Alustuseks:
Alustuseks, täna hommikul ärkasin ma üsna vara puhkepäeva kohta. Kõigepealt läksin ma sööma ja siis tuli onu minu juurde ning me läksime suusatama.
Suusatamine:
Õnneks oli isa nõus meid Tartu Maratoni finišikohta autoga ära viima. Niimoodi jõudsime me kohta kus me alustasime suusatamist. Mina ja onu sõitsime mõlemad uisusuuskadega ehk suuskadega, mis ei ole altpoolt karvased, millega saab uisku sõita. Me sõitsime Tartu Maratoni finišisildi alt läbi, see oli ikka veel püsti, ei olnud ära koristatud.
Me sõitsime seitsmenda kilomeetrini ja tagasi ehk siis kokku 14 km. See ei olnud eriti raske, kuigi lund oli vähe. Lumi, mis oli olemas oli tugev. Libisemist eriti ei olnud, vähese lume tõttu. Selle tõttu ei saanud me eriti kaugele sõita. Rajal, mis on metsavahel, ei pruugi olla piisavalt lund.
Pärast suusatamist:
Pärast suusatamist kutsus onu endale ja mulle minu isa autoga järgi ning me sõitsime koju. Kui me minu koju jõudsime, siis lugesin ma natukene raamatut. Raamatuks, mida ma lugesin oli Fjodor Dostojevski „Kuritöö ja Karistus", mis on minu koolis 11. klassi kohustusliku kirjanduse teos. Ma lugesin ühe peatüki lõpuni ja läksin sauna.
Pärast suusatamist oli saun päris hea. Pärast saunaskäiku jooksin ma kohe ülemisele korrusele oma tuppa riideid selga panema, sest mul oli külm.
Järgmiseks kutsuti mind kööki sööma. Söögiks oli ahjupraad, mis oli hea maitsega. Ikkagi oma kodu ahjus küpsenud. Pooled toorained on ka meie või sugulaste kasvatatud.
Hiljem, kui söömine oli läbi, läks onu ära koju, sest täna on pühapäev ja homme, esmaspäeval peab ta tööl olema. Onu elab Tartus. Ema on mul täna tööl.
Koos onuga läksid ära ka minu isa, väike õde ja väike vend. Nemad kolmekesi läksid ühe minu õe lasteaiasõbra sünnipäevale. Nad on siiamaani seal. Pärast nende kõigi meie kodust lahkumist jäin ma üksinda koju. Õnneks midagi sellist nagu näeb „Üksinda Kodus“ filmides ei juhtunud.
Riigikogu valimised 2019:
Kui ma üksinda koju jäin, siis panin ma uksed lukku ja läksin Riigikogu valima.
Ma pidin minema valimisjaoskonda, sest
E-hääletamine, mida ma tahtsin algselt teha, läks nihu. Ma ei saanud E-hääletada, sest ma ei leidnud E-hääletamise ajal oma ID-kaarti ülesse.
Nii ma siis läksin valimisjaoskonda, kus oli tegeles millegagi ka üks koorist tuttav mees. Ta oli ilmselt vaatleja (ma ei ole selles kindel). Ma kirjutasin oma kandidaadi numbri paberile ja panin selle kasti. Siis tulin ma sealt välja ja olin oma saavutuse üle (käia esimest korda valimas) nii rõõmus, et hüppa või lakke. Siis tulin ma sealt rõõmuga koju ja hakkasin kirjutama seda blogipostitust, mida ma praegu kirjutan.
Valimistest:
Tegelikult oleks ma saanud valida ka kohalike omavalitsuste valimistel 2017. aastal, aga ma ei valinud, sest ei teadnud keda valida (olin tollal 17-aastane; kohalike omavalitsusi võib valida alates 16-eluaastast). Nii sai Elva linnapeaks jällegi reformierakondlane Toomas Järveoja, minu endise klassikaaslase Klaire Järveoja onu.
Valima mineku põhjused:
Muidugi ei tahtnud ma, et ka seekord jääks Eesti minu mõtetest, vaadetest ilma ning sellepärast ma otsustasin, et ma lähen valima. Valin midagi ära, saagu pärast, mis saab, aga mina olen oma hääle andnud. Mina olen oma panuse riigi arengusse teinud.
Valiku tegin ma muidugi oma põhimõtete põhjal, mida ma siin blogis ei avalda (vähemalt ei ole see mul lähiajal plaanis). Samamoodi ei avalda ma ka kandidaati, kelle poolt ma hääletasin ega ka oma elukohta. Hääl läks ERRi ja Postimehe valimiskompassi tulemuste põhjal minu väärtustega kõige paremini sobivale erakonna kandidaadile (erakonda ja kandidaati, kellele hääl läks ma ei ütle).
Pärast valimistel käimist:
Pärast valimistel käimist läksin ma koju ja hakkasin ma oma blogi lugema, avaldamata postitusi avaldama ja seda postitust kirjutama. Kuid nüüdseks on minu vanemad, õde ja vend koju jõudnud ning ma lõpetan. Nii, et head aega ja jällenägemiseni järgmisel korral ning olge mõnusad.
Tšau.
Otsing sellest blogist
UUS!!!
Oligotseen
Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige. Oligotseen on kro...
pühapäev, 3. märts 2019
3. Märts 2019, Riigikogu valimiste päev
Minu Blogist ja teiste blogidest
Infoks:
Kõigepealt Blogi nimi on Leonhardi Blogi, sest ma olen Leonhard. Mulle kuuluvad ka Youtube kanal Leonhardi Mängud ja Youtube kanal Cookie Play Studios. Mulle saab kirjutada E-Mailil: cookieplaystudios@gmail.com.
Teised lingid leiad Youtube kanali Leonhardi Mängud kirjeldusest.
Seal on lisaks sellele blogile veel ka lingid:
Discord
Facebook: Leonhardi Mängud:
Google+
Twitch
Veebileht
Patreon
Palun toetage Leonhardi Blogi ja Youtube kanalit Leonhardi Mängud ning Cookie Play Studios tegevust toetades meid Patreonis. Nimi Leonhard.
Cookie Play Studios YouTube:
Facebook: Cookie Play:
Blogist:
Leonhardi Blogi on loodud selle pärast, et jagada teistega oma teadmisi. Kuid põhiliselt on see mõeldud mulle, et mul olulised lehed ära ei kaoks ja teadmised ära ei ununeks.
Seda olen ma juba öelnud ka Cookie Play Studios podcast (taskuringhäälingu) saates „Blogijate Kuningriik“. Seal kanalil on ka muid saateid, näiteks mängusaade: „Puhkus Mängudega". See saade räägib mängudest ja YouTube mängukanalist Leonhardi Mängud. Ja veel on seal päris palju muid saateid, näiteks „Leonhardi Show".
reede, 1. märts 2019
Lisaained
Tere ning seekordses osas räägime me lisaainetest toidus. Looduslikest ja mittelooduslikest ehk tehislikest. See on viimane Pagari kursuse, eriala osa ja seetõttu ka ühtlasi viimane „Tervisliku toitumise” osa siin blogis (lähiajal).
Lisaained:
E100 ... E199 - toiduvärvid
E200 ... E299 - säilitusained
E300 ... E399 - antioksüdandid
E400 ... E499 - emulgaatorid, stabilisaatorid.
E500 ... - lõhna- ja maitsetugevdajad, paksendajad ja muud.
Looduslikud:
E101 - ribofelaviin (vitamiin B2)
E440 - pektiin
E140 - klorofüll (see aine annab taimedele rohelise värvuse)
E160 - beeta-karoteen
Loodusidentsed:
E150 - karamell
E200 - sorbiinhape
E210 - bensoehape
E300 - askorbiinhape ehk C-vitamiin
E330 - sidrunhape
Sünteetilised:
Asovärvid:
E102 - tartsiin
E104 - kineliinkollane
E110 - päikeseloojangukollane
E122 - asorubiin
E124 - erkpunane
E129 - võlupunane
Magustajad:
E950 ehk atsesulfaam K - laguneb organismis; vähki tekitav toime
E951 ehk aspartaam - lagunemisel tekib metanool (mürgine)
E954 ehk sahhariin - võimalik vähki tekitav toime.
E210 - E213: bensoehape ja tema soolad (pagaritoodetes) - allergia, koos E330-ga moodustavad benseeni.
E214-219: paraleenid, vähki tekitav toime.
E220-228: väävlishape(E228) ja sulfitid (E220-227) - tekitavad allergiat.
E219-252: nitritid ja nitraadid (liha). Tekitavad vähki.
neljapäev, 28. veebruar 2019
Inimese aine- ja energiavahetus
See sisu on 2016/17 õppeaastal Tartu Kutsehariduskeskuses Pagari erialal õpitud aine „Tervislik toitumine" osa.
Inimese aine- ja energiavahetus jaguneb kaheks: Ainevahetus ehk lagundamisprotsessid ja energiavahetus ehk sünteesiprotsessid.
Lagundamisprotsessides lagundatakse toitaineid ja sünteesiprotsessides sünteesitakse organismile vajalikke aineid.
Toitained (süsivesikud, valgud, rasvad) -> Seedimine: Lagundatakse väiksemateks molekulide ka, mis imenduvad. Need transporditakse verega rakkudesse. -> Raku aine- ja energiavahetus -> Sünteesitakse: organismile vajalikke valke, lipiide ja süsivesikuid (glükogeeni); või ... -> Raku aine- ja energiavahetus -> Lagundatakse lõplikult -> vabanev energia salvestatakse (ATP ehk adenosiintrifosfaat); või ...-> Lagundatakse lõplikult -> Jääkained: CO2; H2O; N-ühendid valkude puhul.
- Süsivesikute lagundamine algab suus, jätkub peensooles.
- Valkude lagundamine algab maos, jätkub peensooles.
- Rasvade lagundamine toimub peensooles, vajutakse sappi.
vorstivõileib -> suu -> söögitoru -> neel -> magu -> peensool -> jämesool -> pärak
Valgud (raud; liha), rasvad, süsivesikud (tärklis): imenduvad verre.
mannapuder piimaga -> nisu (süsivesik); rasv; valk
laktaas (ensüüm)+pepsiin (süsivesik)= piimavalk ehk laktoos ja rasvad
Vitamiinid
Vitamiinid: Rasvlahustuvad:
A-VITAMIIN: Allikaks piim, maks, või, porgandid. Sünteesitakse β(beeta)-karoteenist. Sellest sõltub nägemine ja terve epiteelkude. Defitsiidi tunnuseks on kanapimedus, rabedad juuksed ja küüned ning kuiv ja vananenud väljanägemisega nahk.
B-VITAMIIN: Olulised allikad on täisteratooted, piim, pärm, liha, kala, munad, maks. Vajalik normaalseks kasvamiseks, seedimiseks, punaliblede tootmiseks, süsivesikute ainevahetuseks jne... Defitsiidi tunnusteks on väsimus, unetus, söögiisu puudumine, raua imendumise häired ja teised tunnused.
C-VITAMIIN: Sisaldub puuviljades, marjades, kartulis, kapsas ja teistes aedviljades. Vajalik naha, igemete, immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks. Defitsiidi puhul on inimene vastuvõtlik nakkushaigustele. Inimene vajab päevas umbes 60-80mg C-VITAMIINI.
D-VITAMIIN: Allikaks on kalamaksaõli, kala, maks, munad, piim. Võimalik sünteesida UV-kiirguse toimel. Vajalik kaltsiumi imendumiseks ja luude ning hammaste kasvuks. Defitsiidi tunnusteks on hambakaaries, luude hõrenemine ja rahhiit.
E-VITAMIIN: Allikaks on taimeõlid, pähklid, kala. Oluline antioksüdant, kaitseb vereringeelundeid, lihaseid jne...
K-VITAMIIN: Allikaks kala, kapsas, herned. Seda vitamiini toodavad ka soolestikus elavad bakterid. Vajalik vere hüübimisel. Defitsiidi tunnuseks vere hüübimise häired.
Võta teadmiseks:
- Toidu valmistamisel võib olla suur vitamiinide kadu.
- Vitamiinivaeguse korral tuleks tarvitada vitamiinipreparaate. Vitamiinide pidev ületarbimine on tervisele ohtlik.
Vesi ja mineraalained
Järgnev tekst pärineb aastast 2016. kui ma õppisin Tartu Kutsehariduskeskuses Pagari erialal. See tekst pärineb ainest „Tervislik Toitumine“.
Vesi:
Vesi on väga tähtis toitaine.Ta moodustab kehakaalust ⅔. Ilma veeta peab inimene vastu maksimum 2-3 päeva.
Vesi on vajalik toidu seedimiseks ja toitainete imendumiseks. Vett saab jookide ja toiduga. 40ml iga kg kohta. Vesi eritub uriini, higi, hingeõhu ja toidujääkidega. Saadav ja eritatav veekogus peavad olema tasakaalus: janutunne ja higistamine tasakaalus. Vedelike liigne tarbimine on kahjulik.
Mineraalained:
- Kaltsium (Ca) - Luudes ja hammastes, annavad neile tugevuse. Luude sisse moodustuvad kaltsiumisoola kristallid, mis annabki luudele nende tugevuse. Luude hõrenemine vananedes on tingitud kaltsiumipuudusest. Ööpäevas peaks saama 6-12g kaltsiumit. Kaltsiumi omistamiseks läheb vaja D-vitamiini. Kaltsium reguleerib lihaste ja südame tööd.
- Magneesium (Mg) - Luudes, soolade koostises. Saab taimsest toidust. Aktiveerib paljusid ensüüme (ained, mis muudavad teisi aineid, jäädes ise muutumatuks), reguleerib süsivesikute ainevahetust ning lihaste ja südame tööd.
- Fosfor (P) - leidub ainete koostises fosfaatrühmadena. Leidub luudes soolade koostises. Saame loomsetest toodetest: Liha, kala, piimatooted.
- Kaalium (K+) ja Naatrium (Na+) - Ioonsel kujul, reguleerivad südame tööd, tagavad rakkude normaalse talitluse, organismi veebilansi. Saadav soolast (NaCl), soovitatav kogus 5...7g. Liigne soola tarvitamine soodustab kõrgvererõhutõve teket. Kaalium esineb taimsetes toiduainetes.
- Raud (Fe) -
Raud on vajalik paljude ensüümide ja valkude ehituseks ja talituseks.
Näiteks hemoglobiini koostises. Raua puudusel ei saa organism piisavalt hemoglobiini toota ja kujuneb rauavaesusaneemia. Vere hemoglobiinisisaldus väheneb ja inimene tunneb end väsinuna. Normaalne Hemoglobiinisisaldus veres on 120-150g/l. Hemoglobiin asub punastes verelibledes ja ta transpordib hapnikku mööda keha laiali. Kõigepealt seob ta hapniku enda külge ja siis veab selle mööda keha laiali. Järgmiseks seob ta enda külge süsihappegaasi, mille viib kopsude kaudu kehast välja.
Rauda saab lihast, maksast, kuivatatud puuviljadest. Kõige paremini omastab inimene rauda lihast.
Tsink (Zn) - Tsink on vere punaliblede ja ensüümide koostises. Ta osaleb valgusünteesis ja immuunsuse tagamisel. Tsingi vajadus suureneb külmetushaiguste korral. Tsingivaeguse korral sagenevad infektsioonhaigused. Tsinki sisaldavad liha, munad, piim.
Toitumisega seotud haigused
Diabeet ehk suhkrutõbi:
I Tüüp: (noortel; lastel)
I Tüübi diabeedihaigetel ei tooda kõhunääre insuliini. Glükoos ei pääse verest rakkudesse. Neerud saadavad liigse suhkru organismist välja, selleks vajatakse palju vett. Kehast viiakse välja ka mineraalained ja rakud on pidevas glükoosinäljas. I tüübi suhkruhaiged on kõhnad, haige peab sageli sööma ja insuliini manustama, süstima.
II Tüüp: (vanematel inimestel).
II Tüübi suhkrutõbi on tavaliselt vanematel inimestel.
Keha on tundetu insuliini vastu. Insuliin ei toimi ja organism tüseneb. Raviks on dieet ja tabletid, mis soodustavad insuliini tootmist ja keharakkude tundlikkust insuliinile. Terve inimese veresuhkur on 4,2....6,4 mmol/l.
Laktoositalumatus:
Laktoos on piimasuhkur Ensüüm laktaas lõhustab laktoosi glükoosiks ja galaktoosiks. Kui laktaasi ei toodeta piisavalt, siis see kuhjub ja põhjustab seedehäireid. Sagedamini ilmneb see vananedes. Üks võimalus on piima mitte juua ja tarbida hapupiimatooteid, teine võimalus on tarbida laktoosivabu piimatooteid ja kolmas võimalus on võtta enne piima või laktoosi sisaldavat toodet preparaate, mis sisaldavad laktaasi.
Rasvumine:
Rasvumist põhjustab lipiidide(rasva)rikka ja süsivesikute(sahhariidide)rikka toiduga liialdamine. Liigsed süsivesikud muutuvad rasvadeks. Meeste kriitiline periood on 35-40 eluaastat. Ülakeha tüüpi rasvumine. Liigne rasv koguneb kõhu- ja rindkere piirkonda. Naistel on kriitiline periood pärast sünnitamist ja menopausi järgselt. Alakeha tüüpi rasvumine. Rasv koguneb puusadele ja alumistele jäsemetele. Rasvumisega võib kaasneda teisi tervisehäireid.
Ateroskeloos:
Ateroskeloos ehk veresoonte lupjumine on haigus, mille korral veresooned ahenevad seina kogunevate ainete tõttu. Selle tekkepõhjuseks on liiga kõrge kolesteroolitase. Liigne kolesterool ladestub veresoonte seintesse. Võib tekkida tromb, mis peatab vereringluse. Veres on kasulik ja kahjulik kolesterool. Kui kahjulikku kolesterooli on liiga palju, siis on suurem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse ja ateroskeloosi. Hea kolesteroolitase on alla 5mmol/l. Kõrge kolesteroolitasemega inimestel tuleks piirata munakollase, neerude, maksa, või ja vahukoore tarbimist. Ateroskeloos võib viia trombi tekkeni,millest võib tekkida haavand, millest võib vere hüübimise tõttu (vereliistakud katavad haava kinni) tekkida veresoone sulgus. Haavandid paranemise järel on veresoon veelgi kitsam ja uue trombi tekkimise tõenäosus veelgi suurem.
Tsöliaakia:
Päriliku eelsoodumusega haigus, mille tõttu on keelatud tarbida kõiki rukki-, nisu-, odra- ja kaerajahust toite ja tooteid. Lubatud on gluteenivabad tooted ja riis, mais, tatar.
Kõrgvererõhktõbi:
See diagnoositakse kui inimese vererõhk on kasvav ja südame puhkehetkel (tavaolukorras) üle 90mm/Hg või südame löögihetkel üle 140mm/Hg. Kõrgvererõhutõve korral on veresooned pidevalt suurema rõhu all kui nad peaksid olema. Sellel on palju tekkimise põhjuseid ja kõik ei ole veel selged. Üks põhjus on pärilikkus, teine on veresoonte lupjumine. Haigestumise riski tõstavad suitsetamine, liigne kehakaal, suhkruhaigus. Kõrgvererõhutõve ärahoidmiseks tuleb süüa parasjagu, piisavalt liikuda, mitte suitsetada ja tarbida liigselt alkoholi.
kolmapäev, 27. veebruar 2019
Toitained ja süsivesikud
Käesoleva postituse allikaks on 2016. aastal Tartu Kutsehariduskeskuses Pagari erialal õpitud õppeaineaine "Tervislik Toitumine".
Jahu:
Mida kõrgem sort, seda rohkem saab sealt energiat. Jahu sort, tüüp on kirjas pakendil. Täisterajahu on tervislikuim, sest seal on rohkem kiudaineid, see jahu on kiudainerikkam. Kiudainetest saab rohkem energiat.
Süsivesikud ehk sahhariidid [valem: Cn(H2O)n]
Tselluloos: (taimed); pole inimesele tähtis.
Kitiin: (seened; lülijalgsed loomad); saab vähe energiat, inimene ei suuda tugevat kitiinkihti lagundada.
Pektiin: (taimed); Kiudained
Laktoos: (Piim; piimatooted); energia
Sahharoos: (valge suhkur ehk puhas sahharoos; kommid) Inimesele kahjulik (rasvumine).
Inuliin: (taimed) kiudained
Fruktoos ehk puuviljasuhkur: (puuviljad; kasulik)
Maltoos ehk linnasesuhkur: (õlu;
Tärklis: (teraviljad, tärklis; kasulik)
Glükogeen: (Loomadel: maks, liha; kasulik kindlas koguses)
Glükoos ehk viinamarjasuhkur: (kasulik; energia)
Lipiidid jagunevad:
1. Rasvad:
1.1. Taimsed:
- õli
- seemned
1.2 Loomsed:
- D-Vitamiin (lihas; piimas)
- Või
Rasvad annavad energiat.
2. Fosforliidid:
3. Kolestoriidid
- Kolesterool
4. Hormoonid (steroidid)
5. Letsitiin
- Muna
2. Valgud:
Valgud koosnevad aminohapetest.
Valkudel on organismis palju erinevaid ülesandeid:
Ehituslik - lihastes, juustes, küüntes
Kaitse - antikehad
Valgud koosnevad aminohapetest.
Valkudel on organismis palju erinevaid ülesandeid:
Ehituslik - lihastes, juustes, küüntes
Kaitse - antikehad
Valgud on ensüümid.
Transport - Hemoglobiin (Valk, mis asub punastes verelibledes, transpordib hapnikku).
Energeetiline:
Toiduvalgud:
Täisväärtuslikud - Sisaldavad kõiki vajalikke aminohappeid. Täisväärtuslikud valgud on loomsed valgud, mida leidub lihas, munas, piimas.
Väheväärtuslikud - Osad asendamatutest aminohapetest on puudu. Taimsed valgud.
2Na+Cl2=2NaCl
Sool:
Soola kahjulik mõju seisneb soola liigtarbimises. Eelistada tuleks meresoola, sest lihtsa rafineeritud lauasoolaga liialdamine võib põhjustada kõrgvererõhktõbe ja südame-veresoonkonna haigusi. (http://omamaitse.delfi.ee/toidutrendid/sool-meie-toidulaual-millist-soola-eelistada-ja-kui-palju-seda-suua?id=76968314)
Soola tarbimise vähendamiseks tuleks:
1. Valida poest väikese soolasisaldusega tooteid
2. Kui toidule soola lisada, siis teha seda lõpupoole.
3. Kasuta vähem soola kui retsept ette näeb.
4. Maitsesta toitu maitsetaimedega.
5. Kasuta mõõdukalt suure soolasisaldusega koidukõrvalisi
6. Tasakaalusta toidukordi.
teisipäev, 26. veebruar 2019
Biskviittaignast toodete vead, põhitoorained
Viga nr 1: Taigen on tihe, raske
Põhjused:
- Vähene või liigne vahustamine
- pärast jahu lisamist segati liiga kaua
- biskviidi enneaegne ahjust väljavõtmine
- liiga palju jahu
Viga nr 2: Biskviidis on jahutükikesed.
Põhjused:
- jahu ebaõige juurdesegamine
- sõelumata jahu kasutamine
Viga nr 3: Biskviidi koorik on ebastandardne
Põhjused:
hele koorik - biskviidi enneaegne ahjust väljavõtmine, ahju madal temperatuur.
täpiline pind - sulamata suhkrukristallid
põlenud koorik - biskviidi üle lubatud aja ahjus seismine, ahju liiga kõrge temperatuur.
Viga nr 4: Biskviit on vormitu ja laialivalguv.
Põhjused:
- halvad munad
- vale retsept
- liiga sile paber
Viga nr 5: Biskviit on pealt tume, seest toores
Põhjused:
- küpsetustemperatuur on liiga kõrge
- liiga kuum ahi
- toode oli liiga kaua ahjus
Võibiskviittaigna põhitoorained:
- Rasvaine (~25%)
- Suhkur (~25%)
- Munad (~20%)
- Jahu (~30%)
- Küpsetuspulber
- Vesi
Tehnoloogia:
1. Rasvaine ja suhkru vahustamine (15-20 minutit)
2. Muna lisamine järk-järgult
3. Jahu lisamine (käsitsi)
4. Muud lisandid
Vormimine: koheselt vormida.
Küpsetuspaber, küpsetusvorm, rõngad, mustrimatt, pritskott ja tülle.
Küpsetamine 200-210°C 3-8 minutit.
Pakendatakse kui küpsised on jahtunud.
Säilitamine:
Hoitakse puhastes, hästi ventileeritavates ruumides, mille temperatuur on alla18°C.
Ei tohi hoida temperatuuril 18°C.
kuni 10% rasva=45 päeva
10-20% rasva=30 päeva
üle 20% rasva=15 päeva
Pritsküpsised
Pritsküpsised jagunevad:
1. Biskviitküpsised (Muna+suhkur)
2. Võibiskviit (või+suhkur)
3. Besee (munavalge+suhkur)
Biskviittaignates ei kasutata keemilisi (küpsetuspulber, sooda) ega bioloogilisi (pärm, kobestajad).
Põhitoorained: Muna, suhkur, jahu (võib asendada tärklisega 1/3)
Taigna valmistamine: Külm:
1. Munamass ja suhkur vahustatakse, lisatakse jahu.
2. Munakollane ja -valge vahustatakse eraldi, lisatakse jahu.
3. Valmissegudest kõik koos.
Soe:
1. Munamass ja osa suhkrust soojendatakse 15°C ja seejärel lisatakse ülejäänud suhkur ja vahustatakse. Lisatakse jahu (segatakse käsitsi). Soe taigen on vedelam kui külm taigen.
Vahustamisel suureneb munavalge 7 korda ja munamass 2 korda.
Küpsetuspulber:
1 kg jahu=4-6 tl küpsetuspulbrit
Alkohol
Vahustuspastad ja -pulbrid:
Eelis:
- vahistamise aeg on lühem
- munade kokkuhoid
- vahustatud mass on stabiilsem
- biskviit on õrnem ja ühtlasem
- koogid ja tordid (biskviiti pole vaja immutada.)
- Vahustatud toode tuleb kohe vormida: küpsetuspulber, küpsetusvorm, rõngad, mustristat, pritskott ja tülle.
Küpsetustemperatuur:
Õhukesed biskviitpõhjad: 200-250°C
Biskviitpõhjad: 180-200°C
Küpsised: 200-205°C
Biskviidi küpsetamine:
Ahju ust ei tohi niisama avada. Kõik tooted korraga ahju ja välja. Ahjuplaate ei tohi põrutada.
- Jahutamine
- Säilitamine
Valminud biskviidi tunnused:
- Koorik on pealt kuldkollane
- Kerega vajutades vetruv
- ei jää tiku külge kinni
-
Muusika astmed ei ole noodid. Astmete redel algab 1. astmest ja lõppeb 8. astmega. Kõikide helistike heliredel algab 1. astmest. Astmetel...
-
EESTI RAHVAKALENDRI PÜHAD: JAANUAR Talvine kalapüük Mootse talus . ERA, Foto 17846. Kolmekuningapäev (6. I) Nuudipäev (7. I)...