Otsing sellest blogist

UUS!!!

Fotolitograafia

Fotolitograafia  ehk  optiline litograafia  on  pooljuhttehnoloogia  protsess, kus kujutis kantakse alusmaterjali ehk  substraadi  pinnale. ...

neljapäev, 28. veebruar 2019

Toitumisega seotud haigused

Diabeet ehk suhkrutõbi:
I Tüüp: (noortel; lastel)
I Tüübi diabeedihaigetel ei tooda kõhunääre insuliini. Glükoos ei pääse verest rakkudesse. Neerud saadavad liigse suhkru organismist välja, selleks vajatakse palju vett. Kehast viiakse välja ka mineraalained ja rakud on pidevas glükoosinäljas. I tüübi suhkruhaiged on kõhnad, haige peab sageli sööma ja insuliini manustama, süstima.
II Tüüp: (vanematel inimestel).
II Tüübi suhkrutõbi on tavaliselt vanematel inimestel.
Keha on tundetu insuliini vastu. Insuliin ei toimi ja organism tüseneb. Raviks on dieet ja tabletid, mis soodustavad insuliini tootmist ja keharakkude tundlikkust insuliinile. Terve inimese veresuhkur on 4,2....6,4 mmol/l.
Laktoositalumatus:
Laktoos on piimasuhkur Ensüüm laktaas lõhustab laktoosi glükoosiks ja galaktoosiks. Kui laktaasi ei toodeta piisavalt, siis see kuhjub ja põhjustab seedehäireid. Sagedamini ilmneb see vananedes. Üks võimalus on piima mitte juua ja tarbida hapupiimatooteid, teine võimalus on tarbida laktoosivabu piimatooteid ja kolmas võimalus on võtta enne piima või laktoosi sisaldavat toodet preparaate, mis sisaldavad laktaasi.
Rasvumine:
Rasvumist põhjustab lipiidide(rasva)rikka ja süsivesikute(sahhariidide)rikka toiduga liialdamine. Liigsed süsivesikud muutuvad rasvadeks. Meeste kriitiline periood on 35-40 eluaastat. Ülakeha tüüpi rasvumine. Liigne rasv koguneb kõhu- ja rindkere piirkonda. Naistel on kriitiline periood pärast sünnitamist ja menopausi järgselt. Alakeha tüüpi rasvumine. Rasv koguneb puusadele ja alumistele jäsemetele. Rasvumisega võib kaasneda teisi tervisehäireid.
Ateroskeloos:
Ateroskeloos ehk veresoonte lupjumine on haigus, mille korral veresooned ahenevad seina kogunevate ainete tõttu. Selle tekkepõhjuseks on liiga kõrge kolesteroolitase. Liigne kolesterool ladestub veresoonte seintesse. Võib tekkida tromb, mis peatab vereringluse. Veres on kasulik ja kahjulik kolesterool. Kui kahjulikku kolesterooli on liiga palju, siis on suurem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse ja ateroskeloosi. Hea kolesteroolitase on alla 5mmol/l.  Kõrge kolesteroolitasemega inimestel tuleks piirata munakollase, neerude, maksa, või ja vahukoore tarbimist. Ateroskeloos võib viia trombi tekkeni,millest võib tekkida haavand, millest võib vere hüübimise tõttu (vereliistakud katavad haava kinni) tekkida veresoone sulgus. Haavandid paranemise järel on veresoon veelgi kitsam ja uue trombi tekkimise tõenäosus veelgi suurem.
Tsöliaakia:
Päriliku eelsoodumusega haigus, mille tõttu on keelatud tarbida kõiki rukki-, nisu-, odra- ja kaerajahust toite ja tooteid. Lubatud on gluteenivabad tooted ja riis, mais, tatar.
Kõrgvererõhktõbi:
See diagnoositakse kui inimese vererõhk on kasvav ja südame puhkehetkel (tavaolukorras) üle 90mm/Hg või südame löögihetkel üle 140mm/Hg. Kõrgvererõhutõve korral on veresooned pidevalt suurema rõhu all kui nad peaksid olema. Sellel on palju tekkimise põhjuseid ja kõik ei ole veel selged. Üks põhjus on pärilikkus, teine on veresoonte lupjumine. Haigestumise riski tõstavad suitsetamine, liigne kehakaal, suhkruhaigus. Kõrgvererõhutõve ärahoidmiseks tuleb süüa parasjagu, piisavalt liikuda, mitte suitsetada ja tarbida liigselt alkoholi.

Kommentaare ei ole: