Otsing sellest blogist

UUS!!!

Fotoresist ehk fotolakk

Fotoresist  (ingl k  photoresist ) ehk fotolakk (saksa k  Fotolack ) on  polümeerne  valgustundlik materjal, mida kasutatakse  fotolitograaf...

laupäev, 16. veebruar 2019

Toiduhügieen

Ma otsustasin siia blogisse kirjutada ka oma Tartu Kutsehariduskeskuses käimise ajal saadud materjalid. Ma õppisin seal koolis pagariks. Õpe oli põhihariduse baasil kutseõpe (Ilma keskhariduseta). Õpe kestis ühe aasta. III taseme kutseõpe. Kutseeksamit ei olnud (Kutseeksam annab II taseme). Ma õppisin seal aastatel 2016-2017. Ma lõpetasin selle kooli.
Alustame toiduhügieenist.
Toiduhügieeni eesmärgid on:
1. Kaitsta toitu saastumisohu, ohtlike ainete ja võõrkehade eest.
2. Takistada olemasolevate bakterite paljunemist määrani, mis võib põhjustada tarbija haigestumist.
3. hävitada toidust kõik patogeensed bakterid põhjaliku töötlemise abil.
Ohud toidus:
Füüsikalised ohud:
Keemilised ohud: veterinaarravimite jäägid,
Pesemis- ja desinfitseerimisained,
Taimekaitsevahendid,
Lisaained
Bioloogilised ohud:
Bakterid,
Hallitus- ja Pärmseened,
Viirused
Mikroorganismid - Suurimad ohud toidus.
Mikroorganismid hõlmavad baktereid, hallitusseeni, mikroseeni.
Mikroorganismid jagunevad:
- Kasulikud: osad bakterid, pärmseened
- Kahjulikud: hallitusseened, mõned bakterid
Mikroobide paljunemise takistamiseks tuleb hoida kõrge riskiteguriga toitu toatemperatuuril võimalikult lühikest aega.
Haigestumist soodustavad:
- nakatunud inimese kontakt toiduga
- valmistoidu või toorme ristsaastumine
- seadmete mitteküllaldane sanitatsioon
- rohkem tootmist, et suurendada käivet
- parem haiguste registreerimine
- laboridianostika on täienenud
- inimesed on tundlikumad
- halb hügieen köökides
- suurenenud on pooltoore liha ja valmistoitude söömine.
- tarbijad nõuavad pikema säilitusajaga toiduaineid.
- suuremad haiguspuhangud (saavad alguse toitlustamisega tegelevatest ettevõtetest
- suured farmid (rantšod) - intensiivne loomakasvatus
Kuju:
- kokid
- pulgakujulised
- kõverdunud vormid
Pulgakujulised - bakterid eoseid ei moodusta.
Toksiinide moodustamine: eksodoksiinid,
Suure riskiteguriga toit - suure valgusisaldusega toit:
1. liha
2. lihatooted
3. piimatooted
4. munatoidud
5. Kala
6. keedetud riis

Kommentaare ei ole: