Otsing sellest blogist

UUS!!!

Heliograafia

Heliograafia Heliograafia  (prantsuse keeles,  héliographie)  alates  Helios  (Kreeka:  ἥλιος  )  ,  mis tähendab "päike"  ,  ja  ...

reede, 29. märts 2019

Google, Alphabet Inc.

Google Inc. on paljurahvuseline tehnoloogia- ja tarkvaraettevõte, mille asutasid 1998 Stanfordi ülikooli doktorandid Larry Page ja Sergei Brin. 2015. aastast on Google'i omanikuks Alphabet Inc.

Google Search on selle ettevõtte arendatav maailma populaarseim internetiotsingumootor, Google'i esimene ja tähtsaim toode.

Google'i sõnastatud ettevõtte missioon on „korrastada maailma informatsiooni ning teha see üldiselt kättesaadavaks ja kasulikuks”.

97% ettevõtte käibest annab reklaamimüük.

Firma lähtub ressursside jaotamisel 70-20-10 põhimõttest: 70% inimressursist ja tehnilistest vahenditest pannakse põhiotsingu ja reklaaminduse arendamiseks, 20% läheb tuumiktegevusega seotud valdkondade arendamiseks (näiteks uudiste otsing) ning 10% muude tegevuste arendamiseks.

2009. aastal ostis Google SoomeHaminaStora Ensolt vana paberitehase, et sellest teha serveripark.

Ajalugu

Larry Page ja Sergey Brin hakkasid Google'i otsingumootorit välja töötama 1996. aasta jaanuaris. Kui tolleaegsed otsingumootorid järjestasid veebilehekülgi selle alusel, et mitu korda otsitav mõiste antud lehel esineb, siis nad otsisid paremat lahendust, mis võimaldaks hinnata lehekülgede olulisust. Nad võtsid lehekülgede hindamisel aluseks selle, kui palju teisi veebilehekülgi algsele saidile viitab, ja lõid selle põhjal tehnoloogilise lahenduse PageRank.

Tooted ja teenused

Otsingumootor

Lisaks veebilehtede otsingule on Google'i otsing laienenud paljudesse muudesse valdkondadesse. Nii on praegu võimalik otsida ka pildifaileUseneti uudiserühmi, päevauudiseid, videoid, asukohapõhist infot, asukohti kaardil, internetis müüdavaid kaupu, programmikoodi ja oma arvutis olevaid faile2005. aasta juuni seisuga oli Google indekseerinud 8,05 miljardit veebilehte, 1,3 miljardit pilti ja üle miljardi Useneti sõnumi. Suure osa indekseeritavatest andmetest Google ühtlasi puhverdab ehk salvestab vahemällu, tänu millele võivad leheküljed olla vaadeldavad isegi siis, kui nende koduserver on maas.

Näiteid tegevustest andmete korraldamisel

tekstiotsing ise eeldab andmete indekseerimist; samuti tuleb otsitulemuses andmed järjestada

meilisõnumite puhul (Gmail) võeti kasutusele sõnumite rühmitamine vestluste kaupa

välja on antud programm piltide korraldamise ja avaldamise hõlbustamiseks kasutaja arvutis (Picasa)

programm kasutaja arvutis oleva info otsimiseks (Google Desktop)

pakutakse ka lahendust ettevõttesisese info haldamiseks (Google Desktop Search for Enterprise)

reklaamide lisamine kontekstipõhiselt, justkui põhiteksti lisandväärtusena

Näiteid tegevustest info vahendamisel

võimalus teha päringuid ka mobiili abil, kasutades selleks WAP-lehte või SMS-päringut

masintõlge enamlevinud keelte vahel

teksti teisendamine ühest vormingust teise (PDF- ja DOC-failide puhverdamine tekstina)

raamatute digiteerimise projekt Google Print, mis võimaldab ilmunud raamatutest teha tekstipõhiseid otsinguid.

Beetaversioonis olevad projektid

Google Talk – internetitelefon.

Google Checkout – ülemaailmne rahaülekannete süsteem.

Go – http://golang.org/

Android ja nutitelefonid

Google on loonud mobiiltelefonide jaoks operatsioonisüsteemi Android, mis avalikustati 5. novembril 2007. Eriti uuenduslik võrreldes põhikonkurentidega on see, et Google on avaldanud enamiku lähtekoodist, kasutades Apache'i litsentsi, vaba tarkvara ja avatud lähtekoodi litsentsi. 5. jaanuaril 2010 andis Google välja oma esimese nutitelefoni Nexus One, mis kasutas operatsioonisüsteemi Android.

Google'i kaardirakendused

Google Earth: üksikasjalikud satelliidipildidkõigist Maa piirkondadest; linnulennulised vaated kuni 300 m kõrguselt.

Google Maps: geograafilised kaardid.

Google Street View on teenus Google Mapsis ja Google Earthis, mis annab võimaluse näha pilte eri maade tänavatest jalakäija või autojuhi vaatenurgast.

Google Chrome

Google Chrome on Google'i loodud veebibrauser. Esimene Google Chrome oli operatsioonisüsteemis Microsoft Windows töötav beetaversioon, mis anti välja 2. septembril 2008. Esimene stabiilne versioon tuli turule 11. detsembril 2008.

Google'i vigurlogod

Google'i veebimeistrid kujundavad otsimootori avalehte tähelepanuväärsete sündmuste puhul nn vigurpiltidega (inglise keeles doodle), sidudes Google'i logo ja tähtpäeva.

Google Translate

Google Translate on Google'i pakutav tasuta masintõlketeenus.

Kriitika

Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager süüdistas Google'it võimu kuritarvitamises. Viis aastat kestnud uurimise tulemusel süüdistab EL Google'it konkurentide ja ostjate tüssamises otsingutulemuste moonutamise kaudu.

Alphabet Inc.

Alphabet Inc. on Ameerika päritolu rahvusvaheline konglomeraat peakorteriga Googleplexis Mountain View's Californias. See loodi Google'i restruktureerimise käigus 2. oktoobril 2015 ning sellest sai Google'i ja mitme endise Google'i tütarfirmaemafirma.

Kaks Google'i asutajat asusid firma juhtivatele kohtadele: Larry Page sai tegevjuhiks ja Sergei Brin sai presidendiks.

Ettevõttes oli 2017. aasta juuli seisuga üle 75 tuhande töötaja.

Google'le kuulub ka YouTube (Täpsemalt kuulub nii YouTube kui ka Google ühisesse emafirmasse Alphabet Inc.

Google'le kuulub ka see blogger, Kus ma praegu oma Blogi kirjutan ning taskuhäälingute kuulamise rakendus Google Podcasts. Lisaks neile kuulub Google'le veel terve hunnik muid rakendusi ja isesõitev auto, millega nad Google Mapsis (ja Google Earthis?) tänavaid kaardistavad.

Aitäh Google. Ja aitäh postitust lugemast. Tšau.

Kommentaare ei ole: