Otsing sellest blogist

UUS!!!

Pooljuhttehnoloogia

Pooljuhttehnoloogia Pooljuhttehnoloogia  on  mikroelektroonika  valdkond, mis tegeleb  pooljuhtseadiste , sealhulgas  integraallülituste  pr...

kolmapäev, 23. september 2020

Araabia kunst

Araabia kunst ja arhitektuur, iidne Araabia kunst ja arhitektuur.
Suur-Araabia subkontinendi pre-Islāmic ajalugu on peamiselt rändrahvaga. 20. sajandi teisel poolel leiti, et nende kunsti ja arhitektuuri jäljed on leitud ainult lõunapoolsetes Lõuna-ja merekaubanduskeskustes, mis seisavad silmitsi Araabia merega. Enamasti kuuluvad need saidid riigi piirialadele, mis on tuntud kuni 1990 Jeemeni (Aden). Iidsetel aegadel sõlmis nende provintside jõukus oma sadamalinnade ja karavani marsruutidega täielikult kaubandusele. Kaubad Aafrikast, Indiast ja Pärsia lahest koos viirukit ' i ja mürri ' ga (mille jaoks Araabia oli kuulus), viidi läbi Põhja-Egiptuse ja Vahemere piirkonda, rikkus suuresti linnu ja hõimusid, mille territooriumi nad möödusid. Mitmete kuningriikide ajalugu, millesse Araabia oli jaotatud – saba ʾ (Sheba), Qatabān, Ḥimyar jt – on nüüd teada ja nende linnad, mida arheoloogidele pika kättesaamatuks ei ole, uuritakse süstemaatiliselt.
Ei ole üllatav, et stiili ja iseloomu nii arhitektuuri ja skulptuur viitavad keeruline sünteesi mõjutusi, esiteks Egiptus või Mesopotamia ja hiljem klassikalise kultuuri Vahemere. Avalikes hoonetes — peamiselt templites pühendatud Araabia Pantheon – on pikaajaline traditsioon peen Ashlar müüritise (heidetud või ruudus kivi) ja skulptureeritud ornament. Skulptuur esindab ka silmatorkav valik nikerdatud memoriaali stelae ja eraldiseisev votive kujud, sageli nikerdatud alabaster. Need on märkimisväärsed nende töötlemata, kuid eristava portreisaadi või sümboolika poolest. Skulptureeritud friezes, mõned Araabia motiivid on äratuntav – näiteks, vaheldumisi bucrania (Ox pead kaunistatud lindid või garlands) ja IBEX (metskitse) pead.

Kommentaare ei ole: