Otsing sellest blogist

UUS!!!

Nanolitograafia

Nanolitograafia  on  nanotehnoloogia  haru, mis tegeleb  nanoelektroonika  komponentide valmistamisega, mida kasutatakse  mikroprotsessorite...

teisipäev, 23. aprill 2019

Sunniidid, Sunna, Hadīth

Sunniidid (araabia keeles أهل السنة ahl as-sunna, 'pärimuse rahvas') on ülekaalukalt suurim islami haru. Sunniite on umbes 90% muslimitest. Mõiste tuleb sõnast sunna('pärimus').

Sunniidid järgivad Koraani ja sunnat.

Sunna (araabia keeles ‏سنة‎ 'tava, eeskuju') on suuliselt  edasiantud ja hadith'idena kirjapandud islami püha pärimus prohvetMuhammadi tegudest ja ütlustest, mis on eeskujuks ja juhatuseks iga muslimi elus.

Sunna on Koraani järel tähtsuselt järgmine islami õiguse (fiqh) allikas.

Ḩadīth (araabia keeles حديث‎ 'jutustus') on pärimus islami prohveti Muḩammadi ütlustest ja tegudest, mida Muhammadi järglased suuliselt edasi andsid ning mitu põlvkonda pärast prohveti surma kokku kogusid ja kirja panid. Iga hadith'i narratiivi puhul on leitud ja välja toodud inimesed, kes seda lugu kuulsid ja edasi andsid. Nende allikate järgi määratakse narratiivi usaldusväärsus.

Suuliselt edasi antud ja hadith'idena kirjapandud islami püha pärimus prohvet Muhammadi tegudest ja ütlustest moodustab islami sunna ehk tava.

Joseph Schacht kirjeldab hadith'i kui sunna dokumentatsiooni.

Kommentaare ei ole: