Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

neljapäev, 28. veebruar 2019

Vitamiinid

Vitamiinid: Rasvlahustuvad:
A-VITAMIIN: Allikaks piim, maks, või, porgandid. Sünteesitakse β(beeta)-karoteenist. Sellest sõltub nägemine ja terve epiteelkude. Defitsiidi tunnuseks on kanapimedus, rabedad juuksed ja küüned ning kuiv ja vananenud väljanägemisega nahk.
B-VITAMIIN: Olulised allikad on täisteratooted, piim, pärm, liha, kala, munad, maks. Vajalik normaalseks kasvamiseks, seedimiseks, punaliblede tootmiseks, süsivesikute ainevahetuseks jne... Defitsiidi tunnusteks on väsimus, unetus, söögiisu puudumine, raua imendumise häired ja teised tunnused.
C-VITAMIIN: Sisaldub puuviljades, marjades, kartulis, kapsas ja teistes aedviljades. Vajalik naha, igemete, immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks. Defitsiidi puhul on inimene vastuvõtlik nakkushaigustele. Inimene vajab päevas umbes 60-80mg C-VITAMIINI.
D-VITAMIIN: Allikaks on kalamaksaõli, kala, maks, munad, piim. Võimalik sünteesida UV-kiirguse toimel. Vajalik kaltsiumi imendumiseks ja luude ning hammaste kasvuks. Defitsiidi tunnusteks on hambakaaries, luude hõrenemine ja rahhiit.
E-VITAMIIN: Allikaks on taimeõlid, pähklid, kala. Oluline antioksüdant, kaitseb vereringeelundeid, lihaseid jne...
K-VITAMIIN: Allikaks kala, kapsas, herned. Seda vitamiini toodavad ka soolestikus elavad bakterid. Vajalik vere hüübimisel. Defitsiidi tunnuseks vere hüübimise häired.
Võta teadmiseks:
- Toidu valmistamisel võib olla suur vitamiinide kadu.
- Vitamiinivaeguse korral tuleks tarvitada vitamiinipreparaate. Vitamiinide pidev ületarbimine on tervisele ohtlik.

Kommentaare ei ole: