Otsing sellest blogist

UUS!!!

Aas

Blogi, mis räägib kõigest, mis on Leonhardile oluline ja/või huvitav. Kommenteerige, tellige, lugege, nautige ja õppige. Aas  (kõnekeeles ka...

teisipäev, 21. mai 2024

Tähistaeva jäädvustamine

Tähistaevas: viis näpunäidet öise taeva jäädvustamiseks

Öise tähistaeva all seismine ja tähtede imetlemine on tõeliselt maagiline kogemus. Ja tänu kaamera tehnoloogia täiustustele on hämmastavate fotode tegemine muutunud lihtsamaks kui kunagi varem.

Kas soovite proovida astrofotograafiat? Siit leiate peamised näpunäited, kuidas tähistaeva ilu kõige paremini jäädvustada.

1. Vaadake ilmateadet

Enne pildistama minemist vaadake kindlasti ka ilmateadet, kuna suurepäraste tähefotode tegemiseks peab öine taevas olema selge. Siiski võib osaline pilvisus lisada fotodele öise taeva atmosfääri, seega olge loominguline ja kasutage seda oma huvides ära. Kui pilved on suhteliselt paigal, ei pea väga kartma, et need võtetel hägused jäävad, kui kasutate pikka säri. Nagu kõikide pikkade säride puhul on oluline hoida kaamerat stabiilselt, et vältida soovimatute häguste valgusjadade teket. Kasutage statiivi, et jäädvustada tähistaevast teravaid ja selgeid pilte ning jälgige tuult, mis võib panna pilved liikuma ja nii teie võtte ära rikkuda.

The Milky Way in a star-filled sky, above rugged cliffs in the foreground.

2. Leidke parim koht tähtede jäädvustamiseks

Parimate võtete tegemiseks peate minema loodusesse ja eemale igasugusest liigsest valgusest. Linnatuled varjutavad tähti ja samamoodi ka täis- või isegi poolkuu. Maailmas on mõned üldtuntud kohad, kus saate teha hämmastavaid võtteid Linnuteest (nt Surmaorg Arizonas), aga peaksite leidma tehisvalguseta koha ka lihtsalt oma kohalikust linnast veidi välja sõites.

3. Proovige erinevaid seadeid

Tähistaeva jäädvustamiseks peate oma kaamerat juhtima, seega lülituge käsitsi režiimile ja proovige erinevaid seadeid, mida on kirjeldatud allpool.

  • Teravustamine: teravustage objektiiv lõpmatusse. Saate seda teha käsitsi, lükates objektiivi lüliti käsitsi teravustamise peale. Seejärel kasutage vahemaa indikaatorit (kui teie objektiivil see on) või vaadake läbi pildiotsija ja pöörake teravustamisrõngast, kuni miski kaugel distantsil muutub teravaks. Kui objektiiv teravustab üle kuue meetri, siis selle hüperfokaalkaugus ulatub lõpmatuseni ja teie jäädvustatud tähed on teravad.

  • Ava: kui soovite, et tähed jääksid pildile punktide ja mitte jadadena, kasutage laiema ava seadet. See võimaldab teil lasta kaamerasse võimalikult palju valgust, hoides samal ajal säriaja suhteliselt lühikese. Pidage meeles, et lai ava tagab madala väljasügavuse, mis tähendab, et kõik vahetul taustal olev jääb teravustamisalast välja.
  • Säriaeg: pidage meeles, et tähed vilguvad alati. Linnutee tähtedest võimalikult staatiliste fotode jäädvustamiseks seadistage säriajaks maksimaalselt 20 sekundit. Säriaja suurendamisel saate jäädvustada tähtede teekondi.
  • ISO: neljas fotode säritust mõjutav faktor on ISO-seade. Mida suurem on ISO-number, seda tundlikum on sensor valguse suhtes, mis ava kaudu siseneb. Kui olete oma ava ja säriaja seadetega rahul ning arvate, et saavutate nendega soovitud tulemuse, siis alustage katsetamist ISO-seadetega. Alustage väärtuse ISO 1600 juurest ja tehke seejärel kindlaks (vaadates pilte üle), kas teie kaamera saab valitud ava seadet kasutades piisavalt palju valgust ja kas soovitud piltide tegemiseks on valitud õige säriaeg. Seejärel võite ISO taset kõrgemaks reguleerida (kuni 3200 või nii palju kui teie kaamera võimaldab), et näha, kuidas see tulemusi mõjutab.

A rock formation standing stark against a sky filled with stars.

4. Looge kompositsioon

Miljoneid tähti täis taevas on üks efektsemaid asju, mida pildistada. Kuid võib-olla soovite oma kaadrisse lisada ka muid elemente – näiteks ehitisi, mägesid, maastikuelemente või peegeldava jõe – et võtet kadreerida ja pilti huvitavamaks muuta. Mõnikord võib ainult tähti pildistades jääda puudu perspektiivist ja isikupärast, seega otsige alati midagi ainulaadset, mida jäädvustada.

5. Tähtede teekonna jäädvustamine

Tähtede teekonnad võivad olla maalilised ja intrigeerivad. Teil on vaja palju aega ja kannatust, statiivi ja säri kaugjuhtimise võimalust. Efekti tekitab maakera pöörlemine – tähed jäävad samale kohale!

Nende fantastiliste valgusjoonte jäädvustamine on väljakutsuv, kuid tulemused võivad olla vapustavad. Kõigepealt peate määrama kindlaks põhjapooluse asukoha. Saate seda teha, kasutades ühte mitmetest nutitelefonidele saadaolevatest taevakaardi rakendustest. Jäädvustades oma foto teravustamispunktina põhjapoolust ja kasutades pikka säri, saate tulemuseks ringikujulise mustri keskse asukoha ümber, nagu on näha juuresolevalt pildilt.

Tähed ei anna palju valgust, seega kasutage ISO valgustundlikkust (800, 1600 või kõrgem) nende liikumise jäädvustamiseks. Kontrollige enne pika säri kasutamist olukorda ja katsetage, sest mida suurem on ISO väärtus, seda tõenäolisemalt on teie piltidel „müraˮ.

Mitmete kaamerate puhul on maksimaalne säriaeg 30 sekundit, seega kasutage pikemaks säritamiseks käsitsi režiimis aegvõtte säriseadet. See võimaldab teil hoida katikut avatuna nii kaua, kui soovite. Saate seda avamiseks või sulgemiseks lihtsalt vajutada. Seadistage fookus lõpmatusse. Katsetage ja vaadake oma võtted üle, enne kui proovite pikemat säri (umbes 30 minutit). Seejärel vaadake oma võte veelkord üle. Selleks võib kuluda mitu katset – ja mõned kannatlikud ööd – enne kui saavutate soovitud rahuldustpakkuvad tulemused.

Kommentaare ei ole: