Otsing sellest blogist

UUS!!!

Fotolitograafia

Fotolitograafia  ehk  optiline litograafia  on  pooljuhttehnoloogia  protsess, kus kujutis kantakse alusmaterjali ehk  substraadi  pinnale. ...

neljapäev, 28. veebruar 2019

Vesi ja mineraalained

Järgnev tekst pärineb aastast 2016. kui ma õppisin Tartu Kutsehariduskeskuses Pagari erialal. See tekst pärineb ainest „Tervislik Toitumine“.
Vesi:
Vesi on väga tähtis toitaine.Ta moodustab kehakaalust ⅔. Ilma veeta peab inimene vastu maksimum 2-3 päeva.
Vesi on vajalik toidu seedimiseks ja toitainete imendumiseks. Vett saab jookide ja toiduga. 40ml iga kg kohta. Vesi eritub uriini, higi, hingeõhu ja toidujääkidega. Saadav ja eritatav veekogus peavad olema tasakaalus: janutunne ja higistamine tasakaalus. Vedelike liigne tarbimine on kahjulik.
Mineraalained:
- Kaltsium (Ca) - Luudes ja hammastes, annavad neile tugevuse. Luude sisse moodustuvad kaltsiumisoola kristallid, mis annabki luudele nende tugevuse. Luude hõrenemine vananedes on tingitud kaltsiumipuudusest. Ööpäevas peaks saama 6-12g kaltsiumit. Kaltsiumi omistamiseks läheb vaja D-vitamiini. Kaltsium reguleerib lihaste ja südame tööd.
- Magneesium (Mg) - Luudes, soolade koostises. Saab taimsest toidust. Aktiveerib paljusid ensüüme (ained, mis muudavad teisi aineid, jäädes ise muutumatuks), reguleerib süsivesikute ainevahetust ning lihaste ja südame tööd.
- Fosfor (P) - leidub ainete koostises fosfaatrühmadena. Leidub luudes soolade koostises. Saame loomsetest toodetest: Liha, kala, piimatooted.
- Kaalium (K+) ja Naatrium (Na+) - Ioonsel kujul, reguleerivad südame tööd, tagavad rakkude normaalse talitluse, organismi veebilansi. Saadav soolast (NaCl), soovitatav kogus 5...7g. Liigne soola tarvitamine soodustab kõrgvererõhutõve teket. Kaalium esineb taimsetes toiduainetes.
- Raud (Fe) -
Raud on vajalik paljude ensüümide ja valkude ehituseks ja talituseks.
Näiteks hemoglobiini koostises. Raua puudusel ei saa organism piisavalt hemoglobiini toota ja kujuneb rauavaesusaneemia. Vere hemoglobiinisisaldus väheneb  ja inimene tunneb end väsinuna. Normaalne  Hemoglobiinisisaldus veres on 120-150g/l. Hemoglobiin asub punastes verelibledes ja ta transpordib hapnikku mööda keha laiali. Kõigepealt seob ta hapniku enda külge ja siis veab selle mööda keha laiali. Järgmiseks seob ta enda külge süsihappegaasi, mille viib kopsude kaudu kehast välja.
Rauda saab lihast, maksast, kuivatatud puuviljadest. Kõige paremini omastab inimene rauda lihast.
Tsink (Zn) - Tsink on vere punaliblede ja ensüümide koostises. Ta osaleb valgusünteesis ja immuunsuse tagamisel. Tsingi vajadus suureneb külmetushaiguste korral. Tsingivaeguse korral sagenevad infektsioonhaigused. Tsinki sisaldavad liha, munad, piim.

Kommentaare ei ole: