Otsing sellest blogist

UUS!!!

II tüübi diabeet

2. tüüpi diabeet 2. tüüpi diabeet on krooniline haigus, mille korral on veresuhkur pikema aja jooksul normist kõrgem. Diabeet on tingitud ka...

laupäev, 16. märts 2019

Toidu ohutus; patogeenid

Peamiste patogeenide esinemine:
Mikroorganism:
Clostridium botulinum
Leidub: pinnas, kalade seedetrakt, imetajad, koorikloomad.
Seotud Toiduained: Madala happesusega valgurikkad konserveeritud tooted. Liha, kala, suitsutatud/fermenteeritud kala, koorikloomad.
Salmonella spp.
Leidub: Vesi, pinnas, imetajad, linnud, putukad, loomade seedetrakt, eriti kodulindude ja sigade seedetrakt.
Seotud Toiduained:
Looma-, kalkuni-, sealiha, kanamunad, lihasalatid, koorikloomad, šokolaad, loomasöödad, kuivatatud kookospähkel, kondiitritooted ja erinevad kastmed. 
Clostridium perfringens
Leidub: Pinnas, vesi, inimeste ja loomade seedetrakt.
Seotud Toiduained:
Kalkuni-, sea-, kanaliha, supid, kastmed.
Listeria monocytogenes
Leidub: Pinnas, silo, vesi ja teised keskkonnaallikad, linnud, imetajad.
Seotud Toiduained:
Toorpiim, pehme juust, jäätis, toores köögivili, toorlihavorstid, toores ja keedetud linnuliha, pasteet.
Campylobacter jejuni
Leidub: Pinnas, reovesi, virts, kanade, kalkunite, sigade, näriliste ja mõnede metslindude seedetrakt.
Seotud Toiduained:
Toorpiim, kanaliha, liha ja lihatooted.
Staphylococcus aureus
Leidub: Inimeste suu ja nina limaskest ning käed, tavaliselt ka loomade nahk.
Seotud Toiduained:
Sink, piim ja piimatooted, kalkuni-, sea-, kanaliha, munad, salatid (muna, kana, kartuli, makaroni), kondiitritooted.
Shigella spp.
Leidub: Saastunud vesi, inimeste ja teiste primaatide seedetrakt.
Seotud Toiduained:
Piim ja piimatooted, toores köögivili, kanaliha ja salatid (kartuli, tuunikala, kala, makaroni)
Vibrio parahaemolyticus
Leidub: merevesi
Seotud Toiduained:
Toores, puudulikult kuumtöödeldud kala, koorikloomad.
Vibrio cholerae O1
Leidub: Töötlemata vesi, inimeste seedetrakt.
Seotud Toiduained:
Koorikloomad, toores kala
Bacillus cereus
Leidub: Pinnas, tolm, vesi, teravili, maitseained.
Seotud Toiduained:
Liha, köögiviljatoidud, piim, supid, pudingud, keedetud riis ja teised tärkliserikkad toiduained (kartul, pastatooted)
Yersinia enetrocolitica
Leidub: Pinnas, looduslik vesi, sigade, lindude, koerte ja kasside seedetrakt.
Seotud Toiduained: Värske liha ja lihatooted (eriti sealiha), toores, köögivili, piim ja piimatooted.
Escherichia coli
Leidub: Loomade ja inimeste seedetrakt
Seotud Toiduained: Toores või väheküpsetatud liha ja kanaliha, toorpiim ja piimatooted, salatid.
Mõnede patogeenide D-väärtus.
Patogeen: Campylobacter jejuni
D-väärtus: 1 minut temperatuuril 55°C
Patogeen: Salmonella liigid
D-väärtus: 10-25 sekundit temperatuuril 65,5°C
0,5-5 sekundit temperatuuril 71,6°C
Patogeen: Clostridium perfringens
D-väärtus: Spoorid 1-20 minutit temperatuuril 100°C
Patogeen: Staphylococcus aureus
D-väärtus: 12-120 sekundit temperatuuril 65,5°C
4 sekundit temperatuuril 71,7°C
Patogeen: Listeria monocytogenes
D-väärtus: 5-8 minutit temperatuuril 60°C
3-10 sekundit temperatuuril 71,7°C
Patogeen: Bacillus cereus spoorid
D-väärtus: 5-8 minutit temperatuuril 100°C
Patogeen: Vibrio parahaemolyticus
D-väärtus: 1-6 minutit temperatuuril 47°C
Patogeen: Escherichia coli
D-väärtus: 6 sekundit temperatuuril 65°C
2 sekundit temperatuuril 71,7°C
Patogeen: Clostridium botulinum
D-väärtus: 0,2-1,0 sekundit temperatuuril 100°C
Patogeen: Yersinia enetrocolitica
D-väärtus: 6 sekundit temperatuuril 48°C
Viirused
D-väärtus: 5 sekundit temperatuuril 62°C
D-väärtus - aeg sekundites või minutites kindlal temperatuuril, mis vähendab mikroorganismide hulka 1 log väärtuse võrra (s.o ~ 90%).
Mõnede patogeenide kasvutingimused ja MID-väärtus:
Patogeen: Campylobacter jejuni: 25-46°C; pH 4,9-9,5; O2 tarve on mikroaerofiilne (MA); soolvesi 3,5%; aw ET; MID <10
Salmonella liigid: 5-47°C; pH 4,0-9,0; O2 tarve FA; soolvesi 8,0%; aw 0,95; MID 10
Clostridium perfringens: 10-50°C; pH 5,0-8,9; O2 tarve AN; soolvesi 6,0%, aw 0,93; MID 7×10
Staphylococcus aureus: 7-48°C; pH 4,0-10,0; O2 tarve FA; soolvesi 17%; aw 0,86; MID 51µg toksiini
Listeria monocytogenes: 0-45°C; pH 4,4-9,5; O2 tarve A; soolvesi 10%; aw 0,92; MID ET
Bacillus cereus: 5-50°C; pH 4,4-9,3; O2 tarve FA; soolvesi 10%; aw 0,91; MID 10
Vibrio parahaemolyticus: 3-43°C; pH 4,5-11,0; O2 tarve FA; soolvesi 8%; aw 0,94; MID 10
Escherichia coli: 3-46°C; pH 4,4-9,5; O2 tarve FA; soolvesi 8%; aw 0,95; MID 10
Clostridium botulinum: 4-48°C; pH 4,6-9,0; O2 tarve AN; soolvesi 10%; aw 0,94; 5µg toksiini
Yersinia enetrocolitica: 0-44°C; pH 4,6-9,0; O2 tarve FA; soolvesi 10%; aw 0,94; MID ET
Toksilised hallitused: -12-55°C; pH 1,7-11,0; O2 tarve A; soolvesi 20%; aw 0,62; MID Madal
Viirused: °C, pH, O2 tarve, soolvesi %, aw puuduvad; MID ~100
MID - minimaalne doos, mis kutsub esile haigestumise
FA - fakultatiivne anaeroob
AN - anaeroob
A - aeroob
MA - mikroaerofiilne
ET - ei ole teada
Keemiliste ohtude liigid:
Looduslikult esinevad keemilised ühendid:
Mükotoksiinid (aflatoksiin, patuliin)
Skrombotoksiin (histamiin)
Seentes leiduvad toksilised ühendid
Koorikloomade toksiinid
Paralüütiline kooriklooma mürgistus (PSP)
Diarröaline kooriklooma mürgistus (DSP)


Kommentaare ei ole: