Otsing sellest blogist

UUS!!!

Kuidas pildistada ilutulestikku?

ILUTULESTIKU JÄÄDVUSTAMINE Uued ja loomingulised viisid ilutulestiku pildistamiseks  Tagasi nõuannete ja tehnikate juurde Värviline ilutules...

reede, 14. oktoober 2022

Kodanikeühendused

Kodanikuühendused on kodanike poolt vabatahtlikkuse korras loodud ühendused. Need ühendused on loodud mingi probleemi lahendamiseks ning need ei taha tulu (raha) teenida. Need ühendused võivad küll raha teenida, kuid see pole nende eesmärk.

Kodanikuühenduste kaudu viivad inimesed ellu oma soove, huvisid ja väärtusi, mis on seotud ühiskonna paremaks muutmisega, selle eest ise otsest rahalist kasu saamata.
Demokraatliku ühiskonna eelduseks on tugev ja iseseisev kodanikuühiskond, mis on tähtis just rasketel ja keerulistel aegadel, kui suhted kogukonna sees muutuvad eriti oluliseks. Demokraatlikus ühiskonnas on kodanikuühiskond valitsusele oluline partner otsuste tegemisel.
Kodanikuühendused võivad tulu teenida, kuid ei või seda jaotada kasumina liikmete vahel, vaid peavad kasutama seda ühenduse eesmärkide elluviimiseks. Kuigi kodanikuühiskonna majanduslikku kasu on keeruline mõõta, on kodanikuühiskonnal siiski märkimisväärne mõju, näiteks paljude inimeste jaoks annab kogukonda panustamine elule tähenduse ja mõtte.

Kodanikuühiskond Eestis

Eestis on kodanikuühiskonna pilt üsna kirju – siia kuuluvad nii külaseltsid, spordiklubid, kultuuri- ja haridusühingud, looduskaitsjad, mitmesugused klubilised tegevused kui ka ametiühingud, parteid, kogudused ja korteriühistud.
Juriidilise määratluse järgi on Eestis kokku üle 22 000 mittetulundusühenduse, kellest sihtasutusi on umbes 800. Ülejäänud on mittetulundusühingud. Täpsemat statistikat näeb Äriregistrist.
statistika
Allikas: Äriregister; TLÜ “Kodanikualgatuse institutsionaliseerumine Eestis” (2014)
Kuigi kõik eelpool nimetatud organisatsioonid tegutsevad mittetulundusühingu või sihtasutuse vormis, ei pruugi tegemist olla veel klassikalises mõistes kodanikuühendustega.
Kodanikuühendustena käsitleme eelkõige avalikes huvides tegutsevaid ühendusi (ühishüvede nimel tegutsemine, mida ei kasutata eratarbimiseks, vaid mis on kõigile kättesaadavad, nagu loodus, turvalisus, kultuur jne; või tegevus kitsamalt piiritletud grupi heaks, kui see rühm on ebasoodsas olukorras võrreldes muu ühiskonnaga). Siia ei kuulu näiteks korteri- ja garaažiühistud ja teised vara haldamise või elamumajandusega tegelevad ühendused.
Kodanikeühendusi on kolme  erinevat tüüpi:
SELTSINGMITTETULUNDUSÜHINGSIHTASUTUS
Asutajad
vähemalt 2 isikutvähemalt 2 juriidilist ja/või füüsilist isikutteovõimeline juriidiline või füüsiline isik
Asutamine
seltsingulepingasutamisleping, millega kinnitatakse põhikiriasutamisotsus, millega kinnitatakse põhikiri
Juhtorganid
õigus osaleda igal seltsinglasel
seltsingulepinguga võib juhtimisõiguse anda ühele või mitmele seltsinglasele
liikmete üldkoosolek ja juhatusjuhatus ja nõukogu
Liikmed
vähemalt 2 liigetvähemalt 2 liigetliikmeid ei ole
Põhikirja muutmine
üldkoosoleku otsusel, mille poolt on vähemalt 2/3 osalenutest
eesmärgi muutmise puhul kehtib nõue 9/10 kogu liikmeskonnast
muuta võivad ainult asutajad ühiselt, teatud juhtudel nõukogu
Audiitor
ei ole kohustuslikkui varad või käive on üle 15000 €, on vajalik aruande ülevaatus audiitori poolt
avaliku võimuga seotud SA-dele kohustuslik
Ka erakonnad on kodanikuühendused (enamasti MTÜ-d ehk mittetulundusühingud).

Kommentaare ei ole: