Ashtanga Vinyasa jooga ja Ashtanga Monkey jooga meetod

Traditsiooniline Ashtanga vinyasa jooga on hatha jooga dünaamiline vorm, mida õpetas Sri K. Pattabhi Jois ehk Guruji Indias Mysore’is asuvas Ashtanga Jooga Teaduslikus Instituudis (Ashtanga Yoga Research institute). Tänaseks on Guruji impeeriumi üle võtnud tema lapselaps Sarath., kes jätkab traditsioonilise ashtnaga jooga õpetamist ning levitamist maailmas. 

Ashtanga vinyasa jooga  eripära seisneb eri asendite ehk asanate ühendamises vinyasa süsteemiga. Vinyasa tähendab hingamise ja liigutuste sünkroniseerimist. Selline tegevus tõstab kehatemperatuuri; lihased ja siseorganid puhastuvad ning jääkained väljuvad kehast. Selle tulemusena paraneb vereringe; suureneb painduvus; keha muutub tugevamaks ning meel rahulikuks ja keskendunuks. Pideva harjutamisega suureneb teadlikkus omaenda kehast, meelest ja vaimust, Ashtanga jooga harjutus on nii füüsiline, kui ka meditatiivne. Ennekõike see ongi hingamis-ja meditatsiooniharjutus, painduva keha saad boonuseks.

Ashtanga joogal on kolm eri astet. Esimest harjutuste seeriat nimetatakse Yoga Chikitsa'ks. Yoga Chikitsa tähendab joogateraapiat. See harjutuste seeria puhastab keha muutes ta seeläbi vastupidavamaks haigustele ning tervemaks ja viib keha tagasi tasakaalu seisundisse. Teist harjutuste seeriat nimetatakse Nadi Shodhana’ks. See harjutuste seeria puhastab keha energiakanalid (nadid), et elujõud (prana) saaks kehas vabalt ringi liikuda. Kolmanda harjutuste seeria nimi on Sthira Bhagah Samapta ja see koosneb omakorda neljast eraldi harjutuste jadast (edasijõudnud A, B, C ja D).  Edasijõudnud harjutustes on ühendatud jõud ja graatsia ning need eeldavad väga head painduvust ja distsiplineeritud meelt.

Iga harjutuste seeria koosneb päikesetervitusseeriast, seisuasenditest, istumisasenditest ning lõpetusasenditest. Suurem osa joogaõpilastest piirdub kahe esimese seeria treenimisega, sest ülejäänud neli nõuavad täielikku pühendumist ning igapäevast harjutamist. 

Ashtanga joogaga tegelemine võib muuta kogu Su elu. Kõige tähtsam on  regulaarne harjutamine ja kannatlikkus. Kiiresti ei juhtu mitte midagi. Kui teha samu asju üha uuesti ja uuesti, siis pikema aja jooksul võid tagasivaadates märgata, et toimunud on väga suured muutused. Ashtanga jooga on väga lihtne, nagu Guruji on öelnud:  “99% praktikat, 1% teooriat”, “Harjuta, harjuta, harjuta ja kõik õnnestub!” ("Practice, practice, practice and all is coming!")

Ashtanga Monkey Jooga
Ashtanga Monkey Jooga põhineb traditsioonilisel ashtanga vinyasa jooga süsteemil, kuid arvestab tänapäeva inimese kehaliste ning ajaressursi vajadusega. Selle joogasuuna alusepanija, Jocke Salokorpi, eesmärgiks on õpetada inimestele kasutama ashtanga jooga harjutusi kui mitmekülgset tööriista, ning mitte kinni jääma jäikadesse traditsioonilistesse reeglitesse. Iga inimene on erinev ja nii on seda ka tema vajadused. Sellest lähtuvalt painutame me tarditsioonilise jooga reegleid, et iga joogataja saaks keskenduda just teda toetavatele liigutustele - harjutuse seeriale. 

Mida oodata? 
Ashtanga jooga harjutusi tehakse ilma muusikata ning tähelepanu keskmes on liigutuste ja hingamise samaaegsus. See ongi  süsteem, mis muudab ashtanga monkey või vinyasa jooga harjutuse ainulaadseks. 

Harjutuste tegemisel on mitu eri tasandit. Esmapilgul võib tunduda, et tegu on eelkõige füüsilise treeninguga. Kuid joogaasendeid tehes,  areneb Su keha tugevamaks ja painduvamaks, tasapisi vabanevad lihaspinged, rahulikumaks muutub meel ning paraneb kohalolekuvõime ja kontakt iseendaga. Joogaga tegelema hakkamiseks ei ole vaja teha mingeid ettevalmistusi - venitada, kaalus alla võtta ega muud. Joogat tehes juhtub kõik iseenesest. Ainult, et selleks on vaja järjepidevust ja regulaarsust. Järgmisel päeval pärast joogatreeningut võivad lihased tunduda pisut kanged ja valusad, kuid see on normaalne, nagu iga tugevama füüsilise pingutuse puhul, ja läheb üle mõne päevaga.

Kui joogatad regulaarselt, siis õpid ka kvaliteetselt hingama ning  kontrollima oma tundemeelt. Paraneb Sinu keskendumisvõime, sest meel rahuneb - "mõttemüra" vaikib. 

Keha ja meele kaudu vaimu juurde
Kuigi ashtanga jooga on kehaline tegevus, mõjutab ta väga tugevalt meie meelt. Kui õpid „kontrollima“ oma meelt ja teda vaigistama, avaneb Sulle jooga vaimne külg. Vaimne ei tähenda religioosset. Inimesed võivad tegeleda jooga kui kehalise, vaimse ja hingelise tegevusega olenemata sellest, kas nad järgivad mõnda religiooni või mitte. Jooga vaimne aspekt tähendab ühenduse leidmist oma teadvusega, sellega, mis jääb väljapoole keha ja meelt.

Parim moodus jooga olemuse mõistmiseks on sellega ise tegeleda. Võime ju joogast rääkida ja seda analüüsida, kuid see ei tähenda suurt midagi. Loeb vaid igaühe isiklik kogemus. Ashtanga joogaga võib tegeleda igaüks olenemata sellistest ebaolulistest parameetritest nagu, kui painduv või jäik, suur või väike keegi on. Joogas tegeleme oma sisemise maailmaga, mitte välisega, ega anna hinnanguid. Me lihtsalt hingame sisse ja hingame välja ja naudime liikumist. 

Esimene seeria 
Ashtanga monkey või vinyasa jooga esimene etapp on esimene harjutuste seeria ehk Yoga ChikitsaEsimese harjutuste seeria eesmärk on puhastada keha ja muuta see uuesti nö sirgeks. See, kuidas me elame, mida mõtleme ja teeme, on muutnud meie keha  tihtipeale jäigaks, ilma et see oleks ilmtingimata tugev. Tehes algust ashtanga joogaga, tuleb olla kannatlik ja austada oma keha. Esimene harjutuste seeria on raske ning keegi ei peaks püüdma kohe alguses kõike ära teha. Oma keha austamine tähendab, et kuulame, mida keha meile ütleb. Kui keha on pinges, siis sellel hetkel see nii ongi. Kui kannatlikult ja distsiplineeritult edasi harjutada, siis varem või hiljem muutubki keha painduvamaks.

Alguses tundub harjutuste tegemine füüsiliselt üsna raske, kuid tähelepanu keskmes ongi füüsiline külg. Kui keha on juba pisut painduvam ja tugevam, omandab harjutuste tegemine ka sügavama mõtte. Sügavus tuleneb järgmise kolme olulise põhimõtte rakendamisest:
1) Mula bandha & uddiyana bandha - juurelukk ja kõhulihaste lukk,
2) Ujjayi-hingamine - ashtanga joogale omane hingamise viis),
3) Drishti - pilgu suunamine.
Kui õpite harjutusi tehes neid põhimõtteid kasutama, muutub meel rahulikuks ja keskendunuks. See omakorda kajastub ka teie igapäevaelus, vähendades stressi ja närvilisust.  Samuti õpid läbi parema kehakontakti, tegema paremaid valikuid oma elus näiteks toitumises, puhkamises, isegi inimsuhetes. 

Enne kui hakkad omal käel harjutusi tegema, on soovitav neid kõigepealt õpetaja juhendamisel proovida. Võid alustada mõnest  workshopist ning jätkata Sulle sobilikes joogatundides.  Või harjutuda omal käel ja aega-ajalt külastades mõnda joogatundi, et õpetaja saaks ülevaadata sinu asendite sooritamistehnika.

Painduvat keha ja meelt ning kohalolekut!